S výjimkou brankáře jsem schopen odehrát všechny posty, říká hráč Libčan Martin Friedl

Hráčem uplynulého kola se stal záložník Libčan Martin Friedl, který svým gólem minulý týden rozhodl derby Libčan s Kunčicemi. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Minulé kolo jste odehráli vyrovnaný zápas s Kunčicemi. Čekali jste s třináctým týmem tabulky jednoznačnější průběh zápasu?
Jak s oblibou říkají fotbalisté ze všech soutěží, derby nemá favorita a kdejaké rozdíly se v něm mažou. Takže já osobně jsem nečekal žádný jednoznačný průběh, nevím, jak ostatní spoluhráči. Kunčice hrají o záchranu, takže jsme věděli, že budou bojovat. Nechtěl bych nijak zpochybňovat jejich kvalitu, ale výsledek zápasu mohl být klidně 10:3. Bohužel se trápíme v koncovce a mnohdy neproměníme ani ty nejvyloženější šance, proto z toho bylo drama až do závěrečného hvizdu.
Jsou na vás soupeři oproti podzimní části sezony, kdy jste vyhrávali výsledky 8:0, lépe připravení?
Asi bych neřekl, že jsou na nás lépe připraveni, i když samozřejmě proti nám nehrají poprvé, takže vědí, jaký styl fotbalu je proti nám čeká a tomu podřídí přípravu. Hlavní problém vidím v tom, že se nescházíme v dostatečném počtu lidí na trénink a naše výkonnost jde dolů. Vždyť mnohdy trénujeme pouze jednou týdně, což je strašně málo. Sice jsme měli hodně dohrávek a pohárových zápasů ve středu, ale i tak je potřeba trénovat alespoň dvakrát.
V této sezoně A třídy jste nastřílel deset gólů, jak jste se svojí střeleckou produkcí spokojen?
Tak samozřejmě musím být spokojen, i když branek jsem mohl dát víc. Určitě jsem rád za každý vstřelený gól a mohu říct, že letos se mi některé vyloženě povedly. V tomto případě ale nekoukám na osobní statistiky, důležitá je výhra týmu a je úplně jedno, kdo se na ní střelecky podílí.
Loni jste hráli Krajský přebor, letos by vám postup zpět neměl uniknout. Liší se v něčem tyto dvě soutěže?
To je zajímavá otázka a upřímně vůbec nevím, jak na ni odpovědět. Jak v Krajském přeboru, tak v A třídě jsou vždy TOP týmy a na druhé straně i mančafty, které jsou odsouzeny k bitvě o záchranu. Co se týká kvality hráčů a předváděného fotbalu, lépe je na tom Krajský přebor, což však nutně neznamená, že i v A třídě nejsou k vidění utkání s vysokými parametry. Zkrátka každý zápas je jiný a ve finále v těch soutěžích nevidím zásadní rozdíl.
V týmu Libčan jste veden jako záložník, ve futsalovém týmu Mados Hradec Králové hrajete jako obránce. Kvůli čemu hrajete na odlišných pozicích?
Nenazýval bych to odlišnými pozicemi. V první řadě ve velkém fotbale jsem schopný odehrát asi všechny posty s výjimkou brankáře a taky to tak každou sezónu bývá, nejsem vyloženě čistokrevný záložník, i když je pravda, že tam mi to vyhovuje nejvíce. Rád si však zahraji i na kraji obrany, kde se mohu zapojit do útočných snažení. Ve futsale jsem také univerzál, který většinou nastupuje spíše zezadu. Systémem hry ale nemůžu říct, že bych jen bránil, to určitě ne. Celá čtyřka většinu zápasu používá různé formace a při držení míče rotuje, tudíž se kolikrát vyskytnu i v útoku. Směrem dozadu ale zastávám pozici posledního hráče, který se pere s pivotem soupeře.
Využíváte něco z fotbalového trávníku na futsalové palubovce a naopak?
Jednoznačně mi oba sporty zlepšují fyzickou kondici a tu pak využívám při zápasech daného sportu. Jinak díky futsalu jsem schopný kombinovat na menším prostoru, také se dá využít spousty nacvičených signálů při standardních situacích. Z fotbalu na futsal si toho moc převzít nemohu, i když futsal teď hraji hlavně proto, že jsem se odmala věnoval fotbalu, to je asi jeho největší přínos z minulosti. Právě fotbal mi dal základní dovednosti potřebné k rozvíjení futsalové kariéry.
O víkendu vás čeká zápas na hřišti Vrchlabí, co od utkání očekáváte, jaký tipujete výsledek?
Abych se přiznal, vůbec nevím, co od Vrchlabí očekávat. Neznám tam žádného hráče a ani jsem proti nim nikdy nehrál. Ale co se nesou zprávy, bude to houževnatý mančaft s jednoduchým přechodem do útoku. Určitě nás tam nečeká nic jednoduchého. Těším se na jejich nový areál a snad úrovni zápasu přispějí i fanoušci a vlídné počasí. Tipuji samozřejmě výhru Libčan.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.