Do souboje chodím s vědomím, že dostanu nakopáno, svěřuje se hráč 10. kola KP, Tomáš Smékal

Anketu tentokráte s přehledem ovládl Tomáš Smékal z SK Jankov, přečtěte si zajímavý rozhovor s tímto důrazným útočníkem.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Tomáši, předně přijměte mou gratulaci k ocenění hráče kola. I když je fotbal kolektivní sport, hráče zajisté vždy nějaké individuální ocenění potěší. Můžete nám prozradit, jakého ocenění či úspěchu si nejvíce vážíte? Může být klidně i kolektivní.
Děkuji Vám. Souhlasím s Vámi, že to potěší, i když už si ani nepamatuji, kdy jsem hráče kola naposledy vyhrál (smích). Největšího úspěch byl, když jsem s Jankovem vyhrál KP a následně jsme postoupili do divize. Navíc jsem v té sezóně vyhrál krále střelců KP.
Můj další dotaz tak trošku navazuje na ten předchozí. Milan Budoš v minulém rozhovoru prozradil, že se mu jednou podařilo zlomit protihráči obě ruce. Nechci být tak negativní, a proto se zeptám, co se Vám naopak povedlo, nějaký hezký fotbalový okamžik?
Vždy mám radost z každého vstřeleného gólu, který dám, ať je to proti slabšímu soupeři, nebo těm nejlepším. To mě stále motivuje makat na tréninku na 100% a věřit, že v dalším utkání jich dám víc.
Popište nám prosím v krátkosti svou dosavadní fotbalovou kariéru.
S fotbalem jsem začínal v mateřské Dřítni, přes mládež Dynama a další hostování jsem se vrátil zpět do mužů do Dřítně. Odtud jsem už 2x odešel do SK Jankov. Poprvé jsem zde hrál pod panem trenérem Čechem, který momentálně trénuje Lhenice. V tuto chvíli hraji pod panem trenérem Kadlecem, který měl o mě velký zájem a chtěl, abych se sem vrátil zpět.
Mohl byste prozradit, jakému týmu v naší lize fandíte a dále jaký je Váš oblíbený hráč a z jakého důvodu?
V naší lize fandím Spartě, ale na evropské úrovni fandím každému českému klubu. Nejsem ten zarytý typ člověka, který uznává pouze jeden tým. Jinak co se hráče týče, tak jednoznačně Eden Hazard – silový hráč s obrovským tahem na bránu.
Je vidět, že s SK Jankov jste těsně spjatý. Nicméně, je nějaká meta, kterou byste chtěl dosáhnout? Nějaký Váš sen?
Nebránil bych se znova s SK Jankov vyhrát KP. Byly to nezapomenutelné oslavy (smích).
Zdá se, že při volbě hráče kola Vás spoluhráči výrazně podpořili. Neočekávají náhodou nějaký příspěvek, řekněme jako protislužbu, do klubové pokladny? Myslíte, že to budete mít hodně drahé?
Myslím si, že mě volili asi pouze oni (smích). Do klubové kasy budu muset určitě nějaký peníz přispět, nejsem si zcela jist, ale možná to je 200,-.
Jeden můj trenér kdysi říkával, že: „Koho fotbal nebolí, ten mu nedává 100 %“. Vy jste hodně důrazný hráč a myslím, že Vás díky tomu fotbal musí občas dost bolet. Zatím se Vám zranění vyhýbají? Popřípadě jaké nejhorší zranění Vás postihlo?
Už si ani nepamatuji, kdy jsem po fotbale neměl žádnou bolístku (smích). Já jsem typ hráče, který nevypustí žádný souboj, i když vím, že někdy dostanu nakopáno, ale takový prostě jsem, a jen tak to nezměním. Zranění se mi bohužel nevyhýbají. Zatím asi ty nejhorší jsou 2 operace, a to třísla a kolena.
Jankov evidentně není útočný mančaft, i když v posledním zápase jste předváděli hezký, útočný fotbal na jeden dotek. Jak se útočníkovu hraje v týmu, pro kterého je prioritou především pevná obrana?
Máte pravdu, zatím jsme spíše defenzivní tým, hra dopředu zatím postrádá určitou kvalitu v přechodové fázi. Jelikož hrajeme pouze na jednoho útočníka, tak je to někdy hodně těžké, jelikož se stává, že určitou dobu zápasu se nepotkám s míčem, až je to někdy frustrující. Pak zkazíte 2-3 nahrávky a je těžké udržet koncentraci a chuť do hry po celý zápas.
Je nějaký tým či hráč, proti kterému se Vám osobně špatně hraje?
Hráče takového nemám, ale vždy je pro mě zajímavé utkání s Olešníkem. Bydlím kousek od něj, a vždy to vnímám jako velké derby a každé takové utkání chci zvládnout za 3 body, i když Olešník má momentálně výborné mužstvo.
O Jankovu je známo, že má skvělé fanoušky, kteří umí svůj tým povzbudit. Na této úrovni to nebývá zcela zvykem. Na druhou stranu, když vidím ty konfety na hřišti či zelené dýmovnice v rukou fanoušků, neměl s tím klub někdy problém ze strany rozhodčího? Ti jsou někdy na něco takového dost hákliví.
Nejsem si zcela jist, ale myslím si, že jednou klub SK Jankov za toto dostal pokutu. Ale jinak fans jsou zcela výjimeční. Podporují nás v každé situaci, a to buď doma, nebo ve venkovních zápasech.
Fotbal je koníček, pro někoho posedlost, která je velmi časově náročná. Skloubíte snadno svůj soukromý a fotbalový život, nevznikají někdy nějaké třecí plochy?
Pomalu na každý trénink dojíždím úplně na čas, někdy i po (smích), ale takto jsem byl s trenérem Kadlecem domluvený, že ne všechny tréninky díky mé práci a časovému vytížení zvládnu.
V dalším kole zajíždíte do Tábora, kde vás rozhodně nečeká jednoduché utkání. Jaká taktika podle Vás povede k úspěchu? A na koho si musíte dávat obzvláště pozor?
Co vím, tak Táborsko má ve svém týmu spoustu mladých hráčů, takže očekávám běhavě náročné utkání. K úspěchu povede určitě naše pevná obrana s vyrážením do rychlých brejků, ze kterých musíme dávat góly. Jinak moc dobře jejich tým neznám, takže si musíme dát pozor na každého hráče.
V posledním dotazu vždy cílím na začínající fotbalisty a jejich motivaci dělat právě tento sport. Vezmu to tentokrát trošku z druhé strany. Co je, podle Vašeho názoru, může spolehlivě od fotbalu odradit? Popřípadě co kazí jinak dobrou (doufám) pověst tohoto úžasného sportu?
Důležité je mít chuť tento sport dělat z vlastní vůle, a ne být do něčeho takového tlačen. Jedině potom to člověka baví a dává tomu 100%. Díky tomuto přístupu se časem může zlepšovat a být mezi nejlepšími v tom, co dělá.. Věřím, že pověst tohoto kolektivního sportu je pořád na vysoké úrovni, a jen tak ji něco nenaruší.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.