Hráč 9. kola Denis Jeřábek: "Recept na penalty nemám, v Jevanech jsem nechytil žádnou"

Denis Jeřábek, gólman Ratboře, vychytal v neděli borce ze Zásmuk. V samotném utkání pustil za svá záda jedinou střelu a z následných pokutových kopů chytil soupeřům všechny tři. Možná jeho výkon koresponduje s jeho životosprávou - před zápasem pouze zeleninový salát a po dobrém výkonu klidně knedlo-vepřo-zelo. O tom a o jeho vztahu k fotbalu jsme si společně povídali. Rozhovor si přečtěte dále...

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Denisi, gratuluji k výhře v anketě. Co říkáte vašemu prvnímu místu? Víte, kdo vám poslal hlasy?
Vítězství v této anketě mne samozřejmě potěšilo. Musím se přiznat, že jsem si hlas poslal. :D Já vím pouze o mamce, sestře a přítelkyni. Spoluhráči z Ratboře a kamarádi asi ani nevěděli, že nějaké hlasování probíhalo.
Jak se vám v neděli chytalo?
V neděli se mi chytalo celkem dobře. Je to také hodně o prvním zákroku, který když se povede, tak vás to nakopne. Nejdůležitější zákroky přišly na řadu až ke konci zápasu. Ten úplně nejtěžší byl proti hlavičce Tomáše Jelínka, který hlavičkoval zpoza malého vápna. Nejdříve jsem chtěl na centr vyběhnout, pak jsem však viděl, že bych se k míči asi nedostal a tak jsem couval zpět do branky a nějak se mi povedlo jeho zakončení ještě vyškrábnout.
V penaltovém rozstřelu jste nedostal ze tří pokusů soupeře žádný gól. Jak k tomu došlo?
Dvakrát se mi povedlo trefit stranu a jednou Adam Čapek přestřelil. Pomohlo tomu, že ani jednou zásmucký hráč netrefil míč úplně k tyči a dali mi tak šanci, abych penaltu chytil. To můj kolega v zásmucké brance Zdeněk Kubelka měl o poznání těžší práci. I když trefil stranu, tak to bylo vždy kopnuto tak, že to chytit nešlo. Prostě nám penalty vyšly.
Co znamená, když trenér řekne, že "třetí pokus jste si vychutnal"?
Jedná se zřejmě o to, že jsem poslední penaltu ač byla celkem prudká lapil vpádu do koše a nevyrážel jsem ji.
Jste specialista na chytání penalt? Máte recept?
Řekl bych, že právě naopak. Minulé kolo v Jevanech jsem ze šesti nechytil ani jednu. Tam to jejich hráči uklízeli pěkně za tyč a i když jsem šel na správnou stranu, tak jsem neměl šanci. Recept bohužel žádný nemám :D
Jste hráčem FK Kolín. Jak jste se dostal do Ratboře?
S fotbalem jsem začínal v šesti letech pod vedením Renka Volfa v AFK Kolín. Ještě v přípravce jsem přestoupil do FK Kolín, kde jsem strávil s výjimkou jednoho roku celou mládežnickou kariéru a jejichž hráčem jsem dodnes. Po přechodu do chlapů jsem byl půlroku v Nové Vsi a poté v Polepech. Tam jsem si na tréninku nešťastně zlomil ruku a byl jsem nucen skoro dva roky pauzírovat od fotbalu. V zimě 2013 se mi ozvala Ratboř, že shánějí gólmana. Znal jsem tam pár kluků a navíc ani ratbořské prostředí mi nebylo úplně cizí, protože tam dříve hrával táta.
Jaký máte fotbalový cíl?
Fotbal hraju protože mě baví a jsem rád v partě, kterou máme v Ratboři výbornou. Žádné velké osobní ambice nemám. Snad jen s Ratboří hrát co nejvýše to půjde a dostávat co nejméně branek. Což tuto sezonu zatím moc nevychází. :D
Máte nějaký vzor? Obdivujete nějakého brankáře (a proč)?
Jako malý jsem nejvíce obdivoval Gianliugiho Buffona a Petra Čecha. Teď se mi nejvíce líbí moderní styl chytání Manuela Neuera, který hraje de facto stopera. Má výborné reflexy a hru nohama. Navíc předvádí konstantní výkony s minimem chyb.
Jak důležitá je pozice brankáře? Ovlivňuje vás fakt, že když udělá chybu gólman je to většinou gól a když útočník nedá, tak se skóre nemění?
Pozice brankáře je ve fotbale hodně důležitá. Brankář má největší zodpovědnost z celého mužstva a každá sebemenší chybička je hodně vidět. Jako malej jsem byl před zápasy nervózní. Dnes už to neřeším. Hraju pro zábavu a zápas si chci užít.
Jste kliďas nebo impulzívní? Dirigujete obranu?
Řekl bych, že jsem kliďas. Svědčí o tom to, že jsem snad v životě nedostal žádnou kartu za řeči. Obranu se snažím dirigovat jak to jen jde.
Dokážete vynadat i starším a zkušenějším spoluhráčům?
S tím problém nemám. Ale my si v Ratboři moc nenadáváme. Když se něco nepovede, tak všichni pochopí, že to hrajeme jen na okresní úrovni.
Co děláte? Jaké máte jiné koníčky?
Nedávno jsem dokončil bakalářské studium na VŠE v Praze a dále se věnuji studiu. Kromě fotbalu hraji rekreačně tenis. Také se pasivně zajímám o mnoho druhů sportu. Rád trávím volný čas se svojí přítelkyní a kamarády.
Co jste měl v neděli k obědu? Co si dáte nejraději?
Před zápasem si dávám jen zeleninový salát, který jsem měl i tuto neděli. Chuť si pak spravím večer po zápase. Jako třeba teď, kdy jsem si dal knedlo-zelo-vepřo. Mým nejoblíbenějším jídlem je dobře připravený hovězí steak.
Denisi, děkuji za to, jak jste se pěkně rozpovídal a přeji vám i týmu další krásné okamžiky s kulatým nesmyslem.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.