Marek Švábík rád vzpomíná na léta, kdy si mohl zahrát na Letné, Julisce nebo v Ďolíčku

V průběhu týdne jste hlasovali pro nejlepší hráče úvodního jarního kola. Z vašeho hlasování vzešel vítěz, kterým se stal zástupce ostravského celku FK Stará Bělá - univerzál MAREK ŠVÁBÍK. Redakce Fotbalunas.cz ho vyzpovídala a poskytla pro vás rozhovor. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Marku, dovol nám, abychom ti zkraje pogratulovali k vítězství v hlasování fanoušků o "Hráče kola". Můžeš nám prozradit, co pro Tebe tohle hodnocení znamená? Podařilo se Ti už někdy podobnou anketu zvítězit nebo je to premiéra?
Rád bych poděkoval všem, kteří pro mě hlasovali. Znamená to pro mě hodně, ale více než tohle ocenění pro mě znamená fakt, že dokážu svými výkony pomoci týmu a docílit toho, abychom vyhrávali další zápasy. Jestli jsem už vyhrál nějakou anketu? Ano, párkrát se mi to už povedlo, tady ve Staré Bělé je to poprvé. Kluci jsou už velmi natěšení, že mi to mohou zkasírovat (smích).
Ocenění sis vysloužil za povedený zápas proti Štěpánkovicím, ve kterém ses sám podílel na dvou brankách. Tu první sám vstřelil a u poslední asistoval. Můžeš tento zápas zhodnotit ze svého pohledu?
První poločas jsme začali velmi dobře a aktivně, díky tomu šli hned brzy do vedení 2:0. Bohužel jsme poté přestali hrát a hosté si vytvořili pár šancí a po gólu z rohu zkraje druhé půle byli dokonce na dostřel. Naštěstí pro nás ale brzy odpadli fyzicky a my jsme opět byli více na míči a nakonec přidali další dva góly. Naše výhra byla zasloužená.
Nyní vás v sobotu čeká šlágr kola v Ludgeřovicích. To bude určitě jiný zápas a jiný level. Co si od něj slibuješ?
Očekávám fotbal se vším všudy. Ludgeřovice mají velmi silný útok, bude tedy velmi důležité, abychom bránili všichni jako tým a nepustili je k žádné střele.
Jak se ti zamlouvá angažmá ve Staré Bělé? Co bylo hlavní příčinou a motivací, že jsi sem před sezónou zavítal? Přeci jen jsi vloni ještě hrával vyšší soutěž a mohl s Hlubinou postoupit do divize.
Bavil jsem se o tom hodně s Markem Lišaníkem a také Milanem Petríkem, který tehdy ještě působil ve Staré Bělé, než přešel do Hlubiny. Měl jsem tady i další známé - Kubu Dzižu. S kluky jsem už předtím hrával a těšil se, že bude příležitost si to zase zopakovat. Mám to navíc i blízko z domu, takže rozhodování nebylo těžké. Jen škoda, že Milan právě odešel do Hlubiny, ale takový je fotbalový život.
V minulosti jsi hrával i vyšší soutěže. Na které ze svých dřívějších angažmá rád vzpomínáš a co je Tvůj dosavadní největší fotbalový úspěch?
Rád vzpomínám na své působení v Třinci. Jednak jsem si tam mohl zahrát druhou nejvyšší ligu v mužské kategorii, což je pro mě jednoznačně největší fotbalový úspěch v mé kariéře. Ale také proto, že jsem si tam mohl zahrát celostátní juniorskou ligu proti soupeřům jako Sparta, Slavia, Plzeň, Mladá Boleslav, Jablonec, apod. Zahrál jsem si na velkých stadiónech jako Letná, Juliska nebo Ďolíček. Na to se moc hezky vzpomíná.
Už dříve jsem se v rozhovorech s kolegy z týmu zeptal na stejnou otázku, nyní ji položím i Tobě. Jak se ti hraje pod trenérem, který je mladší než Ty?
Neberu v tom rozdíl, zda hraji pod mladším nebo starším trenérem. Každého trenéra respektuji a naslouchám všem radám. Lišák (Marek Lišaník - pozn. red.) se snaží neustále na sobě jako trenérovi pracovat a posouvat dále. Známe se už dlouho, hráli jsme spolu v Havířově. Pracuje se mi s ním velmi dobře.
Stará Bělá má určitě jeden z nejlepších kádrů v soutěži, ale na podzim se ji výsledkově moc nedařilo. Jak si myslíš, že se bude odvíjet její jarní účinkování? A tipneš, na kterém místě by mohli zelenobílí skončit?
Z podzimu jsme se snad ponaučili a řekli, kde nás nejvíce tlačila bota. Teď se hlavně soustředíme na to, abychom zapracovali na svých slabinách a šli do každého zápasu na sto procent. Pokud se to povede, klidně bych si i tipnul, že na konci sezóny skončíme mezi 3.-5. místem.
S kým si v týmu nejlépe rozumíš? Z koho si rád uděláš srandu? A umíš si ji udělat i sám ze sebe?
Osobně si rozumím se všemi, kteří tady jsou, s každým rád pokecám a srandu si umíme udělat každý z každého. Samozřejmě se i sám sobě rád zasměji, když se mi třeba něco nepovede.
Kdo je tvůj fotbalový vzor? A kterému týmu fandíš u nás nebo v cizině?
Dříve býval mým fotbalovým vzorem Eden Hazard, když přestoupil do Chelsea. Nyní už nějaký velký vzor nemám. Právě kvůli Hazardovi a také našemu Petru Čechovi jsem začal fandit Chelsea a zůstalo mi to až doteď. V naší lize fandím nejvíce Baníku.
Poslední otázka bude trochu nefotbalová. Kdybys měl štěstí ve sportce a vyhrál milion, jak bys s ním naložil?
Přidal bych to ke svým dalším milionům, které jsem si vydělal (smích). Asi bych to někam smysluplně investoval.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.