Na postupový zápas proti Měcholupům nikdy nezapomenu, říká Hráč kola Radek Biško z Ratboři

Fotbalový univerzál Radek Biško slaví ocenění Hráč kola, které mu přineslo nejen uznání, ale možná i příspěvek do klubové kasy. V rozhovoru s námi hovořil o vítězství nad Radimí, nečekaných výzvách sezóny i o své dlouhé kariéře, během níž nastupoval například za Kolín či Polepy. Jak vnímá atmosféru v týmu, vzpomíná na slavné momenty z minulosti, či pracovní výzvě za velkou louží, a co plánuje do budoucna, nejen ve fotbale, ale i mimo něj? Radek také prozradil, co dělá, když zrovna není na hřišti, a vzkázal fanouškům, aby si užívali fotbal stejně jako on.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Dobrý den, gratuluji k vítězství v anketě Hráč kola, čekal jste to? Čeká Vás kvůli tomu nějaký příspěvek do klubové kasy?
Dobrý den, moc díky. Že hráče kola nakonec vyhraji, jsem nečekal, ale kluci asi chtěli nějaký příspěvek do kasy, tak poctivě hlasovali. Myslím, že náš pokladník Adam Brant na to v sazebníku myslí, uvidím, kolik to nakonec bude.
Zápas proti Radimi se Vám povedl. Jak se Vám proti nováčkovi soutěže hrálo?
Radim je velmi nepříjemný soupeř, který podle mě brzy začne sbírat nějaké body. Nám se vůbec nepovedl první poločas, ale naštěstí se nám výsledek podařilo otočit v náš prospěch. Takže s výkonem po přestávce a se třemi body jsme samozřejmě spokojeni.
Byla to pro Vás první výhra v sezóně, ale rozhodně ne první dobrý výkon. Pomůže Vám právě tohle vítězství do dalších zápasů?
Na začátku soutěže jsme měli poměrně těžký los, takže i přes celkem dobré výkony v Zásmukách a doma s Plaňany jsme moc bodů neposbírali. Díky tomuto vítězství se nám bude zase o něco lépe dýchat a určitě nám to do dalších zápasů pomůže.
Přes sezónou nějací hráči odešli, nějací zase přišli, jak tomu bývá. Jste spokojeni se silou kádru?
Chtěli jsme doplnit tým o trochu víc, ale z různých důvodů to bohužel nevyšlo. Jako asi ve většině klubů na okrese, každý týden záleží, kdo ze sestavy vypadne. Pokud se ale budeme scházet v plném počtu, myslím, že můžeme hrát bez problémů s každým.
Dlouhá léta jste hrával vyšší soutěže a klid na míči z Vás přímo čiší, býváte ještě vůbec před zápasy nervózní?
To vůbec ne, fotbal si opravdu už jenom užívám. Stejně jako dřív chci vyhrát každý zápas, ale na druhou stranu se po prohře nehroutím … většinou. (úsměv)
V sobotu jedete do Býchor, jaký očekáváte zápas?
Do Býchor se těším, kluky tam dobře znám. Myslím, že by nám jako soupeř mohly vyhovovat. Chtějí hrát fotbal a věkově jsou na tom podobně jako my. Mohl by to být dobrý zápas a doufám, že na konci budeme my ti spokojenější.
Týmu pravidelně z lavičky pomáhá nestárnoucí Ladislav Kruliš, co na něj říkáte? Chtěl byste hrát i v jeho věku?
Je to neuvěřitelné, každý útok je v náběhu. Když přijde na plac, tak nám opravdu pokaždé pomůže. Já bych možná i v jeho věku rád hrál, ale nemyslím, že se mi to povede. (úsměv)
V kariéře jste si zahrál i za tehdejší fotbalový fenomén Kolínska Polepy, jak vzpomínáte na tehdejší fotbalový boom?
Vzpomínky mám jen ty nejlepší. Do Polep jsem šel hned po dorostu a začal jsem pravidelně nastupovat. Takže tam jsem se poprvé dostal do dospělého fotbalu. Byla tam skvělá parta, a navíc výborní fotbalisté. Pro mě obrovská škola. Přivedl mě tam náš současný trenér Miloš Malina, takže jsme se zase po delší době potkali v jednom týmu.
Fotbaloví nadšenci si Vás pamatují především z dresu Kolína, ve kterém jste odsloužil mnoho sezón a opanoval společně s bratrem Jirkou stoperské pozice. Jak na tohle období vzpomínáte? Máte třeba v paměti nějaký zápas, na který nelze zapomenout?
V Kolíně jsem strávil opravdu hodně sezón a jednoznačně převyšují ty povedené. Navíc jsem měl to štěstí být u největších úspěchů a postupu až do druhé ligy. Kdybych měl vybrat jeden zápas, tak pravděpodobně asi ten postupový, když jsme na domácím hřišti porazili Horní Měcholupy. Určitě to nebyl nejlepší výkon, ale o to víc jsme to po konci zápasu mohli oslavit.
Když si tak vybavuji vás dva jako hráče. Měli jste vůbec nějakou slabinu? Jsem si jist, že vzdušný prostor to, vzhledem k Vašemu timingu a postavě, rozhodně nebyl.
Určitě jsme nějaké slabiny měli. Ale je pravda, že vzduchem proti nám soupeř většinou nehrál.
Doslechl jsem se, že jste při angažmá v Kolíně odjel pracovně do Anglie, kde jste pracoval pro slavný Jaguar. Je to pravda? Jaké to bylo, případně jak jste se k tomu dostal?
Je to tak, tím jsem se víceméně rozloučil s vyššími soutěžemi. Po návratu jsem už neměl vůli se do Kolína vrátit a dostat se na úroveň ostatních. V Jaguaru jsem pracoval na vývoji a designu. Vlastně to stejné, jen pro jiné značky, dělám i v Kolíně. Tenkrát ale ve zbytku Evropy nebyla práce, tak jsme využili možnost nabídky z Anglie.
V únoru Vám bude teprve pětatřicet, tudíž o nějakém konci kariéry nemá smysl hovořit. Ale přemýšlel jste někdy o tom, co bude náplní Vašeho volného času o víkendu? Neláká Vás například něco ve strukturách klubu, Váš otec byl prý dlouhá léta fotbalovým funkcionářem v Kolíně...
Mě baví fotbal hrát nebo se na něj dívat. Ale myšlenky na to, že bych se jednou vrhnul na trénovaní nebo dokonce šel dělat funkcionáře, vůbec nemám. Třeba mi ale bude fotbal jednou chybět a budu se snažit se kolem něj nějakým způsobem motat.
Co dělá Radek Biško, když zrovna nepracuje nebo nehraje fotbal?
Když je nějaký volný čas, často jezdíme se psem někam do přírody. Občas, když to vyjde, si vyrazím zahrát golf. To jsem ale poslední dobou docela flákal.
To je vše. Děkuji za rozhovor. Je něco, co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?
Taky děkuji. Čtenáře a fanoušky fotbalu bych rád pozval na další zápasy. Bavte se fotbalem stejně jako my na hřišti a věřte, že i když to tak občas nevypadá, opravdu se pro úspěch snažíme dělat maximum.

Autor: Jonathan Mensatoris

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.