Luděk Kaufman: Letos je to celé velmi vyrovnané, a rozhoduje každý zápas. O budoucnost se ale naštěstí nebojíme

Kapitán Komárova, který je již velmi zkušeným hráčem, pro kterého je každé odehrané utkání další cennou zkušeností, a že jich za ty roky je. V tomto rozhovoru probereme nejen současnosti fotbalového Komárova, ale nahlédneme také do budoucnosti. Mým respondentem byl Hráč kola Luděk Kaufman.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Komárov je v současnosti na poměrně zajímavé vlně tří remíz v řadě. Co chybí k přetavení utkání k výhře?
Zjednodušeně by se chtělo říct vstřelit vítězný gól, ale každý tento remízový zápas byl svým průběhem jiný. Na Petříně jsme hráli celý poločas bez vyloučeného hráče, a měli i trochu štěstí, takže tam byl ten bod spíš ubojovaný, objektivně- na vítězství to nebylo. V domácím utkání s Katovicemi jsme dostali takový smolný gól v samotném závěru, a před ním jsme měli nějaké šance k navýšení náskoku. Tam nás ta remiza asi bolí nejvíce. A poslední zápas na Doubravce byl o jednom gólu, který mohla dát obě mužstva. Pravdou je, že na konci utkání jsme měli asi největší tutovku zápasu my, bohužel nám radost překazil poslední obránce před odkrytou brankou. Ale tam byla ta remíza zasloužená pro obě mužstva.
Tabulka je extrémně vyrovnaná, na dostřel předním pozicím je minimálně 7 týmů. Zažili jste už někdy tak vyrovnaný ročník?
Ano, ta bodová vyrovnanost je tento rok až neuvěřitelná. Vyhrajete dva zápasy, jste na bedně, pak dva prohrajete, a jste ve spodní části tabulky. O to je to zajímavější, hraje se o každý bod. Pamatuju jeden divizní ročník, kdy jsme díky výhře v posledním kole skončili na třetím místě, kdybychom prohráli, byli bychom tenkrát, tuším, devátí.
Dává Vám takhle vyrovnaný stav motivaci pro to vždy podat nejlepší možný výkon?
Motivaci podat co nejlepší výkon by měl mít vždy každý sportovec v každém sportu. Tady bych spis řekl, že jde o nastavení a přístupu hráčů k zápasu a o to, že každá zbytečná ztráta v takto vyrovnané tabulce mrzí a bolí.
V poslední době si s námi všemi hraje doslova aprílové počasí. Co vy a ne zcela ideální terén? Dá se na to nějak efektivně připravit?
Počasí nám poslední víkend vůbec nepřálo, máme díky silně podmáčenému trávníku odložený zápas, což nás všechny mrzí. Jinak příprava je asi u každého týmu trochu jiná, a to podle toho jaké má možnosti. Kdo má umělku, může trénovat tam, kdo ji nemá, musí najít jiné možnosti, a ty jsou často dost omezené. Pokud se bavíme přímo o špatném terénu během zápasu, musí se hra zjednodušit, protože kombinace často vázne a hra se stává spíš bojem plným osobních soubojů. Tam fotbal trochu prohrává. Ale je to vždy pro oba tymy stejné.
Jsme-li u těch příprav. Sezóna se překlápí do závěrečné části. Kdybyste měl srovnat Vaše cíle před začátkem a v jejím průběhu. Jak moc se to změnilo, případně došlo v průběhu roku k nějaké větší improvizaci?
Cil na začátku i v půlce sezony byl jasný, a to vyhnout se bojům o záchranu. Ale předpokládám, že díky již zmiňovanému vyrovnanému průběhu soutěže má podobny cíl asi deset dalších mužstev. Já osobně bych si samozřejmě přál být v první třetině tabulky, to by pro nás byl velký úspěch.
Rád bych se podíval i do budoucnosti. Máte už nějakou předběžnou představu o změnách pro příští rok? Plánují se nějaké posilování?
Máme to u nás založené na tom, že hráči jsou z blízkého okolí Komárova. Toho se chceme držet. Nějaké mladé šikovné kluky máme vyhlédnuté, jak vše dopadne se ale teprve uvidí.
Když už jsem u posil. Do jaké míry spoléháte na práci s mládeží? Má klub potenciál pro vybudování stabilní budoucnosti pro mladé hráče, případně jestli a jak se starší hráči podílí na budování mladé generace?
Máme u nás žákovskou i dorosteneckou kategorii, takže budoucnost si vychováváme. Obecně ale platí, že přechod z mládežnického do dospělého fotbalu není snadný a záleží na mladých hráčích samotných, kolik času, úsilí a vůle chtějí do fotbalu a zlepšování se vložit. Soutěž jako je Divize je dobrou motivací, a my starší zkušení hráči jim velmi rádi s adaptací pomůžeme. Základem je ale to, že oni samotní musí chtít, bez toho to nejde.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.