Jak dopravit domů, nainstalovat a nastavit nový televizor? Odborník radí, co nepodcenit

0

Hodláte si pořídit rozměrný televizor? Vybrali jste si LCD, tenounký OLED nebo laserovou TV? Pak byste měli začít přemýšlet, jak ho odvezete nebo zda je použitá přepravní služba natolik spolehlivá, aby to zvládla. Ať je to jak chce, pár věcí se opět vyplatí vědět předem. Zeptali jsme se odborníka ze společnosti Hisense, která se stala na našem webu partnerem Sestavy kola. Od Hisense můžete na fotbalunas.cz vyhrát parádní ceny!

Už když televizor přebíráte, často vidíte, jak byl ve voze přepravní služby uložen. Byl položen na plocho? To může být chyba, navíc když šipka na balení naznačuje, jak to má vypadat a tady je to jinak. Pokud jde o OLED, může to být problém i tak (vždy na stojato…), naopak projekční televizor skoro neřešíte, protože (pokud nepočítáme plátno) jde jen o „běžnou krabici“, jako třeba od přehrávače disků.

 

Ani vybalení nemusí být snadné…

Jestliže si televizor budete vyzvedávat sami, nejjednodušší a nejlepší je ho vézt na výšku. Pokud ho povezete na plocho, je ideální mít patřičně velkou, zcela rovnou a neprohýbající se plochu. Šipka na balení naznačuje, na kterou stranou má jít obrazovka a na krabici se už pochopitelně nic nepokládá.

 

Jakmile máte přijímač doma, je dobré ho nechat alespoň přes noc temperovat za teploty místnosti. Instalaci tedy provádíme další den, přičemž opatrné vybalení by mělo být samozřejmostí a podle velikosti, resp. provedení TV, k tomu mohou být zapotřebí klidně i tři lidé (běžně od nějakých 140 cm výše dva).

 

Pozor si dejte zejména na televizory s obrazovkou OLED, které jsou v některých částech tenké klidně i jen několik milimetrů a neopatrné zmáčknutí může obrazovku nevratně poškodit (může prasknout).

 

Pokud je televizor hodně rozměrný, typicky 165 cm (65") a více, doporučujeme nechat si ho od prodejce nainstalovat a někdy se to nabízí včetně instalace držáku na stěnu, a i tohle je jistě rozumné. Zejména u drahých modelů!

 

V případě projekční Hisense Laser TV, nemusíte řešit skoro nic a instalaci, plus seřízení u vás doma, už máte v ceně, takže se jen stačí domluvit na podrobnostech. I tohle je značná výhoda Laser TV i když pár věcí pochopitelně budete muset udělat i zde.

 

Co je dobré si připravit předem?

Základem je pochopitelně si promyslet, zda televizor půjde na stojan nebo na stěnu, a protože se tu bavíme o televizoru chytrém, nebude zapotřebí pouze zásuvka s 230V a kabel od antény, nýbrž také připojení k internetu, resp. vašemu domácímu směrovači, routeru. To je dvojí: buď ethernetovým kabelem, který musíte mít k místu instalace přiveden, nebo přes bezdrátovou síť typu Wi-Fi. Tady nepotřebujete nic, ale zvažte vaše domácí podmínky a ověřte si sílu signálu v místě instalace (mobilem, jinou TV…).

 

Jestliže máte podezření na možné potíže (signál se zdá být příliš slabý, bydlíte v činžovním domě, kde může být rušena frekvence 2,4 GHz apod.) zkuste přenést vás směrovač Wi-Fi na lepší místo nebo si pořiďte něco s celkově lepším pokrytím vaší domácnosti (typicky jde o tzv. Wi-Fi mesh, která je nejlepším řešením). Nezapomeňte mít také po ruce heslo k vaší Wi-Fi, jestliže budete televizor připojovat ethernetovým kabelem (konektor RJ-45), nepotřebujete ho.

 

Pamatujte, že je vždy nejlepší připojit televizor kabelem, takže pokud to jen trochu jde, snažte se ho k místu instalace dotáhnout. Nezapomeňte ale ani na další kabely pro příslušenství, tedy vnější zařízení. Dnes jde typicky o přehrávač disků CD/DVD/BD, resp. spíše multimediální přehrávač.

 

Zajistěte si přístup do knihovny aplikací Hisense dopředu

Jelikož instalujete chytrý televizor (Smart TV) a nejspíše tudíž budete chtít využít i nějaké aplikace, založte si přes počítači dopředu vlastní účet v systému Hisense VIDAA, což uděláte přímo zde: https://my.vidaa.com/maccount/web/spa/home#/home.

Ten vám následně dovolí aplikace spravovat a spojit jejích předplatné do jediné pravidelné platby.

Vše máme připraveno, televizor je vybalen a nainstalován na zeď nebo na stojan a vesele probíhá ladění kanálů. Zprovoznění je už skoro dokončeno, ale pozor – tím instalace jako taková pro vás nekončí (nebo by neměla)! Ještě je třeba zkontrolovat, zda vám obecně nastavené parametry vyhovují.

 

Jak snížit spotřebu

Záleží vám na nízké spotřebě? Vstupte do menu nastavení a vypněte si volbu pro rychlé spuštění TV; budete sice čekat déle, ale za nižší spotřeby v pohotovostním režimu. Zkontrolujete si také, jak jsou nastaveny režimy probouzení po lokální síti LAN („Zapnuto“ znamená třeba i 4x vyšší spotřebu v pohotovosti) a další energeticky náročné volby, jako inteligentní analýza scény, stálá přítomnost hlídání světelné úrovně okolí nebo hlídání, zda se k televizoru náhodou někdo nechce připojit přes mobil a zrcadlit si na něm obrazovku (při vypnutí volbu manuálně vyvoláte přes vstupy – „Input“).

 

Pamatujte, že funkce – pokud vám nebudou vyhovovat – můžete kdykoli znovu vrátit a upravená nastavení, třeba u obrazu a zvuku, můžete snadno obnovit do původních hodnot. K tomu vám stačí volba v menu.

 

Na stěnu? Nezapomeňte to potvrdit i u zvuku…

Jestliže budete televizor instalovat na držák na stěně, vyhledejte si v menu nastavení patřičnou volbu (může se jmenovat třeba „Nastavení režimu zvuku“) a také si vyzkoušejte položku Dolby Atmos (pokud ji u vaší TV máte) a udržení stejné hladiny zvuku například při přepnutí TV kanálu či při nástupu reklamy (může se jmenovat třeba „Automatické ovládání zvuku“).

 

U videa zase můžete, u vyspělejších modelů, pracovat s volbou „inteligentní scéna“ analyzující obraz. To už ale závisí na vašich konkrétních podmínkách i když působení zmiňovaných voleb byste si u vás doma měli alespoň vyzkoušet. Operační systém Hisense VIDAA je díky značným možnostem nastavení i v tomto směru velmi vstřícný. Navíc jeho domovská obrazovka dovoluje přesouvat ikony na lepší místa tak, abyste právě ty „vaše aplikace“, měli více po ruce. Na dálkovém ovladači stačí zmáčknout „domeček“ a na ikoně aplikace podržet „OK“ (některé aplikace nemusejí jít ani vymazat, ani přesunout).

 

S operačním systémem VIDAA pracují všechny Smart TV Hisense. Ovládání je stále stejné, takže není problém mít velký televizor v obýváku a menší v jiném pokoji. Vše se bude ovládat stejně, nebo alespoň hodně podobně.

 

Operační systém na míru televizoru – rychlý a intuitivní

VIDAA je uzavřenýoperační systém televizorů Hisense, který je rychlý, přehledný a spolehlivý. Vidět je to například při vyvolávání programové nabídky EPG/Guide, při práci se síťovým obsahem i aplikacemi. Těch je k dispozici celá řada, včetně těch českých, slovenských nebo dobře lokalizovaných.

 

Najdete tu tak například přístup na internetové televize Antik TV, goNET.TV (SK), Lepší.TV,  SledovaniTV (SledovanieTV), on-line videotéky Disney+, Netflix, Voyo (CZ i SK) a samozřejmě nechybí ani Youtube, a to i v podobě dětské Youtube Kids.

 

Některé potěší i Amazon Prime video, Apple TV+, FIFA+, Sweet.TV (CZ i SK) či UEFA.tv a vše najdete na domovské obrazovce (Home), kterou vyvoláte na dálkovém ovladači přes tlačítko domečku. Aplikace si zde můžete umístit (některé i vymazat) podle svého tak, abyste k nim měli co nejpohodlnější přístup.

 

Příště se dozvíme něco o obrazových technologiích a funkcích, abyste si naplno užili sportovní přenosy, filmy a seriály nebo hraní her. Nebo promítání vlastního obsahu například z mobilu nebo počítače.

 

Připraveno ve spolupráci s Matejem Huštákem, odborníkem na TV a technologie Hisense.

 

PŘEDCHOZÍ DÍL: Vybíráte televizor pro to nejlepší sledování nejen fotbalových zápasů? Odborník radí, co nepodcenit


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou