Ještě jednou bych chtěl vidět kouřimské áčko v kraji, říká hráč kola Martin Snížek

Přes 25 let hraje za Kouřim, vyzkoušel si i angažmá v Pražské Slavii, FK Kolín či nedaleké Velimi. Patří ke klíčovým postavám týmu z města, který se pyšní historickým skanzenem. Jak vzpomíná na čtyřletou anabázi ve Slavii? Jak si udržuje stabilní výkonnost? O tom i mnohém dalším vypráví trenér, kapitán, ekonom, hospodář a předseda Martin Snížek v online rozhovoru pro fotbalunas.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství v anketě Hráč kola dle hlasování fanoušků. Jaké byly bezprostřední pocity, když jste to zjistil?
V první řadě děkuji všem za hlasy do ankety, vítězství vždy potěší. Určitě na něm mají podíl spoluhráči, protože máme v sazebníku „pokut“ rozhovor v novinách. Příspěvek na rozlučku se bude hodit.
Zbývají dva zápasy do konce soutěže. Ztráta na první Jestřábku je pouze tříbodová. Pokusíte se to ještě Jestřábí Lhotě znepříjemnit, nebo je pro Vás třetí místo již dostatečný úspěch?
Před startem jarní části sezóny by nás ani nenapadlo, že budeme hrát dvě kola před koncem o vítězství, byť to bylo vyrovnané. Sice si z toho děláme celý rok v kabině legraci, ale teď to realita a chceme skončit co nejvýše. Je to velká motivace do posledních kol. Jestřábka má velmi dobrý kádr, vše ve svých rukách, ale jede do Zásmuk. My chceme vyhrát poslední dva zápasy a uvidíme, na co to bude ve finále stačit.
V klubu působíte nejen jako hráč a trenér, ale i hospodář. Jak se Vám daří skloubit všechny pozice dohromady?
A ještě k tomu jako předseda fotbalového oddílu. Vše je to o lidech, se kterými pracuji. Hlavním trenérem je Láďa Pokorný, který je na každém tréninku i zápase, já ne každý stíhám. Když můžu, tak pomůžu s tréninkem, řeknu něco k zápasu. Ale na Láďu je naprostý spoleh, je vždy k dispozici, navíc si opravdu rozumíme a máme na věci hodně podobný názor. Běh v klubu je hlavně o organizaci. Mám štěstí, že je v klubu hodně lidí, kteří se vším pomáhají a jsou naprosto samostatní. Od kolegů ve výboru, mládežnických trenérů, přes béčko, vedoucí mužstev, pomezáky, správce hřiště a všechny další, kteří pomáhají s organizací zápasů. Těch lidí jsou opravdu na tři desítky. Jako hospodář řeším peníze – všechny příjmy a výdaje jdou přes mně, řeším dotace, sponzory. Ale to jsou spíše nárazové věci a dotační agenda není nijak složitá.
Před sedmi lety jste v rozhovoru uvedl, že Tomáš Dufek může být do budoucna klíčovým hráčem vaší ofenzivy. Troufnu si říci, že se Vaše prorocká slova potvrdila, co myslíte?
Potvrdila, ale nemyslím si, že by to bylo nějak prorocké. Každý, kdo fotbal hraje, to věděl a jsme rádi, že ho máme v týmu. Kdo by nechtěl útočníka, který dá v sezóně přes dvacet gólů. A pokud by ho někdo chtěl, ať na to rovnou zapomene. (smích)
Ale zpět k Vám. Máte zajímavý fotbalový životopis. Čtyři roky v Pražské Slavii, krátké štace ve Velimi či dnes již kultovním FK Kolín a v neposlední řadě přes 25 let v Kouřimi. Jak například vzpomínáte na roky ve Slavii, dalo Vám právě tohle působení v kariéře nejvíce.
Dalo hodně, dostal jsem se někam, o čem se mi ani nesnilo. Po fotbalové stránce to bylo úplně něco jiného, než na co jsem byl zvyklý. Na druhou stranu jsem tam přišel po žácích rovnou z Kouřimi a neměl problém s tím, abych zapadnul mezi kluky, kteří tam působili celý život. Připravený jsem byl slušně, dál už to bylo na mě. Čtyřikrát týdně tréninky, dojíždění, hodně náročný program. Bez podpory rodiny bych to ale nedal, táta pro mě často jezdil do Prahy, abych nemusel autobusem. Vozil mě na všechny zápasy. Rodičům musím strašně moc poděkovat, není to samozřejmost.
Máte nějaký nesplněný fotbalový sen?
Už mám svoje odehráno a největší úspěchy za sebou. Bylo ale fajn ještě jedno vyhrát okres a vidět kouřimské áčko v kraji. Ale radost mám hlavně z toho, že máme spoustu malých dětí u nás na hřišti, které fotbal baví. Takže další cíl jen vrátit do Kouřimi mládežnické krajské soutěže.
I ve čtyřiceti válíte na okresních pažitech jako za mladých let. Máte nějaký recept na fotbalovou dlouhověkost?
Vyhýbala se mi těžká zranění, pak to chce pořád trénovat. Jak přestanu, všechno mě bolí a nevstanu po zápase skoro z postele. Ale trápí mě už dlouho zadní stehenní svaly, jak jdu do sprintu, svaly nevydrží. Odehrál jsem minimum zápasů až do konce, nikdy nevím, kdy budu muset jít střídat.
Jak se změnil Martin Snížek jako hráč v průběhu těch více něž dvaceti sezon v mužském fotbale?
Myslím si, že hodně, hlavně v chování na hřišti. Když jsem začínal, na každého jsem pořvával, chyběl mi respekt k soupeřům, divákům soupeře nebo rozhodčím. Co zápas, to žlutá za řeči. Kam jsem přijel, tam mi nadávali a na hřišti do mě pořádně kopali. Postupem času si myslím, že jsem se hodně zklidnil, vidím fotbal už trošku jinak a snažím se chovat k ostatním s respektem. Ale občas mi samozřejmě pořád v zápalu boje na hřišti něco pořád ujede.
V kariéře jste nastřílel mraky gólů a odehrál spousty zápasů. Je nějaký zápas a gól, na který nikdy nezapomenete?
Je jich určitě víc, nedá se vybrat jeden. Paměť mám dobrou a po pár pivech už v hospodě kolikrát vzpomínám, jak to před těma 20lety bylo… Někteří spoluhráči ani nebyli na světě. Ale i když mám odehráno spoustu let, pořád zažívám něco nového. Třeba poslední zápas v Liblicích jsme otočili z 1:3 na 4:3 a gól dali v poslední minutě. To se mi stalo poprvé.
Společnost vnímá fotbalisty jako spíše inteligenčně chudší jedince, přičemž i mezi nimi existuje významné množství vysokoškoláků. Například vy jste vystudovaný ekonom. Proč myslíte, že jsme jako fotbalisti vnímáni za hlupáky?
Já bych řekl, že je to klasický průřez populací, fotbalisti nejsou o nic hloupější než všichni ostatní. Ale může to být tím, že spousta kluků vleze na hřiště, vypne hlavu a chtějí prostě vyhrát. Chovají se na hřišti úplně jinak, než by se chovali v běžném životě.
Máte nějaké koníčky mimo fotbal?
Rád cestuji, koukám na filmy, dělám další sporty a trávím čas s nejbližšími. Asi nemám nějaký speciální zajímavý koníček.
To je vše. Děkuji za rozhovor. Je něco, co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?
Ať se chodí pořád dívat na okresní fotbal a zapojí se třeba do výchovy mladých hráčů. Všechny kluby se potýkají s nedostatkem trenérů a ocení každého, kdo pomůže v jakékoliv funkci.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.