Berbr není jediný problém, prsty má však dlouhé, zní z Plzeňska

0

Radek Vodrážka, momentálně hlavní kouč plzeňského klubu SK Petřín, a Josef Felgr, současný kouč v TJ Prazdroj Plzeň, se pro server iDnes.cz rozpovídali nejen o Romanu Berbrovi, který je spolu s dalšími 19 sudími a funkcionáři podezříván z trestné činnosti.

Vodrážka toho zažil ve fotbale už spoustu. Uvědomuje si, že korupci se z fotbalu zřejmě nepodaří zcela odstranit, a že Berbr není jediný zdroj všeho špatného. Vzpomíná na několik utkání, při kterých mu nezbylo, než pokrčit rameny nad nahnutými výkony sudího. Při nedávném utkání petřínské rezervy dokonce zašel za funkcionářem soupeře, aby s ním situaci konzultoval, který jen pokrčil rameny s tím, že ví, že není svatoušek, ale takhle to chodí. 

 

Vodrážka se vyhnul jmenování konkrétního utkání, je ale pravděpodobné, že jde o utkání 6.kola 1.A třídy v Plzeňském kraji, kde nastoupil petřínský B tým na půdě Žichovic. Žichovice vyhrály díky jediné brance a kouč poskytl našemu serveru následující pozápasový ohlas: "Gratuluji manažerovi Žichovic, Milanovi Koželuhovi, za získané tři body. Divím se, že nenastoupil, protože k tomu, co tam předvádí, vůbec nepotřebuje žádný fotbalisty a jsem rád, že to takto v Žichovicích dělají. Jediný, kde měli převahu, bylo veprostřed a na krajích hřiště... A teď už vážně. Je mi na zvracení z toho, jak se dělá fotbal v roce 2020 v Žichovicích a myslím si, že horšího soupeře jsme ještě nepotkali. Musím tedy říct, že měli výbornou obranu a fantastického brankáře, ale měli i tři lidi na hřišti navíc. Sušice byla daleko lepší, než oni.”

 

Mnohem více, než jednoho vysoko postaveného člověka, tak vidí problém ve funkcionářích, či klubech, jež mají sami na korupci zájem. Na otázku sudích má ochranářský názor, ze všech, které zná, věří, že jen desetina, či setina z nich by byla ochotná vzít úplatek. Prozradil, že teď komunikuje s několika kluby a společně hledají vhodné jméno, které by úroveň fotbalové společnosti pozvedlo. Jedním ze jmen je například Vladimír Chaloupek.

 

Josef Felgr se pro idnes.cz zase rozpovídal o kauze z roku 2001. Felgr převzal během sezóny tým Senco Doubravka, ale následně se znelíbil Berbrovi, který měl na starosti dění v podstatě v celém Plzeňském kraji. Po nespecifikovaném veřejném konfliktu zavolal Berbr šéfům Doubravky se vzkazem, že pokud chtějí postoupit do divize a kouč Felgr nebude vyměněn, můžou si o tom nechat zdát. Nabídnuté místo v dorostu Felgr odmítl a odstoupil. Následně měl trénovat 1.FC Plzeň a po osobním pohovoru bylo vše v podstatě dohodnuté. Když se o tom však doslechl Berbr, sdělil výboru, že s Felgrem v čele jim rozhodčí neumožní vyhrát příliš zápasů. Angažmá tak padlo. Dnes, ve svých 66 letech, trénuje Felgr TJ Prazdroj hrající plzeňský městský přebor. 

 

Nezpochybňuje, že Roman Berbr je skvělý manažer a velice schopný člověk. Ví však zároveň, že Berbr byl spokojený jen tehdy, když věděl, že má velkou moc a lidé se ho bojí a mají z něj respekt. Věří, že celá kauza může posunout spor směrem kupředu, záleží však, kdo bude na nové pozice dosazen.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou