Petr MAXA: Vždy když nastoupím, tak se snažím podat co nejlepší výkon

Tentokrát jste hlasovali pro nejlepší hráče ve 4. kole OP na Českobudějovicku a z vašeho hlasování vzešel vítěz Petr MAXA. Zkušený hráč a funkcionář v jedné osobě ve fotbalovém oddíle z Jankova si našel pro naši redakci fotbalunas.cz chvilku času, tudíž jsme ho pro vás čtenáře a fanoušky fotbalu rádi vyzpovídali a nyní vám tady přinášíme obsáhlý rozhovor....

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Věděl jste o tom, že jste za tento víkend na webu www.fotbalunas.cz nominovaný do Sestavy kola a co na svoji nominaci říkáte?
Tak to jsem věděl. Celkem pravidelně sleduji fotbalové servery v kraji, navíc v dnešní době sociálních sítí se to ke mně rychle dostalo i od spoluhráčů, kteří okamžitě organizovali hlasování, aby jim z toho něco káplo :-). A co říkám na nominaci? Asi ani nic. Vždy když nastoupím, tak se snažím podat co nejlepší výkon. A jestli jsem se teď líbil, jsem rád. Více mě však těší výhra, kterou jsme potřebovali.
Dobře. Na hodnocení Vašeho osobního výkonu v posledním zápase se tedy ptát nebudu. Ale jak by jste zhodnotil výkon celého mužstva proti Borovanům a první výhru v sezóně?
Výhru jsme potřebovali jako sůl a po průběhu zápasu, myslím si, jsme jí získali zcela zaslouženě. Během prvního poločasu jsme měli územní převahu, ale těžko jsme se dostávali do koncovky. A když jsme jednou pozapomněli na zadní vrátka, soupeř nás gólově potrestal. Naštěstí netrvalo dlouho a Michal Ježek ještě do poločasu vyrovnal. Když pominu první desetiminutovku druhé půle, byli jsme po změně stran ještě více dominantnější a zaslouženě si došli pro tři body. Hodnotit výkon týmu bývá v našem případě složité, protože se sestava každý zápas mění, pokaždé hraje někdo jiný, jednou dorostenci, pak veteráni :-), takže je vždy otázka, jak si to sedne a samozřejmě jaký proti vám stojí soupeř. V tomto utkání bych vyzdvihl výkon tří hráčů. Rozhodně svojí zkušeností a přehledem ve hře byli velkým přínosem Martin Řezníček s Honzou Šindelářem. A asi nejlepší na hřišti byl pendl Dáňa Kočer, který svojí rychlostí dělal soupeři obrovské problémy a bylo ho plné hřiště. Takhle bych si představoval, že se bude hráč „A“-týmu prezentovat v rezervě.
I Daniel Kočer, Váš spoluhráč, se objevil v nominované Sestavě kola, ale spoluhráči a fanoušci se nejspíš domluvili, že svými hlasy tentokrát vyzdvihnou na špici Váš výkon :-) Bude Vás vítězství v této anketě něco stát do klubové pokladny?
Máte pravdu, kabina si pro hlasování vybrala mě. Já už nastupuju spíše sporadicky, kdežto Dáňa má celou kariéru před sebou a možnost, stát se mužem kola, bude mít ještě nespočetněkrát. U mě už tolik příležitostí asi nebude, tak mi chtěli kluci dopřát chvilku slávy. Ale jak jsem zmínil v předchozí otázce, Dáňa by si to zasloužil víc.
Jak vidíte svoji budoucí fotbalovou kariéru?
Pěkná otázka, avšak díky svému věku, bolavým kolenům a lehčí nadváhy :-) už mě nic světoborného asi nečeká. Tu a tam vypomůžu právě našemu béčku, hrávám za staré pány a když si na mě někdo vzpomene, tak různé exhibiční zápasy a turnaje. Jinak dělám asistenta trenéra u jankovského áčka a to mi zabere spousty času, na druhou stranu i mnoho fotbalové radosti a zážitků.
Tudíž z fotbalového světa jako takového se jen tak nevytratíte a čeká Vás další spousta zážitků jako funkcionáře :-) Čeho si tedy za svoji bohatou kariéru nejvíce vážíte a rád vzpomínáte? Zkuste si vybavit nějaký ten TOP ( vrchol )...
Ani nevím, jestli mám nějaký top. Rád vzpomínám na vše, i třeba na ty horší věci, ze kterých se člověk může poučit. Ale nějaké momenty, které jsou trochu výše v paměti mám. V mládeži třeba gól Slávii Praha. Jako velkému Sparťanovi se mi splnil sen hned v žácích :-) Zahrál jsem si za reprezentaci jihočeského kraje na mezinárodním turnaji, hrál jsem v jednom týmu s Davidem Lafatou nebo Tomášem Sivokem. V paměti mám všechny postupy s Jankovem, které jsem zažil. Rád vzpomínám na gól, který jsem vstřelil v 90.minutě utkání v Kamenném Újezdu, který nám přinesl výhru 3:2 a zároveň postup do krajského přeboru. Ty TOP zážitky bych možná hledal právě poté na různých oslavách spojených s fotbalem :-D
No pane jo, zážitků je tedy nemálo :-) V kom máte fotbalový vzor?
Nejvíce se mi líbil brazilec Kaká. Jak na hřišti, tak i v soukromí to byl skromný kluk, jenž si na nic nehrál, přesto byl výborným fotbalistou. Na druhou stranu zastávám názor, že k fotbalu patří emoce, proto se mi líbili i různí bouřliváci, jako třeba Řepka, Cantona nebo Gattuso.
Vy osobně jste povahově jaký hráč?
Za svoji kariéru jsem hrál na všech postech včetně brankáře. Nejčastěji, a tam mi to i nejvíce vyhovovalo, jsem nastupoval ve střední záloze. Vymýšlet přihrávky a připravovat gólové příležitosti spoluhráčům, to mě bavilo. Proto mým vzorem byl Kaká, protože to byl přesně takový hráč.
Takže nejste a nebyl jste na hřišti vysloveně bouřlivák a sběratel karetních napomenutí jako kupříkladu i zmíněný Tomáš Řepka nebo Gennaro Gattuso? :-)
No, trošku právě byl :-) Nebyl jsem nikterak zákeřný, spíše jsem často diskutoval s rozhodčími, mnohdy i nevybíravě :-) A z toho plynuly červené karty. Takže se také stalo, že jsem musel třeba i šest týdnů nuceně pauzírovat. Ale s postupem věku jsem se, řekl bych, trochu zklidnil.
Jaký vztah cítíte k jankovskému fotbalu? Přeci jen váš rod Maxů je s týmem spojen vícero jmény...
Jako maličkej jsem v Jankově začínal, pak jsem si odskočil do Dynama a od 16-ti let prakticky až na dva půlroky působím v Jankově. Po těch letech samozřejmě spjatý jsem a jak říkáte, i díky rodině. Táta kdysi hrával i trénoval, dodneška fandí (spíš kritizuje :-) ). Mamka pere dresy a stará se o účetnictví klubu, nejstarší brácha je prezidentem a druhý brácha fanouškem, sponzorem i funkcionářem. Takže zapojeni jsme všichni. A můžu říct, že jsem hrdý, co tu naše generace dokázala. Vybudovali jsme tu krásný areál, dvakrát postoupili do divize a trochu tím i proslavili obec jako takovou. Troufám si říci, že i SK Jankov má v kraji velmi dobré jméno. Bohužel i tyto úspěchy mají odlišnou stranu mince. Před 15-20 lety tu hráli v podstatě jen místní kluci nebo z blízkého okolí. Dnes je to naopak, což mrzí především některé místní obyvatele, kteří díky tomu přestali na fotbal chodit.
Pak je tedy na místě, se zeptat, jestli by jste chtěl něco vzkázat rodině, našim čtenářům, fanouškům fotbalu či hráčům? :-)
Tak asi určitě bych měl poděkovat taťkovi, kolik času musel věnovat tomu, abych mohl v mládí hrát v Dynamu. Byť jsem to nedotáhl nikterak daleko jako třeba Lafi, tak těch strávených let tam nelituji. Poděkovat musím i své manželce, která už sedmnáct let se mnou trpělivě snáší všechny fotbalové radosti i strasti, ale nikdy mi neřekla, abych toho nechal. Dříve jezdila se mnou na zápasy, teď už jen čeká až se vrátím domů a povyprávím jí, co jsem kde vyvedl :-D A co bych chtěl vzkázat? Asi tak všeobecně jen to, aby nás všechny fotbal stále bavil a naplňoval. Aby ti mladí, místo sezení u počítačů, šli raději sportovat, fanouškům, aby se na fotbalech dobře bavili a hlavně chodili v hojných počtech a hráčům, aby všichni dávali spousty gólů a vyhýbala se jim zranění.
Paráda. Já Vám tedy poděkuji za vyčerpávající odpovědi a Váš čas, který jste věnoval našemu rozhovoru. Pak samozřejmě přeji, ať Vás zdraví moc netrápí, ještě spousty zápasů odkopete a v životě nejen tom sportovním, ať se daří :-)
Taky děkuji.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.