Ze začínajícího 19 letého kluka s minimem zkušeností jsem se posunul do současného 35 letého hráče a trenéra s nadstandardními zkušenostmi, říká Matěj Soucha HRÁČ 30. KOLA

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 30. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Matěj Soucha. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Matěji, gratulujeme k vítězné brance proti Újezdu Praha 4. Mohl bys nás provést tím rozhodujícím momentem a popsat, jak padl tvůj gól na 2:1?
Děkuji, vždy je to práce celého týmu. Po postupném útoku, do kterého se zapojili všichni hráči, a následné finální kombinaci ve vápně jsem dorážel míč do odkryté branky.
Jsi v klubu Háje Jižní Město už 15 let. Jaké jsou největší změny, které jsi během této doby zaznamenal, jak na hřišti, tak mimo něj?
Od roku 2008, takže spíš už 16 let. Největší změnu pociťuji na sobě. Ze začínajícího 19 letého kluka s minimem zkušeností jsem se posunul do současného 35 letého hráče a trenéra s nadstandardními zkušenostmi. A stejně jako se měním já, tak se vyvíjí i Háje jako klub - zejména je to vidět na kvalitě hráčů, trenérů a soutěžích, které se zde hrají.
Když jsi před 10 lety vyhrál s týmem pohár PFS, co to pro tebe a pro celý klub znamenalo? Jaké byly oslavy tohoto úspěchu?
V 25 letech vnímáte některé věci jinak, ale jedno zůstává - týmový výkon, velký úspěch a společné oslavy. Určitě je to pro klub známka, že je něco správně a v našem případně to byla PARTA - jednoznačně tým, který šlapal na hřišti i mimo něj (většinou odchovanci Hájů). Oslavy byly povedené a nezapomenutelné.
Jako trenér mládeže máš určitě mnoho zkušeností. Co tě na této práci nejvíce baví a co je naopak nejtěžší?
Za 16 let, co trénuji, jsem prošel všemi mládežnickými kategoriemi, každá má svá specifika. Člověk se stále učí a poznává, takže vždy je něco nového, to je to krásné a samozřejmě mě baví úspěchy (týmové, individuální, i mých svěřenců či dílčí v rámci trenérské profese). Za ty roky je velkým tématem motivace - např. v dorosteneckém věku je to hodně o stálosti, aby se nenechali kluci "zlákat" jinými vlivy a v mužích je to čas (práce/škola, rodinné povinnosti, dovolené, atd.).
Letos jsi vedl starší dorost k vítězství v poháru PFS a ke 3. místu v přeboru. Jak bys zhodnotil jejich sezónu a co bylo klíčovým faktorem jejich úspěchu?
Naší sezónu hodnotím pozitivně. Vítězství v poháru je velká celoklubová událost. Tímto bych chtěl všem moc poděkovat za podporu a fandění přímo ve Štěrboholech! Třetí místo v přeboru je dobrým výsledkem, ale vzhledem k předsezónímu cíli je to lehké zklamání, protože jsme chtěli slavit double.
Jaký je tvůj největší fotbalový vzor a jak tě tento hráč ovlivnil v tvé kariéře?
Z hráčů Pavel Nedvěd nebo Jan Koller a z trenérů Jindřich Trpišovský, což znamená neuvěřitelná píle, snaha se zlepšovat, radost ze hry a z dobře odvedené práce.
Jaké jsou tvoje rady pro mladé hráče, kteří sní o tom, že jednou budou hrát a trénovat na vysoké úrovni?
Pravidelnost, poctivost a hlava. Pravidelným tréninkem, poctivou prací a správným nastavením - morální vlastnosti, motivace a zaměření pozornosti.
Jaký vliv má tvá trenérská práce na tvůj herní styl a naopak, jak tvé hráčské zkušenosti ovlivňují tvé trenérské metody?
Jde to ruku v ruce. Když máte hráčské zkušenosti, tak i v rámci trenéřiny využijete tento úhel pohledu a stejně tak naopak. Z praxe vím, že když hráčům ukážete na hřišti, jak to hrát, případně si máte možnost zahrát i s nimi, tak je to ta největší a nejlepší škola.
Jaké jsou tvé dlouhodobé cíle a ambice jak na poli hráče, tak trenéra v klubu Háje Jižní Město?
Tato otázka nemá vhodné načasování, protože jsem na konci května oznámil vedení klubu, že moje hájecká cesta je u konce. V sobotu si zahraji naposledy se spoluhráči z mužů a v neděli si zahraji za B tým se svěřenci z dorostu. Velká rozlučka proběhne v rámci akce 22. 6. na kterou všechny srdečně zvu.
Co bys rád vzkázal mladým talentům a hráčům, kteří tě vnímají jako vzor a chtějí se jednou dostat na tvou úroveň?
Všem bych popřál hlavně hodně zdraví. Věřím, že jsem klukům, kteří mě znají, předal hodně, ať už fotbalových nebo životních zkušeností. Hlavně dělejte vše s láskou a radostí.
A ještě něco na závěr?
Chtěl bych poděkovat mým rodičům, protože mě celý můj fotbalový život podporují. Táta je můj nejvěrnější fanoušek, chodí na skoro každý zápas.  Všem kolegům trenérům, spoluhráčům, svěřencům a věrným fanouškům děkuji za společné chvíle na hřišti i mimo něj. A Hájům jsem vděčný za prostředí, ve kterém jsem mohl profesně růst a učit se, a přeji všechno nejlepší do dalších let!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Rozhovory






Tabulka Z Skóre B
1 FK Čechie Dubeč 30 85:38 68
2 SK Slovan Kunratice 30 86:33 67
3 SK Union Vršovice 30 86:34 62
4 SC Xaverov Horní Počernice 30 75:43 62
5 TJ Spoje Praha B 30 79:60 54
Zobrazit celou tabulku

  Nejlepší střelci Góly
1 Robert Sládek 27
2 Ismar Begič 23
3 Filip Švarc 20
4 Marek Benda 19
5 Christ Nwogu 19
Zobrazit celou tabulku

Jméno ZB Ú BE
1 Venca Likeš 120 53,6% 0
2 Radek Hruška 74 38,9% 0
3 Jaromír Bělunek 56 63,6% 1
4 Miroslav Liška 31 39,2% 0
5 Jiří Klik 17 54,8% 0
Zobrazit celou tabulku