Zvuk u televizoru? Buď vlastní, lepší je ale „lepší…“

0

V audiu se televizory dají rozdělit na dvě skupiny: na ty, co sázejí na vnitřní reprosystém a snaží se ho dotáhnout co nejdále, a na ty, které to moc neřeší a říkají – „lepší zvuk vám zařídí dodatečný soundbar, nejlépe ten náš, protože…“ Letos u Hisense přibude ještě třetí skupina…

Audio je nedílnou součástí obrazu. Zvuk doprovodí scénu, ten prostorový, nebo alespoň virtuální, ji dokreslí a podtrhne. K tomu ještě přistupuje obecná nechuť tahat kabely pro skutečný prostorový zvuk typu 5.1 (je tu i bezdrátový, ale…) a – povětšinou – i slabší audio systémy zabudované přímo do televizorů.

 

Jak z toho ven?

Cesty jsou, jak bylo naznačeno dvě, nejnověji pak, s příchodem kolekce 2024/2025, někdy i tři. Tady už ale záleží přímo na konkrétním televizoru a jeho vyspělosti, takže jak tušíte, míříme někam na vrchol.

 

Pokud nechcete dokupovat dodatečné audio zařízení, typicky soundbar, a stále požadujete co nejlepší zvuk, orientujte se na vyspělejší televizory s audiem alespoň typu 2.1, tedy sice stále stereo, ale se samostatnými basy; jinak řečeno, se subwooferem typicky na zadní straně (basy se šíří všesměrově). V tomto ohledu rovněž pomůže (někdy hodně!) i schopnost kalibrovat zvuk přímo u vás doma, tedy na konkrétní podmínky, místnost, výhodou je rovněž všestranná podpora zvukových formátů, tj. nejen obvyklého Dolby, který na vrcholu představuje Atmos, ale také DTS.

 

I tohle televizory Hisense nabízejí a pro vyznavače této cesty tu máme například řadu E7N PRO a U7N se subwoofery, pro ty nejnáročnější pak dvě řady s tzv. horními kanály vyzařujícími zvuk do stropu (někdy až vysloveně prostorový efekt pro diváka), což jsou U8N a vrcholová UXN.

 

První nabízí audio typu 2.1.2, druhá 4.1.2 (CineStage X Surround), což znamená – od konce – 2x repro posílající zvuk do stropu a jeden basový kanál (repro), tedy subwoofer. Úvodní dvojka, resp. čtyřka vyzařuje běžně, tj. buď směrem k posluchači (U8N), což je pochopitelně lepší, nebo do podstavce.

 

Soundbar neboli zvuková lišta

Druhou ze zmiňovaných cest je, že už při nákupu televizoru počítáte s pořízením soundbaru; to znamená, že zabudované audio je vcelku nezajímavé.

 

Zvuk pak jde přes soundbar, což zařídíte jeho připojením klidně i bezdrátovým. Zvuk následně bývá hutnější s výraznější basovou i středovou složkou nemluvě o lépe směrovaných výškách, které se k vám šíří přímočaře.

 

Tady už záleží na tom, jaký soundbar si vyberete. Levným tipem může být například Hisense HS2100 HSN, tím nejvyspělejším (audio 5.1.2) pak Hisense U5120GW.

 

Letošní novinkou, což je třetí cesta, je to, že některé vrcholové řady televizorů Hisense umí do dění zapojit – při koupi kompatibilního soundbaru (technologie Hi-Concerto) – i přijímač ze kterého se tak stává další spolupracující reprosystém. Navíc TV nemusíte utlumovat, ten naopak se soundbarem aktivně spolupracuje a týká se to U8N a UXN, tedy naprosté špičky.

 

Stručně shrnuto: soundbar zpravidla nabízí další úroveň zážitků. Pokud zvolíte správný televizor a odpovídající soundbar Hisense s technologií Hi-Concerto, bude výsledkem nejen lepší zvuk, ale může jím být i výhodná synergie mezi oběma zařízeními.

 

Jak určitě víte, Hisense je oficiálním technologickým sponzorem aktuálního ME ve fotbale. Proto připravil celou řadu televizorů, které se skvěle hodí nejen pro sledování filmů a hraní her, ale také pro sledování sportovních přenosů – včetně skutečně velkých 100palcových TV. Užijte si Euro 2024 s oficiálními televizory šampionátu: Hisense U7N i se 100palcovou obrazovkou, prémiovým U8N nebo dokonce s absolutní špičkou UXN!

 

Připraveno ve spolupráci s Bohumilem Herwigem, odborníkem na technologie a televizory.

 

Více informací: cz.hisense.com, global.hisense.com

Sense For Technology

 

ČTĚTĚ TAKÉ: Sportovní fanoušci by měli u televizorů hledat režim Sport nebo lépe AI Sport

   

Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou