Pohár UEFA a spoluhráči jako Horst Siegl nebo Jiří Němec, řeč je o hráči kola Ondřeji Prášilovi! Ten je i trenérem Písku

Těžko budeme v 1. A třídě hledat hráče s bohatší a úspěšnější kariérou, než je ta, které dosáhl Ondřej Prášil. Ten v současnosti obléká dres Protivína a zároveň stíhá trénovat třetiligový Písek!

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství v anketě, nicméně ve vaší bohaté fotbalové kariéře to asi určitě nebude první individuální ocenění, že?
První asi ne. Přesto je určeno možná více mým spoluhráčům. Je na nich vidět hlad po úspěchu, vítězstvích, gólech, ale na druhé straně i touha nedostávat branky. To mě strašně baví a jsem šťastný, že toho můžu být součástí.
Po jihočeských trávnících se prohání asi jen opravdu málo hráčů, kteří se můžou pochlubit podobnými fotbalovými zkušenostmi a zážitky, jaké jste dokázal posbírat vy. Můžete našim čtenářům přiblížit vaší dosavadní fotbalovou kariéru?
Pokud půjdeme profesionální kariérou, byla to 2. liga v Neratovicích, odtud jsem se dostal do 1. ligy, kde jsem působil v týmech Viktorie Žižkov a FK Baník Most a následoval návrat do 2. ligy k týmu FK Čáslav. Patnáct let fotbalového života, který bych každému mladému fotbalistovi přál.
Který z dosažených úspěchů stavíte ve svém žebříčku nejvýše?
Co se týká úspěchů, tak s Viktorkou Žižkov jsem si sáhl na vítěze ČMFS Poháru, zahrál si UEFA Cup, což je dnešní Evropská liga, získal dvakrát 3. místo v Gambrinus lize, v Čáslavi to bylo 2. místo a tedy postup do 1. Gambrinus ligy, nakonec přenechán Slovácku. Věřím, že k těmto úspěchům přidám další, a to postup s týmem FK Protivín.
Na jaké své působiště a především spoluhráče nejraději vzpomínáte?
V každém týmu jsem si našel spoustu kamarádů, se kterými jsem dodnes v kontaktu. Sedával jsem v jedné kabině a hrál na hřišti například s Jirkou Němcem, Jirkou Novotným, Horstem Sieglem a dalšími skvělými fotbalisty, což pro mě byla velká zkušenost, učit se od takovýchto hráčů. A na který tým nejraději vzpomínám? Jsou dva. Viktorka Žižkov a FK Čáslav.
Vaše kariéra odstartovala ve Vodňanech, nyní působíte v konkurenčním Protivíně, co vás k tomu vedlo?
Abych řekl pravdu, možná rozhodlo to, že je to blíže Písku, kde nyní bydlím. A jsme u toho opět, poznal jsem zde nové lidi, na kterých vidím, že fotbal má cenu dělat, když se dělá srdcem, což je velice příjemné.
Kromě toho, že jste aktivním hráčem, působíte také na pozici trenéra třetiligového Písku. Jak zvládáte vše kombinovat, musí to být hodně náročné?
Toto je náročné. Nynější sezona je balzámem na duši, v Písku jsme včas zažehnali záchranářské boje a v Protivně bojujeme o postup do KP. Když je tato kombinace, vše se dělá snáze. Například minulá sezóna byla úplně naopak.
Plánoval jste vždy stát se trenérem, nebo to přišlo až postupem času?
Přišlo to samo, chtěl jsem se dále věnovat fotbalu a po skončení hráčské profesionální kariéry to byla první volba. Dnes studuji UEFA PROFI licenci v Praze.
Jaké jsou vaše osobní trenérské ambice?
Být dobrým trenérem, vzdělávat se a dávat hráčům, které trénuji, ze sebe to nejlepší.
A co trenérský vzor, máte nějaký?
Vyslovený vzor nemám, spíše se snažím od každého trenéra, funkcionáře, ale i hráče, něco vzít a učit se.
Snažíte se teď předávat své zkušenosti i svým spoluhráčům v Protivíně?
Toto je jeden z úkolů, se kterým jsem do Protivína šel. Určitě to nebylo to, že bych chtěl vyhrát krále střelců nebo se dostat do vyšší soutěže. A jsem rád, že je vedle mě spousta hráčů, od kterých se učím v této době i já.
Z důvěrných zdrojů se k nám doneslo, že jste vyhlášený hecíř a staráte se i o zábavu v kabině, je to tak?
Toto souvisí s předchozí otázkou. Každý máme v týmu svojí úlohu. Já se o zábavu až tolik nestarám, naopak se spíše bráním útokům, kanadským žertíkům ostatních hráčů a je pravda, že to někdy vypadá zábavně.
Jakou radu byste dal malým začínajícím fotbalistům?
Aby dělali fotbal proto, že ho chtějí hrát, že ho milují. Potom se jim budou lépe snášet úspěchy a někdy i neúspěchy, které fotbal přináší. A to platí pro jakoukoli soutěž, jakýkoli věk.

Autor: Tomáš Valta

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.