Měli jsme na kontě 2 body, pak přišel trenér, dal mi kapitánskou pásku a od té doby jsme 7 kol neprohráli, říká Marek Látal, hráč 29. kola z týmu FC Háje Jižní Město

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 29. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Marek Látal hráč FC Háje Jižní Město. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Marku, jaké jsou vaše pocity po utkání proti Čechii Dubeč, kde jste vstřelil jediný gól vašeho týmu? Proč vám zápas nevyšel?
Hořkost, zklamání. Jedete na půdu prvního týmu tabulky, víte, že umíte zahrát skvělý fotbal proti lepším týmům a v 10. minutě dostane z ničeho nic gól. Vždy je těžké se zvednout, když prohráváme. Máme mladý tým, ale když jsem vyrovnal ve 22. minutě věřil jsem v Náš úspěch. Šance jsme měli, ale bohužel neproměnili a když přišla ledová sprcha do šatny, kdy dostaneme za 8 minut 3 branky - je po zápase. Byl jsem dost naštvaný. Se zápasem jsme už nic neudělali, i když přišlo zlepšení, opět jsme dostali jednoduché branky. Nevím čeho jsme se zalekli? Soupeře? Hřiště? Bouřky? To jsou otázky, které je potřeba rozluštit.
Ve svých 37 letech jste stále velmi rychlým hráčem. Jaký na to máte recept?
Jsem rád že v 37 letech mi to stále běhá, ale technika už není taková, jako dříve. Už v žácích mě trenéři využívali jako rychlého útočníka, pokračovalo to jak v dorostu, tak v chlapech. Když jsem se loni vrátil na Háje, překvapil mě systém na 3 útočníky a ze začátku jsem byl úplně nadšený, jak to skvěle funguje. To, jaké dostávám míče za obranu a mohu využít svoji rychlost. Bohužel na jaře už to nefungovalo, a tudíž jsem ani tolik branek nestřílel a to mě mrzí za celý tým. Co se týče mého receptu netuším, ale mám asi dobrý metabolismus mohu sníst co chci a stejně nepřiberu.
Jste velkým fanouškem Slavie Praha. Jaký byl váš nejpamátnější okamžik spojený s tímto týmem?
Ano, Slavie patří k mým srdcovkám. Mamka vychovala 4 kluky a všichni jsme slávisti a navždy zůstaneme. Moji mamku vítačku určitě všichni znají. Moje největší zážitky už začínali ve starém Edenu na dřevěné hlavní tribuně a rok 1996, kdy jsme doma porazili AS Řím 2:0. Bylo mi 9 let a zároveň v tom roce jsme získali titul mistra ligy. Pak přišla dlouhá pauza, kde Slavie mohla skončit i ve 2. lize. Jenže po 20 letech čekání jsme mohli slavit další tituly a s jedním vynechaným rokem jsme udělali tři za sebou 2018/19, 2019/20, 2020/21.
V aktuální sezóně jste odehrál 16 zápasů a vstřelil 6 gólů. Jak hodnotíte svůj osobní výkon v této sezóně?
Zápasů jsem mohl určitě odehrát více, celý můj život jsem fotbalu, futsalu, Hanspaulce, PKFL věnoval 101% svého času, jenže jak už máte rodinu, už to prostě nejde. V kabině patřím k nejstarším hráčům, ale jsem jediný, který má rodinu se dvěma dětmi. Na podzim mě to po příchodu dost bavilo, kluci mě hned vzali a začal jsem dávat branky. Přišel jsem a tým měl na svém kontě 2 body. Po podzimním zápase na Vršovicích jsem přišel do kabiny a trenér mi dal kapitánskou pásku. Je pravda, když se týmu nedaří, je potřeba udělat nějakou změnu a od toho zápasu Náš tým neprohrál jediné utkání až do druhého jarního kola se Spojema. Tento úsek své kariéry považuji za jeden z nejlepších.
Získal jste už zatím dvě žluté karty. Myslíte, že vaše zkušenosti vám pomáhají udržet disciplinovanou hru, nebo je těžší udržet emoce na uzdě?
Disciplína patří k mým silným stránkám už od malička, tak jsem byl vychovaný. Co změním na rozhodnutí rozhodčího, bohužel už nic a nikdo s tím nic neudělá. Vztekat se, nadávat atd. a dostávat karty, to není v mém repertoáru zvykem. Dostal jsem v celé svojí kariéře jedinou červenou kartu, na kterou nikdy nezapomenu. Tehdy to však bylo celé vymyšlené proti mně i proti celému Chodovu.
Platí se u vás v týmu do klubové kasy za vítězství v soutěži o hráče kola? Pokud ano, jaká částka to je a těšíte se už na rozlučku?
Tady budu asi rychlý s odpovědí, NEPLATÍ, ale mohlo by se. Určitě bych to zavedl, ať máme více peněz na rozlučku, protože už je to několikátý rozhovor za sebou v Našem týmu. Rozlučka bude 15.6 u Nás na hřišti v kantýně, jsem zvědav, kdo půjde v neděli na Béčko (smích). No pro někoho z týmu to bude první rozlučka, kde si bude moct dát pivko a ne jen malinovku(smích). Kluci jsou dost mladí, ale máme v týmu i několik kabrňáků, kteří jedou v noci do centra a paří se až do rána, já už tam bohužel nepatřím.
Jakým způsobem se připravujete na zápasy? Máte nějaký specifický rituál nebo tréninkový režim?
Nikdy jsem se speciálně na zápasy nepřipravoval, celý fotbalový život jsem se potácel s nervozitou. Někdy je člověk nervózní, zbrklý a ani neví proč, a někdy je tak uvolněný a chtěl by takhle hrát každý zápas. Vždy jsem osobně řešil čím to je (spánek, jídlo, dvoje ponožky v kopačce).
Jaké máte plány do budoucna, až jednou ukončíte svou aktivní hráčskou kariéru? Uvažujete o trenérské dráze nebo jiném způsobu, jak zůstat u fotbalu?
Hráčská kariéra ve velkém fotbale se už blíží ke svému konci, teď je to jen o mně, jak k tomu přistoupím, jestli vydržím rok/dva. Trenéři mě uvrtali do veteránské Hanspaulky 1.liga (smích), tak budu muset ještě ten nějaký rok vydržet i v tom velkém fotbale na Hájích.
Jak vidíte šance našeho národního týmu na nadcházejícím turnaji Euro 2024?
Důležitý pro český fotbal bude postup ze skupiny. Musíme porazit Gruzii a minimálně získat bod s Tureckem. Šance porazit Portugalsko nebo uhrát bod je, ale není tak velká. Pak je otázka, koho chytneme, ale neočekávám úspěch jako na MS v hokeji pro Náš tým. Úspěch by bylo minimálně čtvrtfinále, ale vidím to spíše na osmifinále.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Rozhovory






Tabulka Z Skóre B
1 FK Čechie Dubeč 30 85:38 68
2 SK Slovan Kunratice 30 86:33 67
3 SK Union Vršovice 30 86:34 62
4 SC Xaverov Horní Počernice 30 75:43 62
5 TJ Spoje Praha B 30 79:60 54
Zobrazit celou tabulku

  Nejlepší střelci Góly
1 Robert Sládek 27
2 Ismar Begič 23
3 Filip Švarc 20
4 Christ Nwogu 19
5 Marek Benda 19
Zobrazit celou tabulku

Jméno ZB Ú BE
1 Venca Likeš 120 53,6% 0
2 Radek Hruška 74 38,9% 0
3 Jaromír Bělunek 56 63,6% 1
4 Miroslav Liška 31 39,2% 0
5 Jiří Klik 17 54,8% 0
Zobrazit celou tabulku