Vlkanova: Vztahy v kabině fungují, tak není potřeba bláznit. Adam v Lize mistrů? Vždy patřil k nejlepším

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 12. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz - Filip Vlkanova. Útočník hradecké Třebše, jenž rozhodl jedinou brankou utkání na hřišti Stěžer. "Byl to gól alá Roberto Carlos," směje se bratr slavného Adama Vlkanovy, jenž obléká dres Viktorie Plzeň.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Filipe, vyhrál jsi druhý titul Hráč kola. To opět svědčí o velké fanouškovské základně Třebše.
Jasně. Jak se již objevilo v několika rozhovorech mých spoluhráčů, tak ve Třebši je dobrá parta, která zároveň spoluhráčům ráda pomůže k příspěvku do týmové pokladny.
Rozhodl jsi utkání 12. kola na hřišti Stěžer. Výborný pocit?
Tak určitě (směje se). Ne, tady bylo hlavně důležité, abychom potvrdili tři body z Nového Města a pomalinku se tak posouvali tabulkou výše, kam podle mě patříme. Zápas byl bojovný, ale myslím si, že jsme po zásluze nakonec brali všechny tři body my. To, že jsem dal gól zrovna já, to je nakonec jedno, takže dobrý pocit především ze získaných bodů. A jak říká přední myslitel Mario Balotelli - Pošťák se taky neraduje, když doručí dopis (směje se).
Jak tvoje branka přesně padla?
Už se blížil konec utkání, když domácí obránce zahrál chtěně rukou před svým vápnem. Domácí se sice vymlouvali na to, že to bylo způsobeno faulem našeho hráče, ale já to viděl jinak a stál jsem přímo za tímto soubojem. Neviděl jsem tam nic strašného a zahrání rukou nebylo dáno lehkým přistrčením, ale bylo naprosto chtěné. Bek špatně odkopl balon a sám se dostal pod tlak, ve zkratu pak zahrál rukou a za mě šel po zásluze i dřív do sprch. My tak měli možnost zahrávat přímák. Vzal jsem na sebe zodpovědnost a nechytatelným granátem, alá Roberto Carlos, jsem vymetl horní roh branky (směje se).
Kde hledat pozitiva podzimní části sezony z pohledu Třebše?
Pozitiva? Nejsme poslední (usměje se). Těžko hodnotit. Dle mě bychom měli být v tabulce výš, každopádně to tak není a od toho se musíme odrazit. Drobná pozitiva ale vidím. Vždy potěší výhra v derby s Novým Hradcem, zároveň se ukázaly i záblesky toho, že v našem týmu něco je, když jsme horší sérii zápasů a výkonů dokázali trošku zlomit v utkáních s Novým Městem a Stěžerami. Pozitivem je v globálu určitě to, jak se nám prolíná A tým s B týmem, můžeme si vzájemně vypomoct. Myslím si taky, že už jsou pryč doby, kdy se někomu z Áčka třeba nechtělo chodit za B ve chvíli, kdy se hrály nižší soutěže apod. Tohle beru taky jako pozitivum. Celkově i vztahy v rámci kabiny fungují, takže není potřeba bláznit.
Kde naopak bude třeba zapracovat?
Jednoznačně konzistence. Trošku hřešíme na to, že jsme snad neodehráli jedinou sérii i dvou zápasů v řadě, kdy bychom nastoupili ve stejné sestavě. Bohužel je to ale logické vyústění toho, že jsou kluci rozlítaní po celé republice, na školách + samozřejmě pracující. S tím se dá jen těžko něco dělat. Každopádně když se na to člověk podívá z větší perspektivy, tak máme celkově v chlapech výbornou základnu, dobrou partu a opravdu dobré fotbalisty (navíc nás ještě doplňují nadějní dorostenci). Vlastně tady nemáme úplně nikoho, kdo by nedokázal být týmu platný. Asi je potřeba zapracovat trošku na hlavě a někdy i na přístupu. Pak věřím, že budeme podávat vyrovnanější výkony. V některých zápasech jsme určitě ukázali to, že můžeme hrát v pohodě v horní polovině tabulky a problém s námi může mít každý tým 1. A třídy. Při pohledu na aktuální tabulku to tak sice nevypadá, ale ono se to do konce sezóny změní, tomu věřím.
Co vám 1. A třída ukázala oproti nižší soutěži? Cíle jste měli před sezonou vyšší.
S každým krokem výš se samozřejmě zvedá i kvalita soupeřů. Z mého osobního pohledu se ale moc nemění. Horší výsledky jdou čistě za námi, nikoliv za týmy, které nás porazily. Vlastně si nedokáži nyní moc vybavit tým, který by nás přejel ve chvíli, kdy jsme i my nehráli špatně. Většinou jsme si zápas nezvládli sami, když jsme nehráli, na co máme. Dál bych asi jen opakoval to, co v předchozí odpovědi. Takže je to primárně o nás, a tak to bude až do konce sezony. Ať už dopadne podzim jakkoli, na jaře to bude vypadat jinak.
Nemohu se nezeptat na bratra Adama, který válí v Plzni. Viděl jsi osobně utkání Ligy mistrů. Jaký to byl pro tebe zážitek?
Jasně, měl jsem to štěstí, že jsem byl na všech domácích utkáních a k tomu jsme si ještě udělali výlet i do Mnichova. Do Bate Borisov bych asi úplně neletěl, ale když přijede Barca, Bayern a Inter, tak je to povinnost. Celkově to hodnotím tak, že se ukázal úplně jiný level, mě ale těší to, že z mého pohledu Adam patřil vždy k nejlepším na hřišti (co se plzeňského týmu týče), k tomu přidal gól Bayernu, asistenci na gól proti Barceloně a celkově se prezentoval hodně aktivním pojetím hry. Takže za mě super. Samozřejmě mu ale posílám záznamy mnou vstřelených gólů, protože má ještě na čem pracovat, aby jich vsítil trošku víc (směje se).
Co utkání v nejprestižnější soutěži znamenaly pro Adama?
Ten si to užívá, to je jasné. Naštěstí má mentalitu po mně. Vůbec neřeší, proti komu hraje, že by byl nějaký tlak. To mu hrozně pomáhá. A v zápasech je to vidět.
Plzeň byla dle očekávání otloukánkem nabité skupiny. Ovšem v posledním duelu s Barcelonou zanechala skvělý dojem. Barcelonu dokonce přestřílela. Co na to říkáš?
Má to pár důvodů. 1) Barceloně už o nic nešlo, zároveň přijela malinko oslabená (ač tohle zrovna nic neřešilo). 2) Barce se dozadu v poslední době moc nedaří, pořád si to moc nesedlo, takže byli zranitelnější 3) Plzeň konečně hrála trošku odvážněji. To mi v některých zápasech trošku chybělo, říkal jsem si totiž, že nemají co ztratit. I z obraného bloku dostávali příděly, tak by je aspoň fanoušci ocenili za nebojácnost. Každopádně se asi nedalo v dané skupině čekat nic jiného. Vlastně oba zápasy proti Barce nebyly špatné, k tomu i poločas proti Bayernu. Myslím si, že si to kluci užili, fanoušci v Čechách měli možnost vyrazit a sledovat výborné týmy, takže proč ne, spokojenost.
Do konce podzimu chybí teď odehrát dvě kola. S čím do nich Třebeš půjde?
Pokusíme se posbírat poslední zbytky sil, složit co nejlepší možný kádr na každý ze zápasů a v tuhle chvíli si musíme na rovinu říct, že se primárně pokusíme soupeře potrápit a zanechat lepší dojem z předvedené hry. Když se tohle naplní, tak můžeme samozřejmě myslet i na posbírání nějakých bodů. Není potřeba panikařit, hrajeme to pro radost, protože nás fotbal baví. Věřím, že tedy nepřijde žádná deka a že si poslední zápasy užijeme a snad z nich něco i vytěžíme. Snažíme se teď nekoukat na tabulku a jdeme zápas od zápasu.
Jak budeš trávit pauzu po podzimní části sezony? A co tvoje cíle do jarní části sezony?
Musím se o tom ještě pobavit s trenéry. Příprava je dlouhá, práce je hodně, trošku jsem taky o víkendech zanedbával díky zápasům rodinu, takže se musí najít nějaký balanc. Osobně bych asi rád něco poběhal, individuálně a pak se zapojil do přípravy ve vhodný čas tak, abych nezapomněl co je balón. Do jarní části sezóny si dávám cíl vstřelit více gólů než na podzim a pomoct týmu tak, abychom se posunuli v tabulce tam, kam patříme. A taky bych byl rád, kdyby se mi vyhnula zranění (usměje se).

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.