Sportovní fanoušci by měli u televizorů hledat režim Sport nebo lépe AI Sport

0

Tzv. sportovní režim, který se zpravidla automaticky nastavuje při detekci tohoto typu obsahu, má nabídnout co nejlepší kvalitu obrazu s ohledem typicky na „co nejplynulejší pohyb objektu na obrazovce“. Tohle je, pokud si k tomu připočteme i zvuk à la stadion, u těchto režimů klíčové. A jde pochopitelně nejen o hráče, ale i o pohyb míče, puku, apod.

Je tu největší fotbalová událost letošního roku - mistrovství Evropy, na kterém bude mít nepřehlédnutelné zastoupení technologická značka Hisense jako oficiální partner UEFA EURO 2024. Nejvyšší evropský fotbalový šampionát sponzoruje již potřetí, dvakrát také sponzorovala mistrovství světa ve fotbale. A právě kvalitě zážitku při sledování sportovních přenosů věnuje globální dvojka v kategorii televizorů a světový lídr ve 100palcových TV velkou pozornost.

 

Televizory Hisense dovolují sportovní obsah automaticky detekovat, přičemž se mu následně přizpůsobí i nastavení obrazu, případně zvuku. To však neznamená, že to tak vždy dopadne a volba je proto k dispozici i v menu nastavení, kde se také dá vypnout. To je pochopitelně výhoda, protože video na vstupu ne vždy dovoluje tento obsah smysluplně detekovat s čím pochopitelně televizor nic nenadělá.

 

Vedle běžného sportovního režimu má letos naprostá většina televizorů Hisense, především vlajkových ULED Mini-LED televizorů, i režim zvaný „AI Sport“ (AI Sports), kde je výše uvedené podpořeno i zpracováním obrazu za pomoci umělé inteligence. Ta vše dokáže zajistit podstatně propracovaněji a kvalitněji, než bývalo zvykem dříve.

 

Režim „AI Sport“ je opět zvlášť o obrazu a zvlášť o zvuku, který bývá u Hisense nazván typicky „Stadion“. V druhém případě ale ještě záleží na základní audio výbavě a pokud televizor nemá jen prosté stereo, ale typicky i tzv. horní kanály, dovoluje atmosféru na stadionu přiblížit o to věrohodněji. Zvuk se pak totiž odráží i od stropu rovnou k divákovi a dává mu pocit prostoru. U zvuku však jde stále o souboj dvou protichůdných věcí: o co nejvěrnější zachycení často bouřlivé atmosféry a o co nejlepší srozumitelnost dialogů, tedy toho, co povídá moderátor, resp. moderátoři. I tohle umí AI vyřešit lépe než běžný zvukový procesor.

 

U obrazu se AI postará o to, aby se každý příchozí snímek skutečně „políčko“ po „políčku“ zachytil, vyčistil (včetně odstranění šumu či případného rozmazání) a také porovnal s okolními snímky či přímo s databází předpřipravených uložených snímků pochopitelně se zaměřením na rychle se pohybující objekty.

 

Jednodušší, ale také řádově náročnější na výpočetní výkon a kvalitu umělé inteligence je to v okamžiku, kdy obrazovka televizoru nepracuje se základní obnovovací frekvencí prostých 60 Hz (někde najdete 50 Hz), nýbrž se 120Hz.

 

Tady vše musí probíhat v podstatně svižnějším rytmu a tohle je to nejlepší, co se vám momentálně nabízí. Hledejte tudíž televizory s technologií 120Hz Ultra Motion a MEMC.

 

S dvojnásobně vyšší přirozenou obnovovací frekvencí obrazovky se totiž i ty nejdynamičtější objekty jeví podstatně lépe, detailněji a ostřeji (jasněji a plynuleji). Technologie MEMC pak zajistí vložení přechodových snímků tam, kde je to pro plynulý obraz bez rozmazání nutné pro to, abyste měli ze sledování co nejlepší zážitek.

 

Připraveno ve spolupráci s Bohumilem Herwigem, odborníkem na technologie a televizory.

 

Více informací: cz.hisense.com, global.hisense.com

Sense For Technology


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou