S Horní Vsí jsme spíše dva body ztratili než jeden získali, je přesvědčený Martin Vondra z Hněvkovic

Pořekadlo o tom, že dvakrát člověk nevstoupí do stejné řeky, pro Martina Vondru (28) určitě neplatí. Alespoň tedy co se týče výher v anketě o Hráče kola. Hněvkovický stoper naší anketu ovládl podruhé, když poprvé se mu to povedlo v minulé sezóně. Kapitán Hněvkovic si vysloužil přízeň fanoušků za svůj výkon v zápase proti Horní Vsi, ze kterého si hněvkovičtí odnesli bod za remízu 1:1. Martin má kromě fotbalu v oblibě i další sporty - v létě kolo, přes zimu pak především hokej a lyže.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Martine, ty jsi anketu o Hráče kola vyhrál už v minulé sezóně, takže na tuto otázku už jsi nejspíše odpovídal, ale opakování je matka moudrosti, takže...Kde jsi začínal s fotbalem a jak si se dostal do Hněvkovic?
S fotbalem jsem začínal v šesti nebo v sedmi letech v přípravce Humpolce, kde jsem následně prošel žáky a dorostem. V 19-ti letech jsem se studijně i pracovně přesunul do Prahy a fotbal šel v té době stranou. Asi čtyři roky nazpět se mi naskytla možnost opět začít s fotbalem v obci Hněvkovice, kde hráli kamarádi, se kterými se znám od dětství.
V minulé sezóně byly Hněvkovice jen krůček od postupu do III. třídy. Jsou v Hněvkovicích i letos postupové ambice nebo jste si před začátkem soutěže dali jiné cíle?
Asi se nedá hovořit o tom, že bychom si stanovili nějaké předsezonní cíle. Přeci jenom fotbal na této úrovni je spíše o zábavě a možnosti, jak se udržovat v kondici. Snažíme se si každý zápas užít, ale přiznávám, že rádi vítězíme. Na jaké umístění v tabulce to bude na konci ročníku stačit, tak to se necháme překvapit.
V tomto ročníku hrajete výborně doma, ale venku příliš bodů nesbíráte. Čím si to vysvětlit?
Letos jsme ze 3 zápasů venku získali 4 body, což není zas tak špatné. Ale souhlasím, že statistika domácích zápasů je zatím lepší. Jedinou prohru jsme utrpěli na hřišti Humpolce, o čemž budu hovořit dále v článku. Obecně si myslím, že je to způsobeno tím, že v soutěži je část týmů, které mají družstvo ve vyšší soutěži, hovořím tedy o „B“ týmech. Tyto týmy často do domácích zápasů nasazují hráče z „A“ mužstev, a proto je těžší s nimi uspět. Na venkovní zápasy pak týmy většinou jezdí bez těchto posil.
Překvapila zejména hladká porážka od A.F.C. Humpolec. Byl rozdíl ve výkonnosti obou týmů tak velký a jakou roli na výsledku mělo to, že se utkání hrálo na umělé trávě?
Myslím, že výsledek odpovídal dění na hřišti. Nám se nepodařil začátek utkání a brzy jsme prohrávali o tři góly. Každý ví, že se v takové situaci těžko hraje. Hráči Humpolce prokázali své, na IV. třídu, nadstandardní fotbalové schopnosti a po zásluze nás, jak uvedl v rozhovoru hráče kola Pavel Žáček, přejeli jak zamrzlej rybník. Doufám, že jim budeme moci na jaře tento výsledek vrátit. A jestli hrála roli volba povrchu?? Těžko říct. Věřím, že na travnatém hřišti bychom odehráli vyrovnanější a pro nás důstojnější partii.
V minulém kole jste naopak příjemně překvapili, když jste obrali o dva body favorita soutěže. Jak by si zápas, po kterém jsi byl zvolen hráčem kola, zhodnotil?
Nevím, jestli se jednalo o překvapení, ale podle mého názoru jsme v tomto zápase spíše dva body ztratili. Do utkání jsme vstoupili hodně aktivně a v průběhu první půle soupeře téměř do ničeho nepustili. Bohužel jsme doplatili na naší dlouhodobou nemoc, neproměňování šancí. Ve druhé půli nás pak hosté zatlačili a za svou snahu byli odměněni chvilku před koncem po standartní situaci.
Po zápase s Horní Vsí se také rozpoutala debata o stavu hněvkovického hřiště, které je prý ve velmi špatném stavu. Jak se na tento problém díváš ty, je třeba nějaký výhled na lepší budoucnost?
Ve velmi špatném stavu je podle názoru hráčů Horní Vsi. Je pravda, že se v soutěži hrají zápasy i na kvalitnějších hřištích, ale nemám pocit, že by to mělo vyvolat takovou hysterii. Jak psal jeden z našich hráčů (Martin Němec) – nedostatky tam jsou a my se snažíme pracovat na jejich odstranění. Problémů okolo hřiště je několik. Počínaje majetkovými právy, údržbou, využíváním hřiště i k jiným účelům apod. Pokud došlo ke zranění protihráče vlivem terénu, pak chápu, že je to nepříjemné a osobně mu přeji, aby se co nejrychleji ze zranění zotavil. Rozumím tomu, že to následně vyvolá množství emocí, ale za ty roky, co jsem v Hněvkovicích, se s něčím podobným setkávám poprvé.
Diskuse se vedla také o výkonu rozhodčího. Co obecně soudíš ty o rozhodčích na okrese? Máš třeba nějakého oblíbeného sudího? A kdyby ti třeba někdo nabídl, ať jdeš dělat rozhodčího, šel bys do toho?
Podle mě rozhodčí náš zápas s Horní Vsí zvládnul celkem dobře, aniž bych měl pocit, že otáčel sporné situace v náš prospěch nebo jakkoliv zásadněji ovlivnil průběh zápasu. Ale chápu, že to je subjektivní pohled a soupeř s tím nemusí souhlasit. Ale to je asi tak vše, co s tím uděláme. Obecně sudím jejich roli nezávidím a rozhodně bych se rozhodčím stát nechtěl. V okresních soutěžích se většinou setkáváme s mladými, začínajícími rozhodčími. Od toho se odvíjí i to, že občas udělají chybu, která plyne z jejich nezkušenosti. I když ne vždy s jejich rozhodnutími v zápase souhlasím, musím říct, že až na vzácné výjimky, jsem s jejich výkony spokojen. A jestli mám oblíbeného rozhodčího?? Mám spíše jednoho velmi neoblíbeného (smích). Jedná se o jednoho zkušenějšího matadora, ale jeho jméno neprozradím. O tomto jméně myslím v naší kabině panuje shoda, ale to k fotbalu prostě a jednoduše patří.
Jaké jsou fotbalové přednosti Martina Vondry a v čem by ses měl naopak ještě zlepšit?
Přednost vidím především ve svých fotbalových zkušenostech. Tím, že jsem hrával fotbal celé své mládí, mohu dnes využívat zkušenosti, které jsem nasbíral jak v zápasech, tak i při tréninku. V čem však celé roky zaostávám, je práce s míčem. Už od mládí jsem měl s touto činností problém a myslím, že dnes už se zlepšení nedočkám (smích).
S kterým hráčem z týmu si na hřišti nejvíce rozumíš a proč?
Musím říct, že mě těší, že si v Hněvkovicích rozumíme především jako celek. To je naše obrovská přednost. Dost často se na hřišti o dění pobavíme s Petrem Nenadálem (druhým stoperem). V mládí jsme spolu hrávali v okresních výběrech a na hřišti se potkávali jako velcí soupeři (Humpolec-Pelhřimov). Dnes už nám to tak neběhá, takže občas jen stojíme na polovině hřiště a koukáme, jak to vpředu spoluhráči hrají (smích).
Jak slavíte v Hněvkovicích vítězství, jsou oslavy hodně bouřlivé?
Jak jsem uvedl v úvodu článku, stejně jako ostatní týmy, rádi vítězíme. Po vítězných zápasech si jdeme do kabiny pořádně zařvat a užít si trochu té euforie. O bouřlivé oslavy se však nejedná a většinou se brzy po utkání rozjedeme každý za svými povinnostmi.
Sleduješ web fotbalunas.cz a pokud ano, myslíš si, že má tento projekt budoucnost? Je něco, co ti na stránkách ještě chybí?
Stránky tohoto webu se snažím sledovat pokaždé, kdy mi to čas dovolí. Rád si přečtu reportáže z utkání v naší třídě. Celý projekt je podle mě báječný nápad a doufám, že má i svou budoucnost. A jestli mi něco chybí?? Občas mě mrzí, pokud chybí právě reportáže z jednotlivých utkání. Zároveň ale chápu, že je složité je obstarat. Chybí mi i pravidelná rubrika tipů experta na následující kolo, které jsem si vždy pro zajímavost pročetl před víkendovými zápasy. Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří pro mě hlasovali v anketě hráče kola, a doufám, že vás v budoucnu zaujmou výkony i dalších hráčů z Hněvkovic. A poděkování samozřejmě patří i redaktorovi webu, který pro nás přináší zprávy ze zápasů a zákulisí IV. třídy pelhřimovského okresu.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.