Berbr a Rogoz si brzy užijí svobodu

0

Bývalému místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi a sportovnímu řediteli Slavoje Vyšehrad Romanu Rogozovi se blíží termín možného propuštění na svobodu. Tím by mohl být 16. leden 2021.

Poslední ze čtyř vazebně stíhaných v kauze ovlivňování výsledů fotbalových zápasů ve druhé a třetí nejvyšší soutěži, Roman Berbr a Roman Rogoz, uspěli včera 5. ledna 2021 se žádostí u Městského soudu v Praze o propuštění z vazby na svobodu. Dozorující státní zástupkyně však proti tomu podala stížnost a tak nemohou být oba jmenovaní propuštěni ihned.

"Podala jsem do rozhodnutí soudu stížnost, jelikož policejní orgán na následující dny plánuje vyslechnout důležité svědky," sdělila Seznam Zprávám dozorující státní zástupkyně Daniela Bártíková. Ta pracuje na Vrchním státním zastupitelství v Praze, které řídí Lenka Bradáčová.

 

16. ledna 2021 to však budou přesně 3 měsíce, kdy byli oba jmenovaní vzati do vazby. A abychom vám osvětlili dobu trvání vazby, která má být v obecné rovině na nezbytně nutnou dobu, nabídneme vám přesné znění konkrétního ustanovení Zákona číslo 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), které se týká současné situace:

§ 72 - Rozhodování o dalším trvání vazby

(1) Nejpozději každé tři měsíce od právní moci rozhodnutí o vzetí do vazby nebo právní moci jiného rozhodnutí o vazbě je v přípravném řízení soudce povinen rozhodnout na návrh státního zástupce o tom, zda se obviněný i nadále ponechává ve vazbě, nebo zda se z vazby propouští. Jinak musí být obviněný neprodleně propuštěn z vazby.

(2) Návrh státního zástupce na vydání rozhodnutí soudce o dalším trvání vazby podle odstavce 1 je třeba doručit soudu nejpozději 15 dnů před uplynutím lhůty tří měsíců.

 

Je tedy zřejmé, že pokud v současné době nebyl státním zastupitelstvím podán návrch na ponechání Romana Berbra a Romana Rogoze ve vazbě, budou oba dne 16. ledna 2021 propuštěni a budou stíháni na svobodě. Doplní tak dříve vazebně stíhané, rozhodčího Tomáše Grimma a bývalého ligového hráče Michala Káníka. Ti podle zákulisních informací přiznali svůj podíl na zmíněné defraudaci 850 000 korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu. Na základě toho byli z vyšetřovací vazby propuštěni již dříve.

 

Připoměňme, že všichni vazebně stíhaní byli vzati do vazby z důvodu, aby nemohli ovlivňovat svědky (§ 67 písm. b), trestního řádu). Z jednání státního zastupitelství tak zřejmě vyplývá, že do této doby vyšetřovatelé Národní centrály proti organizovanému zločinu stihnou dokončit všechny výslechy nebo činnosti, kvůli kterým byli jmenovaní vzati do vazby.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou