V Borovanech je skvělá parta a v budoucnu můžeme myslet na postup, říká hráč kola Vojtěch Fiala

Obránce Borovan, který má za sebou pestrou fotbalovou kariéru. Původem ze Znojma, kde rozdával fotbalovou radost za Únanov, Višňové nebo Mikulovice. Zahrál si také žákovskou ligu za 1.SC Znojmo. Jak prožil corona pauzu, jak nahlíží na současný kádr Borovan nebo o zápase svého života. O tom se rozpovídal Vojtěch Fiala v rozhovoru se mnou a Vy si ho nyní můžete přečíst ZDE.

 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k ocenění hráče 11. kola Okresního přeboru, jak si byl spokojený se svým výkonem a výkonem celého týmu?
Paradoxně se mi do zápasu moc nechtělo, ale se svým výkonem jsem byl spokojený. Cítil jsem po pár zákrokách, že to bude dobrý zápas. Rozhodčí byl po dlouhé době dobrý, to bych chtěl vypíchnout, který nechal hru plynout na rozdíl od posledního domácího zápasu. Celkově z týmu mám dobrý pocit, protože sice máme výkyvy. Máme rozdílné dvacetiminutovky, kdy jednou tlačíme a podruhé je obrana celou dobu pod tlakem. Ale zápas byl dobrý, vydařený a škoda obdrženého gólu.
Už víš, co tě bude stát hráč kola?
Jo, Bláža jako pokladník tam už něco napsal, nějakou tu stovečku. Ale tohle přispěji rád, to je stejně na společnou kalbu nebo pijatiku, takže to mi vůbec nevadí. Na oplátku mám slíbeno, že mi pustí mou oblíbenou písničku Morava je krásná zem, kterou mají rádi i všichni kluci v kabině. :-D
Sledoval si průběh hlasování, a jak jsi byl sám aktivní?
Průběh jsem sledoval. Aktivní jsem byl tak, že jsem si dal dvakrát hlas a tím jsem skončil. Hecovali jsme to s klukama, ať vyhrajeme a porazíme kluky se Zlivi.
Máme za sebou dlouhou corona pauzu, kdy se nedohráli dvě sezóny. Jak si toto období prožil a jak těžký byl návrat do fotbalové rutiny?
Corona to už člověk pomalu zapomněl, jak to všechno začlo a jak je to dlouho. Já jsem v té době řešil osobní věci, ale dost jsem běhal, díky čemuž jsem si odrovnal koleno, které teď celkem trpí, protože jsem se každý den snažil běhat nějakou tu 10ku. Pro mě ten návrat nebyl těžký a myslím jako pro většinu našeho týmu. Kluci poctivě makali a každý se snažil sám na sobě makat. Když ten pohyb máš rád, tak nejsi schopný doma sedět na zadku.
Zítra (V sobotu 30.10.) vás čeká souboj s lídrem z Borku. Jak jste se na zápas připravovali a byla příprava nějak speciální? A jak si věříte?
Za celý tým mohu říct, že jsme hodně dobrá parta, jsme tu my starší, kteří se snažíme těm mladým zvednout sebevědomí, aby se nebáli žádného soupeře. Samozřejmě k respektu k němu, ale aby když vyjdou z kabiny už neprohrávali 0:2. Na Borek speciální příprava nebyla. Jedeme standartní přípravu a reagovat budeme v průběhu zápasu. Ale o speciální přípravě nevím, jestli mě tedy nevynechali. :-)
Jak nahlížíš na aktuální tým Borovan?
Musím říct, fotbal hraji od šesti let. V šestnácti jsem nakoukl do áčka v Unanově, tam jsem byl takovej ten cucák, co tahal vodu a balony. To si myslím, že tady a celkově vymizelo v mladší generaci. Co se týče našeho kádru, tak musím říct, že jsme výborná parta. My starší se to tu snažíme tmelit, říct že se po zápase posedí po zápase chvíli. Já se snažím dělat srandičky v kabině, takový trošku alá Horvi, možná i postavou. Ale když je zápas, tak jde sranda stranou a jsem pro tým schopný si zlomit nohu. A pak mě dokáže naštvat, když to někdo bere laxně. Co se týče realizačního týmu, tak to jsou srdcaři. Milan, Vorhi tomu věnují spoustu času, hodně svého volna na úkor fotbalu. Za což nim velmi děkuji.
Ty si původem z jižní Moravy, jak si se dostal do Borovan?
To už je slyšet z rozhovoru (upraveno do češtiny, pozn. redakce), že jsem z jižní Moravy. Jsem Znojmák, který se sem přiženil, šťastně se rozvedl a už tady zůstal. Moc se mi tady líbí. Parta od fotbalu mi pomohla, když jsem měl ty osobní problémy, takže jsem za ně rád. Mám tady i syna.
Máš za sebou bohatou kariéru, kdy sis zahrál například za 1.SK Znojmo (bývalého ligistu). Můžeš přiblížit svou fotbalovou kariéru?
Začal jsem v šesti letech v Unanově, tam jsme hráli Okresní přebor žáků. Pak jsem hrál za Višňové, kde jsme se žáky postoupili do 1.B a od té doby jsem se většinou držel na této úrovni s přestávkami právě ve Znojmě, kde jsem hrál 1. žákovskou ligu. A v dorostu jsem si ve Znojmě zahrál 2. dorosteneckou ligu. Za svou kariéru jsem si zahrál kompletní obranu, beky a stopery. V Borovanech jsem začal hrát už jen pro žízeň. Začal jsem tu v Btýmu, který tu byl dva roky, tak jsem hrál středního záložníka. Měl jsem o pár kilo víc, takže už tutový Horvi. Zkušenost a moudrost ve středu, kdy jsem pomáhal mladým klukům. Mezi tím jsem si zahrál dva roky amerického fotbalu.
Je nějaký zápas, který se ti vryl do paměti, na který vzpomínáš?
Do paměti si mi vryl zápas Znojma proti Vítkovicím, kdy jsem dostal konečně šanci. Povedlo se mi to, trenér mě chválil. Pak se mi nejvíce vryl zápas v žácích ve Višňové, kde mi gólman prokopl slezinu na dvou místech a málem jsem přišel o život. To jsem se podruhé narodil. Strávil jsem tři týdny na JIPce a další tři týdny na normálním oddělení na kapačkách. To byl zásadní zápas mého života.
Jsi fanouškem fotbalu i v televizi? Fandíš nějakému týmu, a jak nahlížíš na český fotbal?
S přibývajícím věkem mám problém koukat celých 90 minut na fotbal. Pokud se nehraje Liga mistů nebo nějaký dobrý zápas. Ale abych koukal 90 minut na naší ligu, Evropskou ligu nebo snad konferenční to ne, to my už přijde jako ztráta času. Nejsem vyhraněný fanoušek Sparty nebo Slavie. Fandím Zbrojovce, přeji jí návrat do ligy a snad už se tam udrží pořádně. Fandím českému fotbalu v evropě, aby byli nějaké body do koeficientu. Myslím si, že úroveň se postupně zvedá, ale záleží jak se to teď zase vyčistí od korupce.
Máš nějaký sportovní sen, který by sis ještě chtěl splnit?
Líbilo by se mi postoupit do dvou let s Borovanami, jelikož jestli udržíme tento tým, tak na to máme. Hráli jsme tu vyrovnaný zápas se Zliví, kdy byli rádi za výsledek, že nás tu o ten gól porazili. Uvidíme s Borkem, kdy se ukáže síla našeho kádru. Bohužel budou zase chybět hráči ze základu a ukáže se síla naší lavičky. Za chvíli mi bude 34 let, takže už žádné extra sny nemám, snad jen dlouho kopat.
Je něco co bys chtěl vzkázat klukům z týmu nebo komukoliv jinému?
Že jsem rád za kabinu, jakou máme. Bláža, Nik, Pepa Svoboda, že tam držíme dobrou partu a už se přidávají i ostatní. Rodinu mám na Moravě, tak to nemá cenu nim něco vzkazovat. Takovou tu klasiku, děkuju mamce taťkovi a opravdu jsem tuto cenu nečekal a do kasy přispěju :-D.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.