Tak prostě zavři obě oči, říká Rogoz delegátovi. Následně na videu předává peníze rozhodčímu

0

Dlouho očekávané zveřejnění policejních záznamů ze skrytých kamer a odposlechů v tzv. kauze Berbr, v níž je spolu s Romanem Berbrem obviněno dalších 19 osob z řad rozhodčích a funkcionářů, jsou venku. V pořadu Reportéři ČT část z nich zveřejnili reportéři Adéla Paclíková s Ondřejem Golisem, kteří do pořadu připravili zhruba dvacetiminutouvou reportáž o části dění v rámci této organizované skupiny.

Jak se již naši čtenáři v minulosti mohli dočíst, jeden ze stíhaných rozhodčích, Tomáš Grimm, s policií po chvíli ve vazbě začal spolupracovat a toto v reportáži potvrdil i jeho advokát, Petr Papež: "Klient vypovídal v celém rozsahu, ke všemu, co mu bylo kladeno za vinu. A doznal se."

 

"Trestní stíhání bylo zahájeno policejním orgánem proti dvaceti osobám. A to pro úplatkářské trestné činy, trestný čin podplacení a přijetí úplatku, kdy sedm z těchto obviněných se mělo dopustit těchto trestných činů ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Z toho vyplývá, že se nejednalo o jednotlivý exces, ale o systémovou záležitost." vyjádřila se k věci na kameru Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

 

Bývalý rozhodčí, Antonín Kordula se vyjádřil s názorem, že Berbr měl obrovský vliv i pro nasazování rozhodčích na utkání a naprostá většina rozhodčích, kteří byli nebo jsou na profi listinách, tam byla proto, že Berbrovi nevadila.

 

ŽIVANICE - VYŠEHRAD

Redaktoři ČT se zaměřili i na ze spisu získané odposlechy telefonátů Romana Berbra. Jedním z nich byl například předzápasový rozhovor s Václavem Kohoutem, sekretáři komise rozhodčích při Řídící komisi Čechy, o nasazení rozhodčích na utkání mezi Živanicemi a Vyšehradem, o kterém jsme také informovali "krok za krokem". "Mám tam Hocek, Vnuk, Radina." sděluje Berbrovi Kohout. Ten kontruje, "Udělej Hájek, Raplík a tu holku." Kohout přepisuje a odpovídá, že původní složení rozhodčích pošle do Radotína. "Třeba do prdele, to je mi jedno.", nechá se slyšet Berbr a Kohout pokorně poděkuje. Nutno dodat, že Václav Kohout v kauze vystupuje prozatím pouze jako svědek. Jestli se ale jeho postavení změní, uvidíme. Na dotaz, zda si Berbr diktoval rozhodčí na nějaké konkrétní zápasy nechtěl Kohout odpovídat.

 

Před samotným zápasem Živanice-Vyšehrad se Roman Berbr spojil s hlavním sudím Robertem Hájkem, aby apeloval na "dobrou formu" všech rozhodčích: "Všichni tři musíte mít formu." Hájek se do telefonu směje: "Velkou. Jo?" "Né. Prostě sportovní formu, musíte trénovat. Ještě si dneska zaběhejte." odpovídá nechápavému Hájkovi a ten až následně přitakává a dodává dnes již známé slovní spojení "povolení zabíjet" na které v záznamu Berbr ještě souhlasně hlesne "přesně". Hájek se následně redaktorům při telefonátu vymlouval, že se rozhodně nejednalo o nic nezákonného, že šlo pouze o hantýrku. 

 

VYŠEHRAD - SOKOLOV

Slavoj Vyšehrad nakonec do druhé ligy postoupil, ale ani tam nekončila úplatkářská mašina v podobě snah Romana Rogoze o lepší výsledky svého týmu. Podle kamerových záznamů z šatny fotbalových rozhodčích, vstoupil Roman Rogoz o přestávce utkání Vyšehrad - Sokolov právě do šatny rozhodčích a sdělil jim svou představu o vývoji utkání: "Prostě rozhodnou dvě, tři penalty, víc toho asi nezvládneme no." Před odchodem ze šatny ještě dodává: "Chlapi, nezbejvá nám než opravdu, zlomte vaz... soupeři." Následně se ještě obrací na postranního rozhodčího Petra Klupáka, který pracuje jako ředitel školy, "Říďo, teď jsem na tebe zvědavej, vole, ty čůr**u. Jako to to není vole jednoduchý vole." 

 

Pět minut po přestávce díky spornému postavení mimo hru, signalizovaném rozhodčím Petrem Klupákem, byla zrušena branka Sokolova a Vyšehrad si nakonec došel pro výhru 2:1. 

 

Po utkání se v kabině rozhodčích opět objevil Roman Rogoz a spolu s rozhodčími zde byl i delegát zápasu, Jiří Kabyl. "Dyť ty jsi normálně darebák jako my všichni vostatní, vole.", směřuje svůj proslov Rogoz na delegáta s úmyslem, aby nad výkonem rozhodčích při sepisování hodnocení, přimhouřil oči. Následně dle tvrzení policie Roman Rogoz předá mimo záznam kamery, zřejmě ve sprchách, peníze za ovlivnění zápasu hlavnímu rozhodčímu utkání Jiřímu Houdkovi. Z kamerového záznamu je následně patrné, že Houdek rozděluje peníze mezi ostatní. Na své si přijde jak delegát zápasu, Jiří Kabyl, tak asistent rozhodčího, Petr Klupák.

 

Po zápase se Jiří Kabyl spojil s Romanem Berbrem, kterému podával hlášení o utkání: "Čau, Vyšehrad porazil Sokolov 2:1. Všecko relativně v pohodě, akorát Petr Klupák na dvojce lajně za stavu 0:0 zvedl ofsajd, z kterýho se to odrazilo do branky, a kdyby ho nezved, tak by dal Sokolov regulérní branku." Berbr jen poděkoval.

