SK Rakovník obětoval B-tým, aby pomohl zachránit divizi konkurenčního Tatranu

0

O spojení rakovnických klubů se diskutovalo již dříve, ale u spekulací zůstalo. Nyní se ale do debaty o spojení zapojilo i samotné královské město Rakovník. Výsledek? Kluci od potoka z rezervního týmu půjdou pomoci do divize svému městskému rivalovi! A v létě by se kluby mohly definitivně spojit.

Londýn, anglické hlavní město. Kolébka fotbalu. Kanonýři z Arsenalu, v jejichž dresu nastupoval Tomáš Rosický nebo snad všem fotbalovým příznivcům sympatický Thierry Henry. Tottehnam, kde nyní řádí silný hurikán, samozřejmě máme na mysli Harryho Kanea. Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem a jejich West Ham. Queens Park Rangers, ve kterém chytal Radek Černý. Tomáš Kalas hrál mimo jiné také ve Fulhamu, také londýnském klubu.

 

Na jihu města sídlí Crystal Palace. Brentford, ve kterém ukazuje svou neskutečnou vnitřní sílu dánský fotbalista Christian Eriksen. Nejsme zaujatí fanoušci Arsenalu a ne, nezapomněli jsme na Chelsea. Vždyť to ani nejde, Blues zvítězili v posledním ročníku Champions League. Pojďme do jiné země, do srdce Evropy. Praha. Máme tu Motorlet, Aritmu, Admiru a několik dalších klubů. A na té nejvyšší úrovni? Historicky známá Dukla, Klokani z Ďolíčku, žižkovská Viktorie. Řeka Vltava má jeden a druhý břeh. Nebudeme psát správný a špatný. Levý a pravý. Na jednom břehu Sparta, na druhém Slavia.

 

V Rakovníku okresní fanoušky uspokojovala ještě nedávno Olympie a v jejím dresu několik velezkušených fotbalistů, většina v pokročilém věku. Klobouk dolů před vámi, pánové! Nyní jsou to dva kluby. Od potoka a z lesa. SK Rakovník a Tatran Rakovník. Rivalita až na krev? Možná. Spojení klubů? Kdysi nemožné, nyní reálné… V areálu Tatranu se hodně řešilo, zda A-tým dohraje soutěž v divizi B, ve které má po podzimní části nulový bodový zisk. V týmu chyběla kvalita, ale nyní také hráči, kteří by sezónu důstojně dohráli. Nastal velký problém. Dohrát divizi s hráči z rezervního týmu nebo soutěž odhlásit, čelit obrovské pokutě ve výši 300 tisíc korun a do konce odehrát sezónu v rakovnickém okresním přeboru za B-tým? Ten je na tom na okrese o poznání lépe, rezerva Tatranu je na 5. místě se ziskem 26 bodů.

 

SK Rakovník má také problémy. Projekt v A-týmu, na který se drtivá většina rakovnických obyvatel netváří, nejde podle plánu a podle toho také vypadá ekonomická stránka klubu. Áčko plné hráčů z ciziny, kteří se v týmu leckdy ani příliš dlouho neohřejí, se nachází na spodku tabulky ČFL skup. A. Odchovanci hrající za B-tým jsou ve své soutěži (I.A třída skup. A) předposlední a čekalo by je záchranářské jaro. Do budoucnosti rakovnických klubů se ale vložilo samo vedení města Rakovník a pár dní před začátkem soutěží tak bylo o čem přemýšlet.

 

Po jednání obou klubů bylo ve hře hned několik variant. Z A-týmu SKR půjde na Tatran vypomoci do divize čtveřice hráčů z třetiligové soupisky. Z toho sešlo, neboť po jednání trenéra A-týmu Mohameda Ben Hassena s trenérem B-týmu Liborem Šímou a hrajícím trenérem B-týmu Petrem Kýzlem z SK přišla nabídka, že by se hráči rezervního týmu společně přesunuli do kabiny městského rivala a pomohli mu důstojně dohrát divizní jaro. Pro většinu rakovnických fotbalových příznivců docela šokující zpráva, která byla v obou táborech žhavým tématem. A výsledek?

 

„Velmi vážně jsme uvažovali o tom, že odhlásíme divizi. Zaplatíme pokutu. Probrali jsme to i kabině. Kdo bude chtít jít hrát vyšší soutěže, tak mu to umožníme a se zbytkem áčka, béčka a dorostenců bychom dohráli okresní přebor a připravovali bychom tým na nový soutěžní ročník. Následně přišla nabídka od SK Rakovník. Nejprve jednání s trenérem áčka Mohamedem Ben Hassenem, který nám nabídl čtyři hráče ze širšího třetiligového týmu. To ale padlo. Od Petra Kýzla a Libora Šímy, kteří po konzultaci s trenérem áčka Mohamedem Ben Hassenem, přišli s jinou nabídkou. Jednalo se o to, že SKR převede všechny hráče B-týmu do Tatranu, kde by se vytvořil společný tým, jenž by dohrál divizi. Tým by byl postaven na zkušených hráčích obou týmů. Mladí hráči by dostávali šanci i v divizi a mohli by pravidelně hrát okresní přebor. Po několika jednáních jsme došli ke společné shodě. Díky tomuto kroku jsme schopni se ctí dohrát divizi a čas ukáže, jak kvalitní tým to bude. Trenéry u divize budou Václav Eck, Petr Kýzl, Libor Šíma a vedoucím mužstva bude Miroslav Vrána. Za tento krok zaslouží všechny osoby, které jsou do tohoto projektu zainteresováni, poděkování,“ řekl předseda Tatranu Rakovník Jiří Froněk.

 

„Pokud budeme chtít v Rakovníku dělat fotbal na nějaké solidní úrovni, vychovávat šikovné hráče, tak není jiného východiska. Hrát si na vlastním písečku je cesta zpět. Zvlášť poté, co s fotbalem udělala pandemie covidu. Když se podíváme na oba kluby, tak tam, kde mají v mládeži slušný tým, v tom druhém chybí a naopak. Když budeme chtít pracovat naladěni na stejnou notu, tak můžeme opět vychovávat fotbalisty, kteří se jednou představí v prvním dresu dospělých. Vše jsme probrali s hráči v kabině. Jsou to průkopníci něčeho, čemuž by v minulosti málokdo věřil. Teď jde jen o jednu základní věc. Hodit minulost za hlavu. Nehrát si na SK nebo Tatran a udělat jednu partu a táhnout za jeden provaz. Jak hráči, tak vedení mužstva. Jakmile by došlo k nějakému rozkolu, nebo třenicím, tak bude problém. To nikdo nechceme. Za provaz se dá táhnout dvěma směry, ale my budeme chtít táhnout jedním. Všechno je na každém člověku. Věřím, že to zvládneme,“ řekl z druhého tábora Petr Kýzl.

 

B-tým SKR už v jarní části neuvidíme. První představení nového Tatranu v divizi skončilo prohrou ve Slaném (3:0). Hráči oblékli zelený dres pouze po jednom společném seznamovacím tréninku. Tři tréninky v týdnu by měly mužstvu pod dohledem zkušených trenérů dodat sílu a elán do důstojného dohrání soutěže. Jak si kabina, která se teprve dává dohromady, poradí se zbývajícími zápasy, to se teprve ukáže. Odvážný, ale logický krok, které oba celky ve vzájemné spolupráci ukázaly, může být velmi pevným základem ke spojení v jeden kvalitní rakovnický celek, což by bylo obrovské plus zejména pro mládežnické kategorie. Dost možná začíná v Rakovníku nová fotbalová etapa.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou