Nahlédl jsem do prostředí klubu FC Watford, kde působil můj kamarád Matěj Vydra, vzpomíná na jeden z největších fotbalových zážitků Jan Vonásek z Ústrašína

Hráčem 17. kola Poutník ligy se stal Jan Vonásek, staronová posila Ústrašína. Dvaadvacetiletý ofenzivní hráč s třetiligovými zkušenostmi nyní řídí hru jednoho z adeptů sestupu. Ústrašín díky jeho přítomnosti chytil slinu, když z posledních dvou zápasů vytěžil plný počet bodů. Jan Vonásek byl vidět zejména v duelu proti Maratonu Pelhřimov, ve kterém vstřelil dva góly a stal se nejen největší hvězdou zápasu, ale i celého kola. Exkluzivní rozhovor s talentovaným fotbalistou, kterého ve slibně se vyvíjející kariéře přibrzdilo nepříjemné zranění, si nyní můžete přečíst.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Honzo, byl jsi zvolen Hráčem kola. Potěšilo tě toto ocenění a sledoval jsi průběžné výsledky ankety?
Každé individuální ocenění mě vždy potěší. Jedním okem jsem průběžně anketu sledoval.
Pojďme se na úvod vrátit na začátek tvé kariéry. V kolika letech si s fotbalem začínal a kdo tě k němu přivedl? Vzpomeneš si na svého prvního trenéra?
S fotbalem jsem začínal zhruba v 5ti letech a přivedli mě k němu rodiče, pravidelně se mnou jezdil na tréninky můj děda. Mého prvního trenéra si pamatuji velice dobře, nebyl jim nikdo jiný než pan Jan Kubík :-)
V mládežnických kategoriích si působil v Jihlavě, kde jsi poté nastupoval i za B tým mužů. Jak vzpomínáš na Jihlavu? A v kterém ročníku se tobě či týmu nejvíce dařilo, je nějaký úspěch, na který si i po letech pyšný?
Na Jihlavu vzpomínám jen v dobrém, okusil jsem tam profesionální fotbal - jak po stránce přístupu k fotbalu, tak i zázemí a celkového dění okolo klubu. Za jeden z největších úspechů považuji vítezství v žákovském Nike Premier Cupu, ve kterém jsme se probojovali přes republikové finále až na pátou příčku tohoto dobře obsazeného turnaje, který myslím, že vyhrál tým FC Basilej.
Kromě Pelhřimova či Jihlavy si byl ještě na zahraniční štaci. Můžeš nám prozradit kde jsi působil a jak si se do zahraničí dostal?
Působil jsem ve dvou rakouských týmech ( Sallinberg, Siendorf ), v Siendorfu jsem se bohužel zranil a následovala plastika křížového vazu. Do Rakouska jsem se dostal pomocí manažera, který schání pro rakouské týmy hráče z ČR.
Poslední tvá fotbalová zastávka je Ústrašín. Ten v podzimní části Poutník ligy uhrál jen sedm bodů. Ty bys měl být hráčem, který Ústrašín dovede k záchraně. Cítíš na sobě tlak a změnil se nějak ústrašínský kádr od doby, kdy jsi v něm půl sezony působil?
Jelikož bydlím 50 metrů od hřistě, tak zodpovědnost cítím a není mi jedno, jak se klubu daří. Ale že bych se cítil pod nějakým velkým tlakem, tak to určitě ne :-) Nějaké příchody a odchody hráčů proběhly, ale trenér Radek Klap je furt stejný, takže tým se nějak razantně nezměnil.
Poslední dva zápasy se Ústrašínu povedly na výbornou, když jste získali šest bodů. Jak tyto zápasy hodnotíš a čím myslíš, že jste soupeře přehráli?
My nemáme určitě co ztratit, takže jsme do těchto zápasů nastupovali hlavně namotivovaní a naše bojovnost se ukázala jako klíčová. V zápase s Maratonem jsme měli i trochu štěstí, ale to k fotbalu občas patří. Právě tento zápas to byla zasloužená odměna za bojovnost od první do poslední minuty.
Ty jsi talentovaný hráč, navíc ti je pouze 22 let. Proč ses rozhodl jít hrát do Ústrašína, měl jsi třeba nabídky i z jiných klubů? A máš ještě nějaké fotbalové ambice nebo ti stačí hrát pro zábavu soutěž jako je Poutník liga?
Nějaké nabídky byly, navíc jsem stále v kontaktu s rakouským Siendorfem, ale vzhledem k mému zranění jsem se rozhodl pro Ústrašín, kterému doufám pomůžu k záchraně. Fotbal je pro mě zábava ať už hraji v Rakousku, Jihlavě nebo za Ústrašín. Mé ambice jsou momentálně upřeny k záchraně Ústrašína a k doléčení mého kolene. Co bude dál se uvidí :-).
Jak by jsi charakterizoval fotbalistu Jana Vonáska (přednosti,slabiny)?
Přednosti - hra hlavou, hra tělem, fotbalové myšlení a snad taky trochu technika :-) Slabiny - určitě na prvním míste je kondice s kterou bojuji odjakživa :-)
Kdybys měl vzpomenout na největší fotbalový zážitek, jaký by to byl?
Těch zážitků bylo mnoho. Hodně se mi líbilo například nahlédnout do prostředí anglického FC Watford, kde působil můj kamarád Matěj Vydra, u kterého jsem tam byl na návštěvě.
Jak hodnotíš úroveň Poutník ligy? Kdyby sis měl tipnout, kterému týmu zůstane v ruce Černý Petr? A bylo by pro tebe osobně velké zklamání, kdyby zůstal Ústrašínu?
Úroveň je dobrá, protože v hodně týmech jsou mladý běhavý kluci nebo naopak staří matadoři jako například v Maratonu. Právě Maraton má spoustu dobrých fotbalistů. Zklamání by to rozhodně bylo. Nikdo nechce prohrávat a už vůbec ne sestupovat o soutěž níže. Netroufám si říct komu, spodek tabulky je hodně vyrovnaný.
Na kterého trenéra nejraději vzpomínáš, kdo ti toho dal fotbalově nejvíce? A měl si v Jihlavě nějakého spoluhráče, který to časem dotáhl až do A týmu mužů?
Můj hodně oblíbený trenér byl Petr Kuchta z Jihlavy. Každý trenér mi něco dal, někdo víc, někdo míň. Dlouho jsem nastupoval s Lukášem Masopustem a Honzou Klimentem, který teď momentálně obléká dres Stuttgartu . Oba jsou to super fotbalisté.
Kterému sportu kromě fotbalu holduješ?
Rád zajdu s klukama na tenis a i jiné kolektivní sporty, kde se můžeme hecovat a soutěžit.
Jaký je tvůj fotbalový vzor? A co oblíbený klub, máš svůj vyvolený?
Můj fotbalový vzor je můj kámoš Jan Leligdon :-D :-D. Oblíbený klub je určitě AC SPARTA PRAHA.
Kdyby jsi vyhrál rekordní výhru v loterii, jak by si s ní naložil?
Uspořádal bych několikadenní mejdan s přítelkyní, rodinou a kamarády. Dál by se vidělo :-D.
Závěrečná otázka. Sleduješ portál fotbalunas.cz? Co si o tomto projektu myslíš, má podle tebe budoucnost? A je třeba něco, co ti na webu chybí?
Váš portál jsem začal sledovat až teď a myslím, že to je dobrý nápad z toho důvodu, že lidi, které fotbal zajímá, mají podrobnější přehled i o nižších soutěžích. Mohlo by tam být více fotek, ale chápu, že to není úplně jednoduché.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.