Je fajn, že nás trénuje mladý trenér, který jde s dobou, říká starobělský kapitán Jakub Džiža

ROZHOVOR S HRÁČEM KOLA - 5.kolo Moravskoslezský  | 1.A třída sk. A, 2022-2023

 

V průběhu předminulého týdne jste hlasovali pro nejlepší hráče oficiálního 5. kola (ve skutečnosti čtvrtého hraného). Z vašeho hlasování vzešel vítěz a opět jste dali nejvíce hlasů zástupci ostravského celku FK Stará Bělá. Vítězem se stal protentokrát zkušený osmadvacetiletý záložník a kapitán JAKUB DŽIŽA. Redakce Fotbalunas.cz ho vyzpovídala a poskytla pro vás rozhovor. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Kubo, gratulujeme Ti k výhře v hlasování o titul „Hráč kola“. Můžeš nám říci, co pro tebe toto hodnocení znamená?
Abych řekl pravdu, tak pro mě osobně asi nic. Určitě mě to potěšilo, že jsem v hlasování vyhrál, ale více si cením kolektivního úspěchu. A navíc klukům teď přistane v šatně další lahvinka za mé ocenění. (smích)
Své ocenění sis vysloužil za povedený výkon v předešlém domácím zápase proti Darkovičkám, kde ses dvěma trefami podílel na výhře svého týmu. Můžeš tento zápas zpětně zhodnotit ze svého pohledu?
První poločas jsme hráli docela špatně, vůbec jsme si nevytvářeli šance, ani naše kombinační hra se nám vůbec nedařila. Ale pak přišla červená karta našeho hráče, nás to více semklo a i díky větší kolektivitě týmu jsme to dokázali zvrátit a zápas otočit.
V letošním ročníku bude kádr ze Staré Bělé patřit mezi největší favority soutěže. Souhlasíš s mým výrokem? Nebo favorizuješ jiné mužstva? Pokud ano, které?
Určitě budeme chtít hrát v popředí a poprat se o nejvyšší příčky. O tom, zda to bude stačit, se teprve ukáže. Máme docela mladý tým, v soutěži hrají i jiné manšafty, které mají mnohem zkušenější borce, třeba Kravaře nebo Ludgeřovice. Ale i tak se budeme snažit skončit co nejvýš, nejhůře do třetího místa.
Určitě na toto umístění máte nejlepší předpoklady. V čem ty sám vidíš největší přednosti vašeho týmu a kde vás naopak nejvíce tlačí pata?
Nejvíce nás trápí jednoznačně výška, protože máme spoustu hráčů menšího vzrůstu. I proto dostáváme nejvíce branek po standardkách. A za největší přednosti považuji mladý kolektiv a hlavně naši dravost. Když si to v zápase sedne, jdeme si jasně za svým cílem a málokdo nás zastaví.
Když už se bavíme o týmu Staré Bělé, prozradíš nám i něco z kabiny? Třeba kdo je u vás největší šoumen a z koho si naopak rádi děláte nejčastěji srandu?
Největší šoumen je jednoznačně Danek Kožík, který dokáže vždycky zlepšit náladu v kabině. Ale jinak se bavíme asi všichni, protože jsme všichni mladí a chápeme srandu obdobně. A srandu si umíme udělat každý z každého, ale nejvíc to odnáší asi Malda (Ondřej Malík - pozn. red.).
Nedá mi to, abych se nezeptal, jak u vás funguje spolupráce s trenérem Markem Lišaníkem? Je výhoda mít za svého kouče tak mladého kluka? Přeci jen i ty sám jsi o rok starší než on. Nemá někdy Marek problém se ztrátou autority?
Já jeho koučink vnímám jednoznačně pozitivně. Pro nás je to určitě výhoda, protože jde s dobou, snaží se a hlavně sám na sobě pořád pracuje. Ale hlavně ho všichni známe, protože jsme s ním hráli osobně. Nevím, jak to vnímá on sám, hlavně u některých mladých, kde asi ten respekt v kabině úplně nemá, ale to je jen můj dojem. Ale jinak si myslím, že ho všichni jako trenéra v pohodě bereme .
Letošní ročník naší I.A třídy hraje spousta nových klubů. Prajzským týmům to trochu uškodilo, už nebude tolik lokálních derby. Jak to vnímáte naopak u vás v Ostravě? Myslíš, že soutěz ztratila na atraktivnosti?
Já za sebe si tohle nemyslím. My jsme naopak rádi, že se to trochu promíchalo. Jsem zvědav, čeho se od nových klubů dočkáme. Já osobně se nejvíce těším na zápas proti Kravařím, protože ty chtějí hrát fotbal, což nám vyhovuje. Jinak za nějakého rivala žádný jiný tým nepovažuji. Všichni jsou pro nás soupeři, s kterými chceme uspět.
Kdybys měl to štěstí a s týmem Staré Bělé postoupil výše, anebo kdyby přišla nabídka odjinud, byla by vyšší soutěž pro tebe akceptovatelná? Jednak fyzickou náročností, ale třeba časovými možnostmi? Zvládl bys skloubit fotbal s profesním životem?
Určitě bych to zvládl nějak skloubit, ale za sebe nemám v plánu nikam odcházet. Po čase jsem se zase vrátil do Staré Bělé, protože tady jsem doma a cítím se i nejlépe.
Když už jsem načal ten profesní život, prozradíš nám, čím se ve svém životě zabýváš?
Pracuji jako skladník v jedné místní menší firmě. Jsem rád, že mám jen ranní směny, takže si umím čas dobře zorganizovat, aby mi zbyl prostor i na fotbal. A také mi vyhovuje, že to nemám do zaměstnání daleko s dojížděním.
Přecházím pomalu a jistě na další osobní otázky. V kolika letech jsi s fotbalem vůbec začínal? Kde to bylo a kdo tě k této krásné hře přivedl?
Moje první fotbalové krůčky se odehrály ve Vítkovicích, kam mě do fotbalového oddílu přihlásil můj táta. Začal jsem poměrně brzo, bylo mi možná teprve 5 roků.
Prozradíš, jakých fotbalových úspěchů jsi už dosáhl za svou kariéru? A co by bylo pro tebe dalším takovým úspěchem?
Už jsem v minulosti zažil s týmem z Bělé, jaké to je vyhrát soutěž a postoupit. Bylo to pár let zpátky, to jsme poprvé v historii postoupili se Starou Bělou do krajského přeboru. Přál bych si, kdyby se mi tento zážitek mohl ještě jednou poštěstit. I kvůli těm klukům co jsou tady. A jinak za úspěch považuji i to, že jsem si ještě v dresu Hlubiny mohl v MOL-Cupu zahrát proti prvoligové Karviné.
Chtěl jsi vždycky hrávat fotbal anebo jsi zkoušel jako dítě i jiný sport? Když zrovna nehraješ fotbal, který další sport rád provozuješ?
Prakticky celý život se věnuji velkému fotbalu, zkusil jsem si zahrát i malý fotbal nebo futsal. Občas si s kamarády zapinkáme i tenis. A když chci něco individuálního, tak si rád udělám nějaký menší výlet na kole.
Kterému týmu fandíš v české lize resp. v zahraničí? Na který zápas by ses rád jednou zajel podívat?
U nás nejsem fanouškem žádného týmu. Rád bych viděl hrát Baník co nejvýš, občas se na něj zajdu i podívat, ale že bych byl nějaký zarytý Baníkovec, tak to rozhodně ne. V zahraničí se mi nejvíc líbí asi Liverpool. Takže kdyby se poštěstilo, zajel bych se podívat nejspíš tam.
Který hráč je tvůj fotbalový vzor a proč zrovna on?
Přímo svůj vzor také nemám. Kdysi to byl Pavel Nedvěd a Frank Lampard, u kterých se mi nejvíce líbila jejich tvořivost. Ale v současnosti nemám nějakého svého oblíbeného TOP-hráče.
Na závěr nám prozraď, co rád děláš ve volném čase, když se zrovna nemusíš věnovat fotbalu?
Fotbal a práce mi zaberou spoustu času, ale občas si rád zajdu na pivo s kamarády. Rád si pustím playstationa a zahraju si FIFU a jinak, když mám úplně volno, tak si rád poležím na gauči a pustím nějaký dobrý film a dám si relax.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.