Brzy podniknu výpad do oddělení mléčných výrobků a k regálu ovocných šťáv, říká v návaznosti na triumf v anketě Martin Švehla

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 5. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Je jím Martin Švehla ze Zbirohu. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Viděl jsem, že s rozhovory už máte celkem bohaté zkušenosti. Myslíte, že v nich máte spoluhráče stále čím překvapit?
Jasně že mám, málo kdo ví o každém v týmu všechno. Zbirožský režim nefunguje jako za SSSR, kdy hráče posílali na tréninkové báze, kde se nešlo jeden druhému téměř vyhnout.
V jednom z minulých rozhovorů jste řekl, že si mladí užili drink na účet vítěze. Vypadá to, že jim na vás celkem chutná. Platilo to i tentokrát?
Ještě jsem se s nimi o své bohatství nepodělil, pač ledničku plní příspěvky hráčů kola přede mnou. Nicméně brzy podniknu výpad do oddělení mléčných výrobků a k regálu ovocných šťáv, aby chladící zařízení neběželo naprázdno.
Jak právě mladší spoluhráče vnímáte. Pomáhají vám například v motivaci se stále udržovat?
Upřímně motivaci moc nepotřebuji. Jsem od svých 5 let zvyklí trénovat několikrát týdně počínaje v raném věku na ledě a od 15 pak už jen na zelených stéblech. Je však fascinující sledovat kluky, jaké finesy a finty jsou v dnešní době schopni udělat. To mě fakt baví, jelikož nic z toho neumím.
Pojďme k zápasu. Z Chrástu jste odvezli jeden bod, brali byste ho stejně před zápasem jako po něm?
Cítil jsem to v kostech už cestou na zápas, že nějaký bod bude. V autě jsme se bavili, jak to páni trenéři postaví. Nebyli jsme úplně komplet, ale mají kam sáhnout a vybrat si ten správný tým, který táhne za jeden kaloun a vzájemně se doplňuje.
Proti kvalitnímu soupeři jste dostali jen jeden gól a to ještě z penalty. Celkem jste v sezóně jste zatím inkasovali nejméně. Co je na souhře obrany nejdůležitější a jakými svými fotbalovými přednostmi tomu pomáháte vy?
Nutno dodat, že z přísné penalty. Zápas jsem vnímal jako rychlý a líbivý s aktivitou na obou stranách, ačkoliv padlo jen po gólu na každé straně. Chtěl bych zmínit i fanoušky Chrástu, kteří nám poděkovali za pěkný zápas. To potěší i z toho pohledu, že před pár sezonami jsme si od nich odvezli pokaždé pěknou nůši. Na souhře obrany je výtečné to, že brání i útok a já každý zápas dostanu radu nad zlato a to: "Hlavně nic nevymejšlej." Takže jsem proflákl celou naší taktiku.
Předchozí angažmá i to ve Zbirohu už jste víceméně stihli v předešlých povídáních probrat. Co mi ale zaujalo, bylo zmíněné působení v Anglii. Zkuste o této, v rámci amatérského fotbalu, netradiční štaci prozradit něco víc.
Je to asi na delší povídání a věřím, že moc kluků by si to rádo vyzkoušelo. Jejich ligy se dělí na sobotní a nedělní. Z té sobotní se dá teoreticky i prakticky postupovat na nejvyšší úroveň v UK. Nikdo není vázaný na amatérské úrovni hrát pouze za jeden tým. V tom smyslu, že hráč sobotního týmu může nastoupit i v tom nedělním zcela regulérně. Sobotní tým je většinou součástí nějaké organizace, sportovního klubu, policie atd. Nedělní většinou nesou název sponzora a v nemálo případech je sponzorem pub. Výhoda pro obě strany. Fotbal je na naše poměry tvrdší, fyzicky náročnější, ale ne zákeřný. Hra nahoru, dolů. Hřiště, jak ho známe tady u nás, myšleno: hrací plocha, kabiny, střídačky, přesné rozměry branek, 3 rozhodčí atd. jsou jen v těch sobotních podmínkách. Nedělní soutěže jsou většinou v klasických anglických parcích a travnatých prostranstvích, kterých je tam mraky. Například něco jako park na Borech v Plzni. Pěkný plácek, kde na víkend vyrostou branky, odehraje zápas a pak zase park.
Fotbal hrajete už nějaký pátek. Jaký byste měl nejen pro spoluhráče recept na fotbalovou dlouhověkost?
Hmm, tady moc nevím co odpovědět...Je mi teprve 46 a skupinka nezodpovědných mládenců mi začalo říkat Dědku. Nevím proč a co tím naznačují...
S předchozí otázkou souvisí i trochu zvědavosti z kabiny na to, jak dlouho ještě máte v plánu hrát, než pověsíte kopačky na hřebík?
Dyť já kecky už pověsil po poslední sezoně, ale hřebík byl lajdácky přitlučen. Tato sezona je poslední za A tým a další pokračování v B. Trochu se bojím, aby na mě ještě vůbec zbyla nějaká klobása u okénka, za ty roky co ještě budu hrát a nepojedli je všichni ti, co s nimi dnes kopu.
Mám se optat, jak úspěšný jste při vybírání příspěvků od spoluhráčů?
Nazval bych to spíše "vydírání příspěvků", než-li vybíráním, ale úspěšnost má stoupavou tendenci. Děkuji za optání.
Dost bylo otázek o fotbale. Minule jste poodkryl, že jste si pořídil včely. Padne tak v kabině něco ohledně medu a už jste jím někoho obdaroval?
Nene, kabina žije fotbalem a včely jsou probírány jinde. Med je však výborné platidlo a skvělý produkt jako dárek.

Autor: Daniel Kořenek

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.