Jaroslav Ježek: „Je fotbal ještě o boji fotbalistů na hříšti?“

0

V posledních dnech je na Sedlčansku žhavým tématem kontumace zápasu Jesenice - Sedlčany C, svůj názor na vzniklou situaci nám zaslal také jesenický funkcionář Jaroslav Ježek.

Vážení příznivci fotbalu a sportu.

Mám velice rád sport, sportovní hry a především fotbal. Myslím, že za mě mluví i ta skutečnost, že fotbalu se věnuji jak aktivně, tak jako funkcionář už třicet sedm let.

Slyšel jsem již o spoustě takzvaně ,,koupených a prodaných zápasech“, ale nikdy se mě to netýkalo a také jsem do toho neviděl. Nevěřil jsem tomu, i když  jsem viděl pár zápasů, které tak minimálně vypadaly. Nicméně, když s tím někdo dokáže žít a hrát neférově, jeho věc, ale snad je nás víc, kteří chtějí hrát poctivě a mít z vyhraného zápasu radost. Vždyť v našich nižších fotbalových soutěžích to snad dělá každý pro radost.

Ale i já jsem se teď dostal velmi nemilé situace v nejnižší fotbalové soutěži. Jsem členem Sokola Jesenice. Měli jsme v Jesenici dvě mužstva  chlapů, ale vzhledem k tomu, že byl nedostatek mladých fotbalistů a starší fotbalisté odcházeli, zůstalo nám jedno mužstvo mužů a ještě jsme ho museli kvůli výkonnosti přihlásit do nejnižší soutěže. Protože někteří naši funkcionáři se plně věnují a začali věnovat nejmladším a starším dětem, jsou  předpoklady, že jednou budou za Jesenici hrát. Z tohoto důvodu jsme chtěli mužstvo mužů udržet a možná i těm mladým předat  třeba aspoň o třídu výš. Vím, že je teď u nás parta kluků, kteří začali znovu pravidelně trénovat a mají velkou chuť hrát.

Toto bylo do doby, než jsme se dostali k zápasu Jesenice – Sedlčany C v 11.kole IV.třidy skupiny B. Bojovalo se, diváci se výborně bavili. Byl to jeden z těch pěkných zápasů a my (Jesenice) jsme zaslouženě na vlastním hřišti vyhráli 2:1. Obě mužstva si podala ruce a přátelsky jsme se rozešli. Prostě zápas jak má být. To jsme ještě netušili, že po týdnu  bude mít tento zápas pokračování - druhé kolo a to po  rozhodnutí Disciplinární komise OFS Příbram, že zápas Jesenice kontumačně 3:0 prohrála a ještě jsme dostala peněžitou pokutu. Důvod? Jesenice prý střídala šestkrát a podle nových předpisů může pouze pětkrát. Věřte, že do  nedávna jsem si myslel, že si ze mě dělá někdo srandu, že je to vtip. Vždyť my jsme střídali pět hráčů. Všichni jsme to věděli a to včetně fotbalistů ze Sedlčan. Hned po té přiznal rozhodčí  zápasu administrativní chybu. To jsem si  oddychl. Vždyť já jsem byl ten, který zápis o zápase měl kontrolovat, leč věřil jsem plně rozhodčímu a podepsal bez kontroly. Vůbec  jsem netušil, že se může něco takového stát. Člověk by řekl  „vyřízeno“, pravda existuje. To ovšem do té doby, než přišlo vyjádření Disciplinární komise OFS Příbram. Uznáme to, ale i přesto, že rozhodčí přiznal chybu, sežeňte jednoho funkcionáře nebo fotbalistu ze Sedlčan, který to potvrdí. „Tak to už je detail“, řekl jsem si. Nečekal  jsem, jak jsem se spletl. Nevěřil jsem vlastním uším, když mě začali padat takové odpovědi ze strany soupeře. „To nemůžu. Chci si tady ještě kopnout“ atd. Jeden z hlavních funkcionářů mi řekne „ co já jim mohu říct“. Chtěl jsem jen přece, aby řekli pravdu. Výsledek? Nikdo z naší strany nesehnal ani jednoho fotbalistu nebo funkcionáře ze Sedlčan, který by tu pravdu řekl disciplinární komisi. 

 Proto se ptám. Opravdu jsou tři body a touha postoupit víc než svědomí, čest a sportovní chování? Kde se to ve vás bere?

Jestli ano, nedivím se, že ti starší u nás již nechtějí fotbal hrát a tvrdí „tak ať si ty zápasy dělají u stolu“. Já s nimi musím jen souhlasit.

Ponaučení  pro všechna fotbalové mužstva. Dejte si prosím pozor s kým hrajete a pozor při zápise na administrativní chyby. Dnes musím přiznat, že pokud někdo nechce hrát férově na hřišti, nechá se vyhrát i jinak.

 

 

Jaroslav Ježek (TJ Sokol Jesenice)


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou