Hráč 11. kola David Folwarczny: Cíl? Udržet se divizi! Udělám pro to všechno

Kapitán Brandýsa nad Labem David Folwarczny byl vyhlášen hráčem kola a to s celkovým ziskem 48% ze všech hlasů. Společně jsme si tedy příjemně popovídali o jeho vztahu k fotbalu, o probíhající sezóně a o boji o záchranu. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Pojďme nejdříve k vám osobně, jak dlouho už hrajete za Brandýs?
Začal jsem v Brandýse ve čtyřech letech. Následně jsem se po štaci v jiných týmech vrátil a od roku 2014 tu působím nepřetržitě.
Nyní jste kapitán týmu, tak jaký kapitán jste?
Poslední roky jsem už trochu klidnější, nevím, čím se to stalo. Dříve jsem byl hodně impulsivní a výbušný, ale asi jsem začal dostávat rozum a teď, když přijde nějaký mladší hráč, tak se mu snažím nějak pomoct. Sám vím, jaké to bylo, když na mě někdo ze starších byl trochu pes (zdravím Štěpána Koláře do Slavie). Tak chci teď spíš radit, ale někdy je to fakt hodně těžké s přístupem některých spoluhráčů.
Zmínil jste teď vaše spoluhráče, tak jak byste popsal kabinu v Brandýse?
Kabina se nám teď dost změnila. Máme ji hodně mladou, třeba co se týká hudby, je to bohužel znát. A to se fakt nedá poslouchat. (smích)
Když tedy nemůžete poslouchat muziku, tak máte vy sám nějaké rituály před zápasem?
Návyků mám hodně. Například vždy snídám stejné jídlo. Na rozcvičku si beru jiné kopačky než na zápas a v kabině si plácnu naposled s Mírou Balounem. A pak mám ještě něco soukromého, co si nechám pro sebe.
Co vy sám od sebe ještě do budoucna čekáte, nebo abych to řekl lépe, jaké máte cíle?
Čekám od sebe víc gólů nebo asistencí. Tuhle sezonu se trochu trápím a ani se do šancí nedostávám. Možná to je tím, že chci až moc a je to pak křečovité. Určitě mi nepomohla ani zlomenina ruky hned v prvním kole, ale na to se nechci vymlouvat, to k fotbalu patří. Největším cílem je udržet divizi, udělám pro to všechno!
Pojďme tedy k samotnému fotbalu. S Brandýsem jste zatím předposlední a sezóna se asi nevyvíjí podle vašich představ. S čím jste do sezóny šli?
My jsme byli nepochopitelně přeřazeni v letošní sezoně do skupiny C a vůbec jsme nevěděli, co od soutěže očekávat. K tomu byla extrémně krátká příprava plná absencí, a to je jeden z hlavních důvodů, proč se nám nedaří.
Nedaří se vám sbírat body hlavně s týmy uprostřed tabulky, čím myslíte, že to je?
Do většiny zápasů chodíme s řadou absencí zkušených hráčů a sestava pořád rotuje a je hodně mladá. Do toho se nám absolutně nedaří ve finální fázi a nejsme schopni dát gól.
Na mě to působí tak, že když dostanete gól, tak se těžko vracíte do zápasu, dá se tomu nějak pomoci, nebo pracujete na tom nějak?
Přesně jste popsal náš velký problém! Jakmile dostaneme první branku, tak je hned po nás. Říkáme si to pořád, když dostaneš gól v 1. nebo 85. minutě, pořád máš dost času s tím něco dělat, ale naše psychika je momentálně ve stavu, kdy nás zlomí první gól. Ve většině zápasů jsme navíc jako první inkasovali, a to nás okamžitě položilo.
Další věc je, že na rozdíl od týmů z pásma sestupu dostáváte výrazně více branek, kde je problém, pokud jde o defenzívu?
Je to pořád to samé, máme zraněné dva stopery ze základní sestavy a chybí nám tam potom zkušenost. Dostáváme i dost gólů ze standardních situací. Každý zápas hraje v obraně někdo nový, se Dvorem Králové jsem tam musel nakonec hrát i já.
Další věc je určitá nekonzistentnost ve vašich výsledcích potažmo výkonech? Protože na jedné straně dokážete dostat pět nebo i osm gólů, ale na druhé straně dokážete porazit týmy na sestup, které vám gól nedají, nebo dokážete odehrát skvělý zápas proti rezervě Liberce. Proč jsou ty rozdíly ve výkonnosti tak veliké?
Já bych úplně neřekl, že to je o výkonnosti, ale právě o tom prvním gólu. Dostaneme ho a pak se sesypeme jako domeček z karet. To se většinou stane v prvním poločase. O půli přijde bouřka a jsme jako vyměnění, jenže nejsme schopni dát gól. Liberec nás v první půli rozebíral jak lego, ale dal jen jeden gól a druhou půli už to bylo na šance vyrovnané a s trochou štěstí jsme tam mohli i vyhrát.
Do konce podzimu vás čekají týmy z vrchu tabulky a zvedající se Ústí nad Orlici, vidíte někde reálnou šanci na bodový zisk?
V každém zápase vidím šanci, to by se pak nemuselo hrát. Navíc věřím, že nás poslední vítězství nakopne. Samozřejmě venkovní zápasy v Hlinsku a Benátkách budou hodně těžké, ale my potřebujeme body jako sůl a budeme se o ně rvát.
Na závěr mě zajímá váš názor, na nejlepší tým v soutěži, koho vyberete?
Z těch proti kterým jsme zatím hráli, tak je to jednoznačně Liberec.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.