Prohlášení komise rozhodčích k nedohranému utkání: Stačí několik takových zápasů a nebude nikdo, kdo by se pískání věnoval

6

Zápas III. třídy okresu Žďár nad Sázavou mezi domácí Jiskrou Vír a hosty z Velké Losenice se nedohrál. Rozhodčí rozdal v zápase tři červené karty, poté, co do něj jeden z hráčů strčil, utkání ukončil. O incidentu jsme na fotbalunas.cz informovali. Nyní přinášíme zamyšlení, které poskytla KOmise rozhodčích OFS Žďár nad Sázavou.

Prohlášení KR OFS Žďár nad Sázavou

Co nás trápí?

V posledním březnovém dni tohoto roku se v rámci okresních soutěží OFS Žďár nad Sázavou událo něco, co se ve fotbalovém světě bohužel občas přihodí. Jedno z utkání III. třídy nebylo dohráno kvůli napadení (inzultaci) rozhodčího. Událost vyvolala řadu reakcí, prohlášení a diskusí.

 

Fotbalové orgány a komise Okresního fotbalového svazu řešily a ještě budou řešit vzniklou situaci tak, jak jim to ukládají a umožňují platné předpisy a řády. Hráči a klub jsou potrestáni za svá provinění. Hosté získali po kontumaci utkání ve svůj prospěch tři body. Vítězem však není nikdo. Navíc zůstává po celé události pachuť něčeho nepříjemného, něčeho, co do fotbalového života nepatří.

 

Oba zúčastněné kluby mají v celé situaci celkem jasno – viníkem je rozhodčí, který připustil tvrdou hru a netrestal za hranice pravidel často sahající zákroky obou družstev, a nakonec ani nedokázal svými rozhodnutími dovést utkání ke zdárnému konci. Utkání podle zástupců obou klubů nezvládl. Výsledkem jeho působení na hřišti bylo udělení dvou červených karet domácím hráčům za hanlivé urážky, třetí ČK za HNCH a po dalším HNCH následné ukončení utkání kvůli napadení rozhodčího hráčem domácího klubu. Podle mnohých logické a vlastně jediné možné vyústění předchozích událostí.

 

A rozhodčí? Byl jím devatenáctiletý mladý muž, který byl na prahu své druhé rozhodcovské sezony. Byl jedním z mála, kteří se v současné době rozhodli trávit svůj volný víkendový čas na fotbalových hřištích. Nepočítal však s tím, že na hřišti jde mnohdy víc o emoce než o skutečnou hru. Že se k průběhu fotbalového utkání vyjadřují nejenom hráči, ale také funkcionáři mužstva a diváci. Nepočítal s tím, že mnozí často při utkání zapomínají na slušné chování. Nepočítal s tím, že fotbalová pravidla jdou stranou, pokud se to hodí té které straně. Po něm se jen chtělo, aby odřídil zápas jako superman, který chyby nedělá, umí si poradit v jakékoli situaci a nepodléhá emocím (na rozdíl od všech ostatních zúčastněných).

 

Na místě je otázka, proč neřídil utkání někdo zkušenější, někdo, kdo by si odpískal několik utkání pod vedením zkušeného rozhodčího a teprve po několika sezonách na pozici asistenta začal pískat jako hlavní rozhodčí? Odpověď je velmi jednoduchá – „nejsou lidi“. A bohužel ani nebudou. Stačí několik takových utkání a nebude, kdo by se pískání ve svém volném čase věnoval.

 

A je opravdu třeba hledat chybu právě u rozhodčího? Není problém úplně někde jinde? Není fotbalové utkání jenom obrazem celé dnešní společnosti? Tak jako chybí slušnost na hřišti, chybí v celé společnosti. Síla, troufalost, vulgarita nahradila toleranci, slušnost a respekt. A jsou mnohdy podnapilí diváci schopni objektivně vyhodnotit situaci na hřišti? Jsou toho schopni vůbec sami hráči. A proč je chyba, kterou udělá hráč, omluvitelná, ale chyba rozhodčího nikoli? Jako hráč, funkcionář nebo divák budete urážet hráče vašeho družstva za to, že neproměnil jasnou brankovou možnost nebo že svojí velkou chybou umožnil soupeři dosáhnout branku? Pravděpodobně ne. Takové věci se přece ve fotbale stávají a příště to ten hráč určitě provede lépe. V případě, že chybu, třeba i s mnohem menším dopadem na výsledek utkání, udělá rozhodčí, však bude zřejmě velká část zúčastněných méně tolerantní.

 

A nezapomínají hráči, fotbaloví funkcionáři a diváci, proč na fotbal vlastně přišli? Nebyla hlavním důvodem zábava, radost a potěšení z pohybu a výkonů? Dnes je tomu opravdu trochu jinak – cílem je vyhrát za každou cenu, a to i za cenu nedodržování pravidel, nedovolených zákroků, nepřiměřené obrany … A když se nedaří? Kdo za to může? Fyzicky nepřipravené mužstvo určitě ne. Vždyť rozhodčí jim několikrát překazil vyloženou šanci. Penalta měla být na naší straně, nikoli na jejich.

 

Dalším velkým problémem je také neznalost pravidel. V okamžiku, kdy rozhodčí písknutím přeruší hru a následně rozhodne o způsobu navázání hry, se velmi často stává, že družstvo, v jehož neprospěch je rozhodnutí přijato, dává najevo, že to rozhodnutí je špatné, že vůbec nemělo nastat, v ideálním případě že mělo být úplně opačné, protože náš hráč se prostě přestupku nemohl dopustit a naopak se přestupku dopustil soupeř. A to i ve zcela jasných situacích. Jakékoli rozhodnutí rozhodčího se stává terčem nevybíravé kritiky, často okořeněné urážkami. Od hráčů, od funkcionářů, od diváků… Kritici zřejmě vychází z toho, že oni pravidla fotbalu přece velmi dobře znají, protože se mu věnují mnoho let. Bohužel pro ně se fotbalová pravidla, jejich výklad a uplatňování na hřišti vyvíjí, takže mnohé z toho, co snad znají z minulosti, je dnes trochu jinak. Asi by v mnohých případech bylo vhodné věřit rozhodčím, kteří minimálně dvakrát za rok procházejí školením, při kterém jsou seznamováni se změnami pravidel, jejich výkladem a uplatňováním v praxi na hřišti.

 

Existuje vůbec někde rozhodčí, který by dokázal odpískat zápas takovým způsobem, aby byli spokojeni úplně všichni? Vždyť ani v naší nejvyšší soutěži, v níž je každý zápas snímán několika kamerami najednou, se neubráníme chybám ze strany rozhodčích. Tak proč chcete, aby se rozhodčí nižších soutěží stali supermany, kteří vše vidí, slyší a spravedlivě posoudí (a to bez pomoci kamerových záznamů). Fotbalu by jistě prospělo, kdyby si hráči, funkcionáři a diváci dokázali uvědomit, že rozhodčí těchto soutěží jsou pouze lidé, k jejichž výkonu na hřišti chyby pramenící z jejich fyzických možností, pravidlové (ne)připravenosti, (ne)schopnosti reagovat na vzniklé situace prostě patří.

 

Opravdu si tedy fotbaloví rozhodčí nezaslouží respekt ostatních účastníků utkání (nejen) na okresní úrovni?

 

Ve Žďáře nad Sázavou 17. 4. 2019.

 

KR OFS Žďár nad Sázavou

 

ČTĚTE VE VĚCI TAKÉ:

Jako v Okresním přeboru. Ať proti mně hráči nepoužívají vaginálních opisů, stěžoval si sudí po předčasném ukončení zápasu

Reportáž z utkání

Vyjádření Jiskry Vír k nedohranému zápasu s V.Losenicí

 

 

   

Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.
8. 5. 2019 16:14
Gratuluji komisi k nejlepsi antinaborove prezentaci pro nove rozhodci. Budou si s vami delat co chteji, kvuli nedostatku rozhodcich a lhostejnosti komise budete muset zvladat situace bez dostatecne praxe, vzdelani pravidel a rozvoje komunikacnich a psychologickych zdatnosti. A kdyz vam nahodou ulitne EGO, tak vas vzdycky prikrejou. Zajem a systematickou praci necekejte, protoze clanek ukazuje, ze je mnohem jednodussi vydat text, kde se organ ohani a stezuje si na vasi neschopnost nez navrh reseni a snadu o systematickou praci.

Zde pro vsechny rozhodci zakladni kurz at nejste vydeseni: https://www.youtube.com/watch?v=SObrK0DIuhU
7. 5. 2019 23:50
Vážený pane Trojane, neznám situaci ve vašem okrese, kolik a jakých rozhodčích má vaše komise k dispozici a který den se hraje kolik utkání, proto to nemohu hodnotit. U nás na Hodonínsku se v velká většina utkání hraje v neděli v UZM, takže u nás velmi často je na utkání obsazen pouze jeden rozhodčí. Proto nelze ani s mladými rozhodčími poslat někoho zkušeného, kdo by jim případně poradil. Pokud se domníváte, že stačí, aby mladému rozhodčímu ten zkušený rozhodčí radil pouze o poločasové přestávce, pak jste opravdu naivní. Pokud se má mladý rozhodčí něco naučit, musí se učit spoléhat jen sám na sebe. Pro vás je řešením, aby po utkání, které se rozhodčímu nepovedlo, rozhodčí dostal "na budku"??? No to byste moc mladých rozhodčích nezískal. Kdopak bude asi pískat, až ti staří "kozáci" s pískáním skončí? A když bude pískat laik a oddíly se pokopají nebo porvou, jak to budou odborné komise řešit, když to bude tvrzení proti tvrzení? Kde potom bude regulérnost soutěží? Kolik z vás, chytrolínů a velikých kritiků, je ochotno vzít do pusy píšťalku a jít na hřiště předvést svoje umění? Za zábradlím se to snadno kritizuje. že? Nejhorší není samotná kritika, ale spíš to, že často kritik vůbec nečetl pravidla fotbalu a pokud ano, tak možná za císaře pána a v mnoha případech plácá hlouposti. Jakou sebereflexi mají diváci, funkcionáři a hráči, mnohdy neznající ani ta nejzákladnější pravidla fotbalu? Jak poznáte, že už ten mladý rozhodčí utkání samostatně zvládne? Každé utkání je jiné, někdy utkání nezvládne ani ten zkušený, zejména tehdy, pokud hráči nechtějí hrát fotbal a chtějí se kopat. Když vy jste jako mladý poprvé nastoupil do práce, hned jste všechno uměl??? Takže když v práci něco zkazíte, taky byste chtěl dostat "na budku"? Pokud jste obdařen jasnovideckým talentem, neváhejte a nabídněte vaší komisi rozhodčích svůj talent. Nepochybně to uvítá. Snadné je někoho obvinit z alibismu, mnohem těžší je místo keců se zapojit do práce a něco předvést.
5. 9. 2019 08:18
Vážený pane Řičica, váš komentář je nehorázná demagogie, takže mi to ani teď po takové době nedá a musím reagovat. Snad si ho někdy přečtete.
Zaprvé, píšete že nevíte jaká panuje situace v našem okrese a nemůžete situaci hodnotit, ale stejně ji hodnotit začnete. Píši již potřetí, kvalitní sudí onen víkend byli spolu zatímco kluka poslali samotného.
Zadruhé opravdu si nepředstavuji, že v poločase zkušenější sudí začne s výčtem chyb a jak mělo vypadat správné řešení. Naprosto bohatě by v onom konkrétním zápase stačilo kdyby řekl: " hele mladej, raději nepouštěj ty fauly a pískni je na obě strany. Jinak riskuješ že se ti to zvrtne". Tragédií je, že tohle mu řekli i trenéři obou mužstev, odpověděl jim, že když se to zvrtne tak utkání ukončí a kontumuje. Super fotbalový přístup že? Možná kdyby tam byl místo trenérů sudí tak by přece jen měl autoritu kterou by poslechl a nehrál si na mistra světa. Je ale zajímavé že tohle jsem popsal v minulém komentáři a vy jste to zase převrátil, že mu má radit neustále.
Zatřetí psal jste, že dnešní fanoušci i hráči jsou otřesní co se chování týče. Já vám oponuji, že tomu naopak bylo dřív kdy situace dostal "na budku" nebyla zase tak neobvyklá. A vy ze mě uděláte člověka který toto chování schvaluje? Vidíte snad v předchozích komentářích, že takové chování schvaluji nebo snad dokonce, že by takové chování donutilo sudí lépe pískat?! Opravdu to tam někde vidíte?! Ukažte mi kde přesně to schvaluji. Protože tohle je od vás nehorázná demagogie! Doufám že najdete odvahu a za tohle nehorázné nařčení se omluvíte!
3. 5. 2019 20:53
Vážený pane Řičica,
promiňte ale váš komentář mi přijde velmi alibistický. Ale vezmu to popořadě. Zaprvé v daný víkend kdy se hrál zápas který odstartoval tuto kauzu byli na jiných zápasech přítomni klidně i tři zkušení sudí zatímco do Víru přijel mladý sudí, o kterém se vědělo, že zápasy nezvládá. Promiňte ale v tomhle nikde nevidím žádnou logiku nasazování sudích. Proč tři zkušení sudí jedou na zápas okresu zatímco nezkušeného hodí do vody? Obzvláště když tento konkrétní sudí neměl velké zkušenosti s fotbalem ani jako hráč. Příjde vám to opravdu normální?
Zadruhé, nikdo samozřejmě nechtěl aby přímo na hřišti běžel pomezní zkušení sudí přes půl hrací plochy a opravoval verdikt svého kolegy. Ono by bohatě postačilo kdyby s ním jel a o poločase mu poradil aby víc pískal tvrdou hru a neposlouchal rady svého tatínka. Kdyby si takovou radu vzal k srdci tak se žádná kauza nemusela konat a daný sudí mohl dál pokračovat ve své rozhodcovské kariéře. Takže ne nemyslím si, že by pro nezkušeného sudího měla být dvojsečná zbraň to že s ním na zápasy pojede zkušený sudí. Nezlobte se ale příjde mi to od vás jako alibismus.
Zatřetí k chování hráčů a fanoušků. Nevím jak tomu je u vás na okrese ale konkrétně zde na Vysočině to mnohdy bývávalo mnohem horší a sudí kolikrát opravdu dostal za otřesný výkon "na budku" po vzoru seriálu Okresní přebor. Ve středních čechách dokonce koluje historka jak kdysi tendenčně pískajícímu sudímu podpálili auto. Takže dnešní chování k sudím se od dřívějška příliš neliší. Jenom se v dnešní době internetu o všem hned ví zatímco dříve se takové kauzy dařilo celkem jednoduše ututlat.
No a závěrem, říkáte že nenavrhuji řešení. Už jsem jedno navrhl, nepouštět sudího pískat samotného dokud si nebudu jistý, že umí zápas zvládnout. Navíc vy sám žádné zlepšení také nenavrhujete. Stejně jako komise ve Žďáru veškerou vinu svalujete na hráče a fanoušky. Vím, že to sudí nemají lehké a mnohdy to někteří diváci a fanoušci přehánějí, ale jak jsem psal už dříve, mince má vždy dvě strany a v tomhle případě není nikdo bez viny. Protože vše svalit na toho druhého je strašně jednoduché. Sudí jsou nedotknutelní. A z toho pak pramení ta frustrace hráčů a fanoušků. Bohužel z vašeho vyjádření i z vyjádření komise nevidím ze strany sudích žádnou sebereflexi. A to je jádro problému.
22. 4. 2019 15:53
Vážený pane Michale Trojane, se zájmem jsem si přečetl vaši reakci na zmíněnou událost. Já se ve fotbale pohybuju cca 50 let, fotbal jsem sám hrál, dlouhá léta jsem pískal, trénoval, byl jsem členem kromě STK všech odborných komisí, v současné době obsazuju rozhodčí na okrese Hodonín, tolik snad na úvod.
Nevím, kolik rozhodčích má k dispozici obsazovací úsek okresu Žďár nad Sázavou, ale nepochybně jich mnoho nemá a těch opravdu kvalitních ještě míň. Kdybych měl soudit podle možností našeho okresu, není vždy možné obsadit zápasy tak, aby s mladým, nezkušeným rozhodčím mohl vždycky někdo zkušený jet. U nás mám tak málo rozhodčích ve stavu, že to možné není, navíc, pokud žijete v představě, že by hráči, funkcionáři a diváci přivítali, aby např. zkušený AR zasahoval mladému hlavnímu do pískání zásadnějším způsobem, pak jste opravdu naivní, to je totiž velmi dvojsečný postup, který se může velmi lehce obrátit právě v jeho neprospěch. Navíc, pokud se má ten mladý rozhodčí něco naučit, musí pískat samostatně a ne že při každé jen trochu spornější situaci se bude obracet o radu na staršího.
Píšete, že takové chování tu bylo vždycky. nebylo, nezlobte se, pískal jsem víc než 30 let, ale to, co si dovolí k rozhodčímu dnešní ještě dorostenci je až zarážející, natož pak dospělí, často je v tom vedoucí mužstev a trenéři ještě podporují, na místo toho, aby je usměrnili.
Nevím, v jakém složení pracuje KR okresu Žďár nad Sázavou a jaké jsou její možnosti, jen si dovolím napsat, že není nic snadnějšího, než všechno zkritizovat. Co třeba navrhnout nějaká zlepšení, zapojit se do práce, co třeba vzít do úst píšťalku? Zpoza hrazení se parádně kritizuje, to je snadné, daleko obtížnější je sám něco pozitivního udělat pro to, aby se podobné případy nestávaly.
Pokud se nepodaří k pískání přivést mladé rozhodčí, velmi brzy nastane situace, že utkání, zejména na okresech, budou řídit laici, a co bude pak, to nechci ani domýšlet, až se třeba družstva porvou mezi sebou, jak to pak budou odborné komise řešit, když to bude tvrzení proti tvrzení? Kam se dostane regulérnost soutěží? Toto téma by mohlo být na mnohahodinovou debatu, pokusil jsem se být stručný a věcný. Kolegům z okresu Žďár nad Sázavou přeju v jejich nelehké práci hodně zdaru a co nejméně podobných případů.
20. 4. 2019 13:09
Se zájmem jsem si přečetl vyjádření komise a mám k němu několik poznámek. Předně nevěřím tvrzení komise že na dané utkání nemohl s nezkušeným sudím kdokoliv jet. Zaprvé se ten víkend nehrála utkání IV. třídy nebo i např. dorosteneckých soutěží. Kdyby opravdu nebyl ani jeden sudí schopný jet tak by se půlka těchto soutěžních utkání hrála za pomoci rozhodčích z lidu. Ale přitom teď, když i tyto soutěže jsou v plném proudu tak sudích z lidu není zapotřebí. Zadruhé den předtím se odehrála některá utkání okresních soutěží s plnou sestavou rozhodčích. Opravdu nebylo možné jednoho z nich na těchto utkáních oželet a poslat je raději na výpomoc mladému nezkušenému sudímu? Zajímavé že v sousední Rožné to šlo, tam jel taky mladý kluk na kterého dohlížel zkušený sudí. Takže upřímně si myslím, že stačilo trochu vůle a dalo se to zařídit.
Dále bych se ohradil k tvrzení, že po rozhodčích se chce aby byli supermani. Samozřejmě, vždycky se najde nějaký rozumbrada co ví vše nejlíp (ideálně po pár pivech), který bude na sudího hulákat kvůli jakémukoliv verdiktu proti jeho klubu. Ale tyhle osoby místní drží na uzdě. Nicméně to co se stalo ve Víru nebyla jedna nebo několik chyb. Do Víru přijel sudí, který se rozhodl, že píšťalku má jenom na to aby odpískal góly/auty. Takže zde nešlo o náhodné omluvitelné chyby ale o jakoukoliv rezignaci na posuzování faulů. Nejhorší na celém výkonu sudího bylo to, když nedokázal odpískat faul ani když se faulující hráč k prohřešku přiznal a vrátil míč soupeři. Opravdu se pak někdo může divit, že hráčům tak alkoholem posilněným fanouškům ulítnou nervy a začnou sudímu z plna hrdla říkat co si o jeho výkonu myslí? Protože jakou mají hráči, trenéři a diváci možnost se proti takovému katastrofálnímu výkonu sudího bránit? Stěžovat si na něj a nějaký čas ho nevidět na svých zápasech. Ale jaký reálný trest přijde pro sudí po takové bramboračce? Sama komise musela vědět, že daný sudí opakovaně své zápasy nezvládal. Jaká tedy komise přijala opatření aby se jeho špatné výkony neopakovaly? To už komise neříká. Když použiji přirovnání komise tak hráče, který udělá chybu samozřejmě nikdo lynčovat nebude. Ale když jich za zápas vyrobí požehnaně (navíc pro mužstvo fatálních) tak má trenér možnost ho stáhnout a příště ho nenasadit do sestavy. Ale co kdo zmůže proti katastrofálnímu výkonu sudího? Pak se není co divit, že z této frustrace začnou padat ostré výrazy. A ano komise má pravdu, že chování na fotbale je obrázkem společnosti. Jenže takové chování tu bylo vždy, rozhodně se nejedná o záležitost posledních let. Naopak dříve kdy každý malér nebyl okamžitě celostátně zveřejněn na internetu to bylo kolikrát ostřejší.
Tím se samozřejmě nechci zastávat sprostého pokřikování na rozhodčí a už vůbec ne následné "inzultace". Nicméně myslím že by se všichni měli zamyslet a popřemýšlet nad tím proč vůbec celá situace vznikla a jestli je absolutním viníkem špatný rozhodčí (jak tvrdí oba hrající kluby) nebo naopak neslušní hráči a publikum (jak tvrdí komise). Já si totiž myslím, že by se obě dvě strany měly chytnout za nos a uvažovat nad tím co oni udělaly špatně než začnou ostatní obviňovat. Ona totiž každá mince má dvě strany.

Ostatní čtou