 

VYJÁDŘENÍ VYŠEHRADU

"Společnost FC Slavoj Vyšehrad v době, kdy probíhá vyšetřování, nemůže ani nebude k osobám, k odposlechům zveřejněným v médiích nebo k celé kauze jakýmkoliv způsobem vyjadřovat. V zájmu společnosti je důkladné vyšetření celé kauzy a v této souvislosti také poskytuje policii veškerou součinnost." Toť vyjádření tiskového mluvčího FC Slavoj Vyšehrad, Denise Postlera.

 

ROMAN ROGOZ

Vyjádření Romana Rogoze se nepodařilo reportérům získat a při kontaktování jeho advokáta, Oldřicha Chudoby, jim bylo sděleno, že Roman Rogoz odmítá veškerá obvinění, která jsou mu kladena za vinu a jelikož se nevyjádřil ani při výslechu policejnímu orgánu, nebude se vyjadřovat ani do médií.

 

PETKA = 1000 Kč

Tak, jak jsou známí kapříci z kauzy Ivana Horníka, tak této kauze se o penězích mluvilo jako o petkách. A to zejména ve spojení s rozhodčím Tomášem Grimmem, který mimo jiné v Rokycanech vlastní minipivovar U Stočesů. Jedna petka přitom představuje 1000 Kč. Při rozdělování financí, které získal po utkání Sokolovanu Brozany a rezervy Bohemians Praha, takto obvolával další rozhodčí, kteří ten zápas byli u postranních čar:

Tomáš Grimm: "Prosím tě, až budeš mít čas někdy nebo půjdeš na procházku, tak mi cinkni, máš u mě deset petek." Jana Štychová: "Jo, dobře, dobře, dobře."

Tomáš Grimm: "Máš u mě deset petek piva." Marek Janoch: "Cože? Jo takhle, jo, jo, jo, rozumím, jo. To je sice, to je sice fajn, to vypiju, ale aby sem měl kdy, vole." Tomáš Grimm: "Si uděláte hezkej večer někde no."

 

2:4 NEBO 3:5 - LIVE SÁZKY

Domluvenými sázkami se měl spolu s Romanem Rogozem zabýval bývalý fotbalista Michal Káník, který již byl v minulosti v souvislosti s ovlivňováním sázek stíhán. Detektivové se zaměřili například na přátelské utkání mezi třetiligovým FK Motorletem Praha a Slavojem Vyšehrad. Michal Káník v kauze s policisty spolupracuje a ve své výpovědi uvedl: "14 dní před zápasem mi pan Rogoz oznámil, že má skupinu lidí, která ovlivňuje zápasy za účelem sázek, a že se hraje zápas Motorlet-Vyšehrad, jestli bych to uměl zařídit." V den utkání se následně sešli rozhodčí utkání s Michalem Káníkem na pumpě u pražského kongresového centra, kde celou věc domluvili. "Buď budeme hrát 2:4, nebo 3:5, podle toho, jak to tam naskáče. A nebo pozor, nebo od šedesátý do devadesátý dva. Budeme se snažit, aby to hned bylo 2:4. Ale řeknu ti to v páté minutě, co se začne hrát, co bude sázet." 

 

A jak zápas probíhal? Vyšehrad rozstřílel Motorlet 8:3, ale mnohem důležitější bylo, že mezi šedesátou a devadesátou minutou padlo 6 branek a výsledek v tomto časovém rozmezí byl 4:2, tedy přesně, jak bylo domluveno. Káník u výslechu přiznal, že skupina si za podvod měla rozdělit 4000 euro, nakonec ale nedostali nic. Roman Rogoz před zápasem oznámil, že se akce ruší. Káník ale Rogozovi nevěřil a myslel si, že hráči Rogoze převezli a na zápas si vsadili sami: "Když jsem viděl průběh prvního poločasu, tak mě to utvrdilo, že si ten zápas zmanipulovali sami hráči. Byl jsem přesvědčen, že si hráči Vyšehradu vsází sami."

 

CELOU REPORTÁŽ MŮŽETE SHLÉDNOUT ZDE: REPORTÉŘI ČT - 22. ÚNORA 2021

 

KE KAUZE BERBR JSME JIŽ NAPSALI:

Policie zasahuje! Roman Berbr zatčen!

Berbr a tři další obvinění byli vzati do vazby. FAČR svolává mimořádné zasedání

Berbr rezignoval! Končí i Jozef Chovanec, odvolána byla komise rozhodčích

"Růže mezi trny" končí. Damková odstoupila ze všech funkcí FAČR

Berbr není jediný problém, prsty má však dlouhé, zní z Plzeňska

Grimm spolupracuje, Berbr zůstává ve vazbě a Etická komise zasedla

Fotbalový rozhodčí Tomáš Grimm byl propuštěn z vazby, začne hrát FA1RPLAY?

Etická komise zahájila řízení se 17 trestně stíhanými osobami

Další posun v kauze Berbr? Policie zabavovala miliony

Dalšími vyslýchanými: Chovanec, Kureš, Filípek, Hořejší nebo Klíma

Média v kauze Berbr rozebírala několik ožehavých témat

Živanice - Vyšehrad, krok za krokem

Hlášky z policejních spisů v kauze Berbr

Berbr a Rogoz si brzy užijí svobodu

Rogoz je na svobodě

Po Rogozovi opouští Pankrác i Roman Berbr

Etická komise zahájila disciplinární řízení

Berbr podal stížnost. Jak dopadl?


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou