Hisense: To nejlepší pro vaše soukromé herní doupě

0

Technologický gigant Hisense je partnerem webu fotbalunas.cz. Nyní přinášíme další díl edukačního seriálu, který připravujeme právě ve spolupráci s Hisense. Chytré televizory Hisense patří mezi přístroje podporující nejmodernější prvky ze světa herního průmyslu. Nejde však pouze o hraní her, protože třeba HDMI ve verzi 2.1 se vám vyplatí i při jiných příležitostech. Připomínáme, že parádní ceny od Hisense můžete získat díky přispívání na náš web a zároveň i díky vítězství v anketě Hráč kola!

Pokud se díváte po televizoru, který byste mohli zároveň využít i jako velkou obrazovku pro hraní, základem je napojení typicky herní konzole přes vyspělé rozhraní nejnovější generace – HDMI 2.1., tj. rozhraní pro multimédia s vysokým rozlišením.

 

To představuje kombinované propojení dovolující jedním kabelem přenášet jak vysoce kvalitní obraz, tak zvuk a klidně ještě něco navíc. O rozlišení přenášeného videa se v podstatě nemusíte starat. Zvládne i více než Ultra HD, tedy 8K, což je v současnosti nejdokonalejší rozlišení za hranicí toho, co nabídne kino.

 

O zvuku platí totéž, takže není problém ani s tím vícekanálovým, tedy plně prostorovým. Včetně těch nejvyspělejších audio formátů, tedy Dolby Atmos nebo DTS:X.

 

Nejvyspělejší HDMI 2.1 nabízí hodně

Používaná verze HDMI 2.1 dovoluje pracovat s velmi vysokou rychlostí přenášených dat až 48 Gb/s a zvládá i ultra vysoké rozlišení se snímkovou frekvencí 120 Hz. Podporuje samozřejmě i obsah s vysokým dynamickým rozsahem HDR, včetně posledních standardů jako Dolby Vision IQ reagujících na světelné podmínky ve vaší místnosti.

 

Některá rozhraní HDMI zabudovaná v televizorech Hisense jsou pak kompatibilní například i se zpětným zvukovým kanálem (hledejte zkratky ARC, eARC), pochopitelně všechny verze HDMI jsou zpětně kompatibilní, takže se nemusíte bát, že byste k televizoru s tím nejnovějším nepřipojili třeba starší herní konzolu.

 

V tomto okamžiku se rozhraní chová dosti spolehlivě.

 

Současný herní televizor potřebuje speciální vlastnosti

Jestliže hledáte vhodný přijímač pro hry, dívejte se po principu obrazovky LCD ULED/QLED a kompatibilitě se standardy jako zmiňované HDMI 2.1, 120 Hz, dále FreeSync Premium (synchronizace obnovovací frekvence), HDMI ARC/eARC či VRR (variabilní obnovovací frekvence). A také ALLM, což je automatický režim tzv. nízké latence, tedy reakční prodleva, která se někdy v tomto okamžiku také označuje jako celkové vstupní zpoždění, tzv. input lag. V praxi jde o zpoždění zahrnující celou signálovou cestu od vydaného povelu k nějaké akci až k viditelné reakci.

 

Herní režim nejen u televizorů pak směruje právě k co nejkratší době celkové odezvy a dělá se to dokonce i tak, že se vypnou některá obrazová vylepšení, aby se co nejvíce urychlilo zpracování. Tady už ale záleží na konkrétním řešení a také schopnostech vybraného televizoru.

 

Hrajete? Dívejte se i po speciálních herních režimech

Ty se jmenují jako „Game“, „Game Mode Pro“ nebo „Game Mode Plus“ a využívají třeba i algoritmy umělé inteligence. Ta optimalizuje kvalitu obrazu, pracuje s některými funkcemi jeho úpravy a celkově snižuje zmiňovanou latenci. Takovýto televizor by měl mít rovněž obrazovku s obnovovací frekvencí 120 Hz a VRR pro plynulejší a detailnější pohyb. Velkým plusem je rovněž ALLM a lepší herní zážitek pomůže zajistit i Free Sync nebo Free Sync Premium.

 

Hisense jako „herní televizory“ uvádí na trh novinku v podobě řady E7KQ Pro. Pro hraní her se hodí i modely 43A7GQ, 65A7GQ a 65U7HQ a 65A7GQ, které jsou také v podstatě LCD, a tudíž netrpí možným tzv. ulpíváním obrazových artefaktů, jako přijímače s obrazovkou OLED. Využít pochopitelně jde ale i tento princip obrazovky nevyžadující podsvícení.

 

Nové vlajkové modely Hisense pro rok 2023, jako zmíněná E7KQ Pro, ale i MiniLED televizory v řadě U7KQ nebo U8KQ budou navíc kompatibilní se standardem FreeSync Premium Pro a obnovovací frekvencí 144 Hz.

 

Operační systém na míru televizoru – rychlý a intuitivní

VIDAA je uzavřený operační systém televizorů Hisense, který je rychlý, přehledný a spolehlivý. Vidět je to například při vyvolávání programové nabídky EPG/Guide, při práci se síťovým obsahem i aplikacemi. Těch je k dispozici celá řada, včetně těch českých, slovenských nebo dobře lokalizovaných.

 

Najdete tu tak například přístup na internetové televize Antik TV, goNET.TV (SK), Lepší.TV,  SledovaniTV (SledovanieTV), on-line videotéky Disney+, Netflix, Voyo (CZ i SK) a samozřejmě nechybí ani Youtube, a to i v podobě dětské Youtube Kids.

 

Některé potěší i Amazon Prime video, Apple TV+, FIFA+, Sweet.TV (CZ i SK) či UEFA.tv a vše najdete na domovské obrazovce (Home), kterou vyvoláte na dálkovém ovladači přes tlačítko domečku. Aplikace si zde můžete umístit (některé i vymazat) podle svého tak, abyste k nim měli co nejpohodlnější přístup.

 

Příště se dozvíme něco o zvukových technologiích a funkcích, abyste si naplno užili sportovní přenosy, filmy a seriály nebo hraní her. Buď přímo z televizoru, nebo s přidanou zvukovou lištou, tzv. soundbarem.

 

Připraveno ve spolupráci s Bohumilem Herwigem, odborníkem na TV a technologie pro televizniweb.cz.

 

PŘEDCHOZÍ DÍLY: 

1. Vybíráte televizor pro to nejlepší sledování nejen fotbalových zápasů? Odborník radí, co nepodcenit

2. Jak dopravit domů, nainstalovat a nastavit nový televizor? 

3. K čemu je dobrý HDR, filmový a sportovní režim. Aneb jak si užít nejen fotbal v televizi na maximum?


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou