Za B tým si půjdu vždycky rád zachytat, říká Dominik Švec, talentovaný brankář Slavoje Žirovnice

V prvním jarním kole Poutník ligy se do vybrané jedenáctky dostalo hned několik hráčů zvučných jmen. Z vítězství v prestižní anketě se nakonec radoval dvacetiletý brankář Slavoje Žirovnice, Dominik Švec. Brankář, jenž v mládežnických kategoriích prošel Jihlavou a Pelhřimovem, nyní působí v Žirovnici, ve svém mateřském klubu, kde svou kariéru kdysi odstartoval. Co na sebe talentovaný brankář prozradil a jak vzpomíná na angažmá v Jihlavě či v Pelhřimově, si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Dominiku, na začátku rozhovoru se vždy ptám na první fotbalové krůčky. Jaké byly ty tvoje, kdo a v kolika letech tě přivedl k fotbalu a vzpomeneš si třeba na první trénink?
Tak mé první fotbalové krůčky byly v Žirovnici, bylo mi asi 5 let, když mě táta přivedl na první trénink přípravky. Jediné, co si pamatuju je to, že trénink byl na škváře a že se hrál jen fotbálek a dal jsem tam hned i svůj první gól.
V žákovských letech si působil v Jihlavě. Jak bys ohodnotil toto období své kariéry a byl s tebou v týmu třeba nějaký hráč, který to dotáhl až do ligového A týmu Vysočiny?
Na léta strávená v Jihlavě vzpomínám hrozně rád, hrála se tam žákovská liga, která měla slušnou úroveň. Myslím, že jediný z našeho ročníku nastoupil v lize za A tým Tomáš Duba.
Dalším tvým působištěm byl Pelhřimov. Jak vzpomínáš na dorostenecká léta? Jaká byla v Pelhřimově parta a dosáhl si nějakého úspěchu, ať už týmového či individuálního, který by stál za zmínku?
Dorostenecká léta v Pelhřimově neměla chybu, pokaždé byla parta dobrá, nejradši vzpomínám na můj poslední rok v dorostu, to byla parta nejlepší a dařilo se nám i výsledkově, skončili jsme na 4. místě, to byl asi můj největší úspěch v dorostu v Pelhřimově.
Nyní působíš v Žirovnici, kde se hraje Krajský přebor. Nelákalo tě třeba zůstat v Pelhřimově a zkusit se prosadit do divizního kádru mužů?
Tak samozřejmě by mě divize lákala, ale v té době co jsem byl v Pelhřimově, byl jedničkou Martin Matiášek a přes něj do brány moc cesta nevedla. Proto jsem se rozhodl vrátit se domů do Žirovnice, kam mě chtěl trenér Mitas a hlavně parta kluků se kterýma trávím dost času mimo hřiště.
Žirovnice se zatím v této sezoně dost trápí. Co je podle tebe příčinou nepříliš přesvědčivých výkonů, kde Slavoj nejvíce tlačí bota? Myslíš, že máte tým na to, aby se KP u Budína hrál i příští rok? A byl by případný pád do A třídy velkým problémem
Bohužel tahle sezona není úplně podle představ. Podlě mě je problém v tom, že se hrozně nadřeme na vstřelení gólu a lacino góly dostáváme. No tým je sice velmi mladý, ale doufám, že je v jeho silách KP udržet a hrát ho i příští rok.
Jak v Žirovnici probíhala zimní příprava, dával vám trenér Mitas hodně do těla?
Příprava byla pro mě jako brankáře celkem náročná, bylo v ní hodně běhání a spinningu.
O uplynulém víkendu jsi vypomohl B týmu Slavoje. Jak bys zhodnotil zápas proti Plačkovu, měl jsi v něm hodně práce?
Tak ten zápas bych hodnotil kladně, celý tým k zápasu přistoupil zodpovědně. Padlo i pár hezkých gólu po kvalitně kopaných standartkách Martinem Dubou a Matějem Rušilem a práce jsem v tom zápase zase tolik neměl, spíše to bylo jen o hraní nohou.
Budeš i nadále chodit chytat za rezervu či se spíše počítá s tím, že v bráně opět bude nastupovat Roman Hanzal, který v žirovnické bráně stál v podzimní sezoně?
To jestli půjdu chytat za rezervu se uvidí podle vytíženosti v A týmu, ale s klukama z B týmu si půjdu vždycky rád zachytat a pomoct jim.
Na jaké trenéry nejraději vzpomínáš? A je nějaký zápas, který ti utkvěl z jakéhokoliv důvodu v paměti?
Tak pro mě jako trenér udělal nejvíc můj táta. A zápasy mám v paměti dva, první bylo vítězné finále mezinárodního turnaje v Rakousku v žácích v Jihlavě a druhý je první divizní start za Pelhřimov v chlapech.
Jaké jsou tvoje brankářské přednosti, v čem si myslíš, že máš ještě rezervy a chtěl si být od malička gólmanem?
Brankářem jsem chtěl být od malička, začal jsem chytat už v přípravkách. Přednosti jeden na jednoho a rezerva asi malý důraz v osobních soubojích.
Máš nějaký brankářský vzor?
Od malička byl můj vzor Jarda Blažek, momentálně asi nejvíce sleduju Vaclíka a Harta.
Jakému klubu u nás či v zahraničí fandíš a koho tipuješ za vítěze ligy, Plzeň nebo Spartu?
Jednoznačně Sparta a v zahraničí mám rád Manchester City a Real Madrid.
Jak si představuješ ideálně strávený den?
Spánek tak do jedenácti, poté dobrý oběd, odpoledne trénink a večer s kamarádama do baru.
Kam by jsi se chtěl v životě podívat a proč?
Chtěl bych strávit nějakou dobu v Las Vegas s naší partou.
Co říkáš na web fotbalunas.cz? Sledoval si třeba jak ti přibívají hlasy a od koho ti jich podle tebe přišlo nejvíc (kamarádi, fanynky, rodina)?
Stránka fotbalunas.cz se mi opravdu libí a je dobře, že u nás taková stránka je. Tak popravdě sestavu kola jsem nečekal a myslím, že nejvíce hlasů mám od kamarádu.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.