Znáte to, hlava by chtěla, ale tělo pro fotbal dosluhuje nebo spíš u mě dosloužilo, směje se hráč kola Julius Zatloukal

Třiačtyřicetiletý gólman Volduch Julius Zatloukal musel nastoupit k zápasu proti lídrovi po zranění kolegy hodinu před utkáním. Sám se zdravotními problémy předvedl fantastický výkon a i přes dva inkasované góly je hvězdou zápasu. Vy jste jej v naší anketě odměnili dvaačtyřiceti procenty všech vašich hlasů!  

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Julie, jak na vás zapůsobilo vítězství v naší anketě?
Samozřejmě, že mě to překvapilo. O nominaci jsem věděl z Facebooku, kde náš klub má svou skupinu, do které náš ajťák Honza Vild pravidelně přidává novinky a upoutávky na další kola, ale bral jsem to s nadhledem. Je to milé, asi chtějí, abych už skončil a to na vrcholu (smích).
Bude vás vítězství v kabině něco stát?
Určitě něco proběhne, klukům neuniknu (úsměv).
Sledujete nový portál fotbalunas.cz?
Okrajově. Je to skvělé zatraktivnění nižších soutěží, možnost si přečíst rozhovory, reportáže či upoutávky. Je to určitě moc dobrý počin. My starší už se tam tolik nehledáme, je to spíše pro mladé (smích).
Pojďme k vašemu vítězství. Jak byste zápas zhodnotil?
Přijeli lídři, z naší strany šlo o povedený začátek, po prvním poločase jsme i vedli. Jenže jsme zaspali druhou půlku a dá se říci, že i já svou chybou u prvního gólu soupeře o výsledku rozhodl. Podběhl jsem centr a protihráč již vlastně střílel do prázdné. Za minutu mi navíc vymetli pavučinku a bylo hotovo.
Oba trenéři před vašim výkonem ovšem smekali...
To samozřejmě vždycky potěší, pro mě to znamená, že jste nebyl na place zbytečný a alespoň trochou přispěl k dobrému výsledku, ten se ale nedostavil.. Jenže proto na hřiště jdete, aby jste podal vždycky co nejlepší výkon. Je hezké, když chytnete něco navíc a zvednete výkon mančaftu, ale body se vezly do Plzně…bohužel … Ty body jsme ztratili po té mé hrubé chybě... Ocenění beru jako individuální pochvalu, která ale nic velkého pro mě neznamená, fotbal je kolektivní sport a z úspěchu se musí radovat celý tým, tím úspěchem musí být v červnu 2016 záchrana Volduch v krajské 1. B třídě! Tohle je nejdůležitější i pro další rozvoj klubu.
Jak se vše semlelo kolem vaší nominace?
Připravoval jsem se, že sednu na Šemíka (tak říkám svému kolu), dám si na hřišti pěkně pivko, zafandím a najednou tak třičtvrtě hodiny před úvodním hvizdem mi volá tréňa (Jan Vild), abych přijel chytat.. No... Do brány se mi vzhledem k tomu, že už jsem na fotbal starej a za celou hráčskou kariéru dost rozbolavěnej a prakticky bez tréninku, vůbec nechtělo… Znáte to, hlava by chtěla, ale tělo pro fotbal dosluhuje nebo spíš u mě dosloužilo (úsměv).
Trénujete ještě?
Už nechytám ze zdravotních důvodů. Vlezl jsem do brány nerozchytaný a bez tréninků. Ještě občas si tam jdu stoupnout, když se kryjí zápasy A-týmu s béčkem, ale již to není ono.. Lépe už bylo…
Jaké jsou týmové cíle?
Záchrana 1. B třídy. Jednoznačně! Ale závisí to již na mladých klucích a ne nás, co už jsme dávno ve fotbalovém důchodu (úsměv). Již by to mělo být na nich. Pokud se kádr vhodně doplní a bude chuť, tak určitě na pokračování v nejnižší krajské soutěži máme. Potenciál je.
Pojďme přímo k vám, fotbal vás asi jistě hodně baví…
Určitě, je to droga. Je to splněný sen se něco naučit a něco dokázat na poměrně dobré úrovni. Je jedno, jaká je to soutěž, ale určitým poměrem se dá udělat stejně jako u profesionálů, na své úrovni jejich hru napodobovat. Pro nás amatéry je to navíc těžší v tom, že musíme kromě fotbalu ještě chodit do práce. Navíc zranění, která si přivodíme při fotbale můžou být stejně závažná jako u profíků a následná péče o zdraví prostě a jasně není a nemůže být stejná jako u nich. Stejné to je při prevenci úrazů – profíci mají veškerou nejlepší odbornou péči, masáže, rehabilitace a atd., my ne. Již kvůli tomu obdivuji kluky, kteří zápasy odjezdí na svém maximu, fotbal berou poctivě, chtějí mít výsledky. K takovým bejkům mám velký respekt a zahrát si pro nim mě vždy motivovalo! Do dneška mám mezi těmito fotbalisty spoustu přátel a známých.
Post jste si držel od začátku stejný?
Od žáků jsem se pohyboval tak nějak všude, asi jako každý na vesnici. Ale od dorostu jsem začal více chytat než hrát. Celkově hraji nějakých pětatřicet let, tedy od své zhruba druhé třídy (úsměv).
Za jaké kluby jste nastoupil?
Jenom za Volduchy, jsem velký patriot! Lasa svištěla, ještě i před deseti, patnácti lety, ale já zůstal věrný. Lákaly mě například Rokycany, Dýšiná, Radnice či Břasy a Mýto, ale já jiný dres neoblékl ani na přáteláku.
Máte nějaký vzor?
Hodně se mí líbí Gianluigi Buffon pro svou fotbalovou dlouhověkost a styl, dříve to byl Oliver Kahn pro svou německou buldočí povahu.
Děkuji za rozhovor a přeji mnoho nejen sportovních úspěchů!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.