Exligista Sedláček: Moje kariéra? Jako sen. Nezapomenutelné jsou postupy v Evropě. Nyní kope 1. B třídu

Rozhovor - V mládežnických kategoriích nepůsobil na špičkové úrovni, přesto se ale na fotbalové výsluní dokázal propracovat. Mladá Boleslav si ho tehdy v jednadvaceti letech vyhlédla ve středočeské 1. A třídě, kde oblékal dres nedalekých Rožďalovic. Tomáš Sedláček se ve vyšší soutěži rychle adaptoval a po krátkých hostováních v Čáslavi a Kolíně se stal v Mladé Boleslavi hráčem základní sestavy. V nejvyšší soutěži debutoval v roce 2004, zahrál si evropské poháry, přičemž jeho nejzářivějšími momenty byly rozhodující góly proti Olympique Marseille či Palermu. V současnosti je někdejší obávaný útočník hráčem Kopidlna v 1. B třídě, kde zároveň žije. „Mám tu kamarády, se kterými si chci ještě zahrát,“ vysvětluje jednačtyřicetiletý fotbalista, jenž se také v sezoně 2008/2009 s devíti brankami stal nejlepším střelcem prvoligových Českých Budějovic.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Tomáši, jak jste se těšil na start jarní části 1. B třídy?
Určitě hodně, už to bylo dlouhé. Ale hlavně jsem se těšil na trénink na přírodní trávu.
Jak proběhla zimní příprava a jaké jsou změny v kádru Kopidlna?
Trénovali jsme dvakrát týdně v hale. Samozřejmě někdy nás bylo více, jindy méně (škola, práce atd.).
Co od jarní části osobně očekáváte?
Chtěl bych, abychom dostávali méně gólů (usměje se). Ale co musím říct, je to, že mě mile na podzim překvapili rozhodčí.
Čím konkrétně?
Že zkrátka pískali dobře. Samozřejmě, že se člověk někdy rozčílí, ale po zápase je vše ok. Já se snažím už i během zápasu být nad věcí. Nejdřív si zanadávám, ale za minutu už jsem v klidu.
Jaké jsou teď cíle Kopidlna?
Chtěli bychom skončit v horní polovině tabulky a přejeme si, aby chodilo pořád dost fanoušků, což je v Kopidlně super.
Proč jste se rozhodl vrátit do Kopidlna?
Je to jednoduché. Jednak tu bydlím a za druhé tu mám kamarády, se kterými si chci ještě zahrát.
Jak na vás působí současný tým? Na co by mohl mít?
Myslím si, že máme velmi perspektivní tým, když pominu, že jsme tam tři starší. Máme velmi dobrou střední generaci a velmi nadějné mládí. Ale co mě těší nejvíce, že jsme všichni místní. Toho si opravdu vážím.
Na jakém postu byste měl v 1. B třídě dále nastupovat?
To mi je jedno. Myslím a při vší úctě ke všem spoluhráčům mužů hrát na jakémkoliv postu.
Jako bývalý ligový fotbalista máte určitě velké slovo v kabině. Jaká je teď vaše pozice v týmu a vůbec v klubu obecně?
Samozřejmě se snažím klukům předávat zkušenosti, teď jen záleží na nich, jestli si z toho, co jim říkám, něco vezmou nebo ne. Přiznávám, že někdy, hlavně ti mladší, mají svoji hlavu. Ale vždy tu jsem pro ně. Samozřejmě, že se i trochu seznamuji s chodem klubu. Ale tady musím říct, že máme hodně obětavé vedení. Za mě velká pochvala.
Pojďme k vaší bohaté kariéře. Zahrál jste si první ligu i evropské poháry. Na jaký zápas, moment, či sezonu zkrátka nikdy nezapomenete?
Pro kluka, který hrál ve 21 letech I. A třídu to bylo jako sen. Už jen přechod do druhé ligy v Mladé Boleslavi a postup do ligy, první góly, pak evropské poháry a v nich nezapomenutelné postupy přes Marseille a Palermo, pak výborná sezona v Českých Budějovicích a v nich devět gólů. Na co hrozně rád vzpomínám, je tříměsíční hostování v Čáslavi. Dařilo se mi, klub jsme zachránili ve druhé lize, skvělá parta, která držela pospolu. Postup s Jihlavou do ligy. A v neposlední řadě nádherných sedm a půl roku v Převýšově (teď je to v Chlumci). Fakt je toho hodně.
Udělal byste v kariéře zpětně něco jinak? Jste s ní spokojený?
Vždy jde udělat něco jinak, ale nelituji ničeho. Je x kluků, a troufnu si říct i lepších, než jsem byl já, co by za to dali, aby prožili to, co já.
Co děláte mimo fotbalu?
Když nejsem v práci, tak se samozřejmě snažím věnovat rodině. Tady musím ocenit manželku, máme dva kluky, fotbal u nás vede, víkend co víkend, ale ona nás hodně podporuje. Opravdu klobouk dolů. Ono se řekne, že je to automatické, ale ona i teď je skoro na mém každém zápase. Díky.
Jaké máte fotbalové cíle? Kde byste Kopidlno rád viděl třeba za dva roky?
Já už si chci fotbal užívat. Baví mě to. Ale cíle samozřejmě mám. Jeden z nich je, že chci dát gól v každé soutěži, od první ligy až po čtvrtou třídu. Už mi zbývá jen okresní přebor a III. třída a tím druhým je alespoň si zahrát s tím starším synem (třináct let) zápas. S tím mladším nevím (pět let), to už asi neklapne (směje se). Uvidíme, kde budeme za dva roky. Chci, aby to hlavně kluky bavilo a aby hrálo co nejvíce lidí.
TOMÁŠ SEDLÁČEK
Narozen: 29. srpna 1980. Prvoligové starty/góly: 157/19. Hráčská kariéra: Rožďalovice, Mladá Boleslav, Čáslav, Kolín, České Budějovice, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Převýšov (Chlumec n. C.), Kopidlno.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.