Na zimní přípravě jsem nesnášel hlavně běhání, vzpomíná na roky strávené ve vyšších soutěžích Martin Vaverka, brankář Maratonu Pelhřimov

S mírným zpožděním přinášíme rozhovor s Hráčem 14. kola Poutník ligy. Suverénním vítězem prestižní ankety se stal Martin Vaverka (35), brankář Maratonu Pelhřimov. Zkušený gólman předvedl výborný výkon v zápase proti Horní Cerekvi, ve kterém si připsal řadu bravurních zákroků. "Váva" je rodilý Pelhřimák, pracuje ve firmě Tokra. Je šťastně ženatý, má dvě děti, Agátku a Kubíka. "Fotbal byl od malička můj velký koníček a nyní se snažím k tomuto sportu vést i svého syna", doplňuje Martin Vaverka. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Martine, vzpomeneš si na své fotbalové začátky? V kolika letech jsi přišel na první trénink a měl jsi hned jasno, že chceš být gólmanem?
S fotbalem jsem začínal v 6-ti letech. V mladší přípravce jsem hrál v poli, ale ve starší přípravce mě postavili do brány a zůstal jsem v ní do dneška.
V Pelhřimově jsi prošel všemi mládežnickými kategoriemi. Jaké mládežnické období považuješ za nejúspěšnější, ať už z hlediska tvých či týmových výkonů?
V mládežnické kategorii jednoznačně postup ve starším dorostu do 2. dorostenecké ligy.
Bylo těžké po přestupu do kategorie mužů prosadit se na post brankářské jedničky? A jaké to je pro gólmana, když nechytá a musí čekat na svou šanci?
Já jsem skončil v dorostu v 18-ti letech a v té době tady chytal Jirka Vaverka z Dačic a víceméně nebyla šance se prosadit. Hned jsem zamířil na hostování do Kamenice nad Lipou, kde se hrála v té době 1.B třída. Tam jsem ze začátku také hned nechytal, ale s postupem času jsem dostal šanci a pak jsem tam odchytal střídavě dost zápasů.
Kromě Pelhřimova jsi působil například v Žirovnici či Pacově. Jak s odstupem času hodnotíš tyto fotbalové štace?
Na Pacov i Žirovnici vzpomínám strašně rád. V obou případech jsem zde působil 2 krát na hostování. V Pacově jsem chytal stabilně a v té době, kdy jsem tam byl poprvé, tak se podařilo postoupit z 1. A třídy do Krajského přeboru. V Žirovnici jako zobák jsem se střídal v bráně s Dušanem Sochou. V Žirovnici po 2 štaci jsem pak v 31 letech končil s fotbalem a postupem z 1.A třídy do Krajského přeboru. Pak mě zlanařil před dvěma lety Maraton.
Pojďme do současnosti. V posledním podzimním kole jsi zazářil, když jsi svému týmu vychytal bod se silnou Horní Cerekví. Jak se ti zápas, který prý měl vysokou úroveň, líbil a jak jsi byl spokojen se svým výkonem?
Zápas s Horní Cerekví se opravdu hrál na vysoké úrovni, v tempu a se spoustou šancí na obou stranách. I diváků dorazilo hodně. Můj výkon by měl hodnotit někdo jiný, ale je pravda, že v tomto zápase jsem měl více práce než v předešlých zápasech.
Maraton na podzim většinu soupeřů válcoval, přesto podzim ukončil "až" na čtvrtém místě tabulky. Která ztráta bodů mrzí nejvíce?
Z Kamenice nad Lipou, tam jsme vedli 2:0 a prohráli 3:2.
Kdybys měl vybrat jeden zápas, který se ti v kariéře nejvíce vydařil, který by to byl? A naopak, v kterém zápase jsi inkasoval nejvíce gólů?
Abych pravdu řekl, tak si statistiky moc nevedu. Těch zápasů jsem odchytal tolik, že opravdu nevím. Největší „nálož“ jsem dostal právě zde v Maratonu. Před 2 roky jsem dostal 7 kusů v Kamenici nad Lipou (smích).
Jsi kvalitní brankář, ale vím o tobě, že občas dokážeš vyrobit školáckou chybu. Jak se lacino inkasovaná branka projevuje na tvé psychice? Vyčítáš si svou chybu dlouho nebo jsi spíše typem člověka, který to hned hodí za hlavu?
No, se slovem kvalitní bych šetřil. Je pravda, že jsem dokázal chytit nemožné a pak přišla ta nějaká „haluz“. Když ta haluz přišla, tak v mém případě se to na výkonu vždy podepsalo. Já jsem právě typ člověka, co si chybu vyčítá dlouho.
Na portálu fotbalunas.cz se bude vyhlašovat sestava podzimu. Kdo by tam z týmu Maratonu Pelhřimov podle tebe určitě neměl chybět a koho ty osobně by si nominoval na brankářský post?
Z našeho mančaftu by tam neměl chybět matador Zdenda Pahr (Kujva), co se týče gólmanského postu, tak asi Kalina z Obrataně. Byl dvakrát nebo třikrát v sestavě kola, jako tým dostávají málo branek a to svědčí, že je to dobrý golman.
Máš nějaký brankářský vzor?
Peter Schmeichel.
Zimní příprava, to je pro každého fotbalistu velmi nepopulární pojem. Teď už asi tréninkům moc nedáš, ale v dobách, kdy jsi chytal vyšší soutěže, jsi těch zimních drilů absolvoval dost. Jak jsi je snášel a pod kterým trenérem to byla největší dřina?
To mi povídej. Nesnášel jsem hlavně běhání. V posilovací části jsem problém neměl, ale běhání jsem prostě nesnášel. Největší dřina byla pod vedením pana Máci v dorostu.
Co rád děláš kromě fotbalu, máš oblíbené i další sporty?
Mám doma dvě malé děti, takže na další sporty moc času není, ale když mám čas, tak se jedu projet na kole a v zimě mám rád lyže, běžky.
Překvapilo tě vítězství v anketě Hráč kola? A je třeba něco, co bys chtěl vzkázat svým věrným fanouškům a fanynkám?
Po zápase, s odstupem času jsem si říkal, že bych se mohl objevit v sestavě kola, ale hráč kola, to vůbec. Chtěl bych tímto všem fanouškům i fanynkám poděkovat za své hlasy a choďte nám fandit.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.