Hrajeme fotbal, který často nekoresponduje s bojem o záchranu, říká kapitán Třebechovic Bíl

Klubu je věrný celou svou dosavadní kariéru. Současný kapitán Třebechovic Martin Bíl je jedním z těch srdcařů, který je schopný pro klub dýchat. A to jak v časech úspěšných, tak především v těch méně příjemných. Třebechovice v letošní sezoně 1. A třídy bojují o holé přežití v soutěži. „Momentálně by se jistě hodilo pár zkušenějších borců,“ uvědomuje si třicetiletý rodák z Hradce Králové.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Martine, Třebechovice výsledkově tápou. Co je hlavním důvodem?
To, že soupeř dá většinou o nějaký gól více než my (směje se). Ne, teď vážně, tým se tady celkem mění a personální situace není lehká. Někteří hráči skončili či jsou delší dobu na marodce, jiní se např. kvůli pracovním povinnostem nemohou věnovat fotbalu naplno. Jsme v situaci, kdy jsou plnohodnotnou součástí sestavy kluci v dorosteneckém věku a další, kteří hrají dospělý fotbal sotva rok. Pro ně je to obrovská škola a mají slušný potenciál. Navíc se snažíme hrát fotbal, který mnohdy nekoresponduje s boji o záchranu.
Jako třeba?
Takové to ukopat to a umlátit za každou cenu, i když to nikoho nebaví, to moc neumíme a nechceme to hrát. Snažíme se hrát konstruktivně, ofenzivní fotbal, který nás bude bavit. Věřím, že je to správná cesta, jen to nepůjde hned.
Aktuálně jste na předposledním místě. Jak situaci směrem k záchraně vidíte?
Karty jsou rozdány jasně. Pokud spadne jen jeden (+V. Poříčí) je záchrana velmi reálná. Když bude padat týmů více, je to už bohužel jen v rovině teorie. To je prostě fakt.
Co čekáte od zbytku jarní části?
Snad, že potrápíme naše zbývající soupeře a že se budeme prezentovat stylem fotbalu, který chceme hrát. A snad k tomu přidáme i lepší produktivitu.
Vy sám jste v Třebechovicích celou kariéru. Co pro vás klub znamená?
Hodně. Řeknu to takhle, momentálně nevím, co by se muselo stát, abych odešel hrát fotbal na podobné úrovni jinam.
Jaké máte s klubem plány a cíle?
Chtěl bych hrát do té doby, co budu na hřišti platný a budu mít co týmu dát. Jinak jak jsem nakousl v první otázce, chtít hrát kombinační, náročný fotbal, který nás bude bavit. Když to hodně nadnesu, hrát spíš stylem Slavie v pohárech než třeba stylem Plzně.
Jak zatím hodnotíte zisk čtrnácti bodů?
Čtrnáct bodů šest kol před koncem soutěže je prostě hrozně málo. To se nedá hodnotit kladně.
Co týmu nejvíce chybí?
Momentálně by se jistě hodilo pár zkušenějších borců, kteří jsou zvyklí hrát těžké zápasy, na druhou stranu naši mladí se alespoň otrkají a brzy to tu budou táhnout.
Kam směřují vaše osobní ambice?
Věřím, že zlepšovat se dá v každém věku, takže být každý zápas či trénink lepší než v tom předchozím. A jednou snad možná i k tomu trenérskému řemeslu, ale to není teď u mě na pořadu dne.
Dříve jste hrával spíše v záloze. Nyní však nejčastěji v obraně. Proč?
To, že momentálně nastupuji v obraně, je spíš důsledkem nedostatku lidí. Kluci, kteří u nás v obraně hrávali, většinou už skončili či jsou zranění. Takže spíš z nouze ctnost.
Kdo vás k fotbalu přivedl?
Táta, když dohrával kariéru v Třebechovicích (dříve hrál 2. a 3. ligu za Příbram a Plzeň). Motal jsem se kolem hřiště pořád. Nebyla jiná volba (usměje se).
MARTIN BÍL
Narozen: 24. července 1991 v Hradci Králové. Hráčská kariéra: SK Třebechovice. Úspěchy: postup do 1. A třídy (2008/2009, 2018/2019), semifinále krajského poháru (2008/2009).

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.