K čemu je dobrý HDR, filmový a sportovní režim. Aneb jak si užít nejen fotbal v televizi na maximum?

0

Ať už doma sledujete spíš sportovní přenosy, nebo seriály a filmy, je dobré vědět, že chytré televizory nabízejí speciálně uzpůsobené režimy tak, abyste měli ze sledování děje na obrazovce co nejintenzivnější zážitek. Předně by měly podporovatobrazovou technologii HDR s vysokým dynamickým rozsahem (HighDynamicRange), která zjednodušeně řečeno nabídne více detailů ve světle i ve tmě. Lahůdku představuje speciálně uzpůsobený filmařský režim Filmmaker Mode a IMAX Enhanced. A pro milovníky dynamické akce nesmí chybět sportovní režim pro plynulé zobrazení rychlých pohybů při sledování sportovních přenosů i akčních filmů. Více k tématu nám v edukačním seriálu prozradil odborník ze společnosti Hisensekterá se stala na našem webu partnerem Sestavy kola. Od Hisense můžete na fotbalunas.cz vyhrát parádní ceny!

Do správného režimu můžete televizor nastavit ručně, ale někdy to dovede i sám automaticky podle toho, co zrovna sledujete, aby vám sám nabídl optimální podmínky pro sledování. Máte dokonce možnost si ho ještě sami doupravit pro vaši konkrétní situaci. Například přepnutím z obrazového režimu „HDR den“ na „HDR noc“. Následně často i zřetelně uvidíte, že přepnutí režimu skutečně pomohlo.

 

HDR ukáže více detailů

U obsahu s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) máme několik standardů a Hisense zvládá i tuto dnes dosti širokou nabídku na výbornou a lépe než řada ostatních. Jestliže máte televizor (a obsah) provedený v některém z nich, znamená to, že může u pořadu ukázat o dost širší rozsah jasu a kontrastu v dané scéně, a někdy tak výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst současně.

 

To v praxi znamená, že například postava na schodišti, za níž je velké okno zalité slunečním svitem, bude lépe viditelná a na přesvětlené scéně třeba nezmizí. To platí i opačně. Tedy za tmy, svitu měsíce, lampy, svíčky apod.

 

Dobře natočený a dobře reprodukovaný snímek s HDR pracuje à la lidské oko. To se dokáže velmi rychle uzpůsobit přechodu ze světla do tmy a umí také hbitě přeostřit. Ze sledování na jedné straně máte více zážitků, na straně druhé to znamená, že obsah musí být takto vytvářen od samého počátku, musí tak být zpracován a – znovu opakujeme – televizor musí příslušný standard HDR podporovat.

 

Základem je vždy HDR10, které umějí všechny přijímače  (zpracování se jednou nastaví a pak se s ním stále jede po celý pořad), dále HDR10+, které je, stejně jako Dolby Vision, už aktivní, tj. pracuje na úrovni „filmového políčka“, takže neustále parametry uzpůsobuje konkrétní scéně.

 

Nejvyšší Dolby Vision IQ pak dokonce ještě navíc bere v potaz světelné poměry ve vaší místnosti tak, abyste mohli sledovat televizor nejen v noci, ale i ve dne v místnosti plné světla i bez zatažených závěsů.

 

Vše doplňuje systém HLG, který je typicky určen pro televizní vysílání. U nás se sice s HDR nic nevysílá, ale on-line videotéky už obsah nabízejí, a to překvapivě často.

 

Televizory Hisense s rozlišením Ultra HD (4K) mají tyto standardy zabudovány už od základní řady A6, což znamená, že jsou podporovány i ve firemním operačním systému VIDAA.

 

Filmařské režimy Filmmaker Mode a IMAX Enhanced

Filmařský režim (někdy se říká i „režisérský režim“) se zjednodušeně řečeno snaží co nejvíce přiblížit podání v kině. Režim pracuje třeba i s kontrastem a jasem, redukcí šumu, umělým doostřováním apod.

 

IMAX Enhanced pak například dovolí pořad přehrávat s rozšířeným poměrem stran nebo s lépe uzpůsobeným audio kodekem v DTS, pokud je u dané TV k dispozici.

 

Zkrátka po přepnutí do jednoho ze zmiňovaných režimů se televizor sám uzpůsobí pro co nejdokonalejší zobrazení daného obsahu tak, aby byl zážitek co nejintenzivnější a nejbližší tomu, kdybyste seděli v kině a sledovali film tak, jak to zamýšlel režisér.

 

Hisense pro filmové fanoušky doporučuje projekční Laser TV 88L5VG a 100L9G, v případě klasických televizorů s obrazovkami například mini-LEDTV 75U8HQ. U OLED například 65A9H.

 

Sportovní režim i pro akční snímky

Tento režim má často svou vlastní volbu v menu nastavení a televizoru tak říkáte, že až narazí na odpovídající obsah, třeba sportovní přenos, má se do něj automaticky přepnout. Od toho okamžiku pak televizor například jinak pracuje se zelenou barvou, může se zvýšit obnovovací frekvence a co je velmi důležité, sníží se odezva obrazovky.

 

Pokud hodláte sáhnout po „sportovním“ televizoru, dívejte se u Hisense po obrazovce typu „120 Hz, Ultra Motion a MEMC“, tedy takové, která je určena pro hodně rychlý pohyb nejen při sportu, ale třeba i během akčních scén a zvládá obnovovací frekvenci až 120 Hz, tj. 120 snímků za sekundu. Patentovaná firemní technologie MEMC se pak stará o eliminaci stínů a zamezení rozmazání například při pohybu míče nebo puku tím, že vloží další mezisnímek.

 

Hisense pro sportovní fanoušky doporučuje modely 65A85H (OLED) a 65U8HQ (MiniLED)či 65A9H (OLED). Výrazně levnější je pak QLED v podobě Hisense 55U7HQ či Hisense 65U7HQ, což byl dokonce oficiální televizor nedávného fotbalového šampionátu v Kataru.

 

Operační systém na míru televizoru – rychlý a intuitivní

VIDAA je linuxový operační systém televizorů Hisense, který je rychlý, přehledný a spolehlivý. Vidět je to například při vyvolávání programové nabídky EPG/Guide, při práci se síťovým obsahem i aplikacemi. Těch je k dispozici celá řada, včetně těch českých, slovenských nebo dobře lokalizovaných.

 

Najdete tu tak například přístup na internetové televize Antik TV, goNET.TV (SK), Lepší.TV,  SledovaniTV (SledovanieTV), on-line videotéky Disney+, Netflix, Voyo (CZ i SK) a samozřejmě nechybí ani Youtube, a to i v podobě dětské Youtube Kids.

 

Některé potěší i Amazon Prime video, Apple TV+, FIFA+, Sweet.TV (CZ i SK) či UEFA.tv a vše najdete na domovské obrazovce (Home), kterou vyvoláte na dálkovém ovladači přes tlačítko domečku. Aplikace si zde můžete umístit (některé i vymazat) podle svého tak, abyste k nim měli co nejpohodlnější přístup.

 

Příště se dozvíme něco o herním režimu, a nakonec o zvukových technologiích a funkcích, abyste si naplno užili sportovní přenosy, filmy a seriály nebo hraní her. Nebo promítání vlastního obsahu například z mobilu nebo počítače.

 

Připraveno ve spolupráci s Matejem Huštákem, odborníkem na TV a technologie Hisense.

 

PŘEDCHOZÍ DÍLY: 

1. Vybíráte televizor pro to nejlepší sledování nejen fotbalových zápasů? Odborník radí, co nepodcenit

2. Jak dopravit domů, nainstalovat a nastavit nový televizor? 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou