Jiří Karásek: Budeme silnější, teď se teprve sehráváme!

Fanoušky Přimdy nezastavila ve zběsilém hlasování ani porážka jejich Tatranu plánským lídrem, a tak se stalo to, že tamní oddíl slaví vítězný double, v minulém kole totiž zvítězil Jaroslav Kůst a tentokrát sestavu ovládla zkušenost beka Jiřího Karáska (Tatran Přimda). Jiří pravidelně diriguje hru Přimdy odzadu a bylo tomu tak také proti Plané, proti níž sice jeho tým stejně padl, ale žádná velká ostuda z toho nebyla a Přimda odkráčela ze hřiště celkem ze ctí. A jak to vidí sám vítěz naší sestavy? "Práci jsme si hledal tak, abych stíhal fotbal.", až taková láska fotbal a Jiřího pojí.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jiří, zastavme se rovnou u zápasu s Planou, jak jste s týmem spokojen, v čem jste ztráceli?
My máme velmi mladý tým, který nemá takové zkušenosti, což byl podle mě ten hlavní rozdílový faktor. Planá je sice také složená z velmi mladého kádru, ale hráči si skvěle rozumí, jsou technicky někde úplně jinde, dokáží hrát i ve velmi rychlém tempu a jsou perfektně sehraní. Kvalitou je plánský fotbal teď úplně někde jinde a my jsme se s ní nedokázali vypořádat. Navíc máme potíže se sestavou, protože hrajeme každé utkání v jiném složení, což nám také příliš nepomáhá. V brance musel například nastoupit náš kanonýr Jarda Kůst, který už léta nechytal a aniž bych mu chtěl nějak křivdit, tak by nás náš klasický brankář možná v některých momentech podržel více a zároveň bychom měli větší sílu i v útoku. Přesto musíme za zápas pochválit i celý náš tým, ostudu jsme neudělali a nedostali jsme žádný extrémní ranec.
Planá je velmi kvalitní, jak byste ji jako soupeře porovnal například se Záchlumím z kola předtím?
To se snad srovnávat ani nedá. Záchlumí nebylo vůbec dobré, utkání mu nesedlo a my jsme se tam navíc sešli ve skvělé sestavě, v níž bychom Plané vzdorovali možná ještě trochu více. Planá je oproti Záchlumí o několik úrovní výše a myslím, že patří do vyšších tříd, a proto se to nedá srovnávat.
Příliš snadné to ale asi nebude ani v příštím kole s Konstantinovými Lázněmi, co do utkání čekáte?
Já do Lázní z rodinných důvodů nedorazím a nehrál jsme proti nim ani na podzim, takže vůbec netuším, jak se na hřišti prezentují, i když vím, že jsou v tabulce vysoko. Takže nedokážu vůbec říct, co bychom měli od zápasu očekávat.
Mohou Vás tyto těžší zápasy nějak vyhodit z rytmu, který jste na jaře chytili?
Určitě ne. My hrajeme zápas od zápasu a nemáme, co ztratit. U nás je základ to, v jaké sestavě se sejdeme, ale vždy se snažíme a na hřišti necháváme vše. My se nemáme vlastně čeho bát, myslím, že od sestupu už jsme celkem daleko, ale nehrajeme ani o postup, zkrátka jsme v tom klidném středu, takže nám jde jen o to, abychom si zahráli a nějaké těžší nebo lehčí zápasy na to nemohou mít vliv.
Když už jsme u toho jarního vzestupu Přimdy, co myslíte, že za ním stojí?
Je to tím, že se ti mladí kluci daleko více snazší a přináší do zápasu týmu nový impuls. My starší se snažíme přizpůsobit a dát do hry zase zkušenosti. Poměrně dobrou zprávou je ale to, že se zatím teprve sehráváme, protože jsme neměli žádnou zimní přípravu, takže doufáme, že bychom mohli být i ještě o něco lepší.
Zastavme se například u Vaší nejvýraznější posily, Jaroslava Kůsta, vítěze z minulého kola, jistě je pro tým také obrovským přínosem...
Jarda je mladý kluk, kterého znám už velmi dlouho a vždy jsme si ho pamatoval, jako takového "plašana". Takže když mi před začátkem jara Milan Růžička řekl, že nám přijde pomoct, tak jsme na něj nevěřícně zíral, protože se přiznám, že jsme nevěřil, že by nám mohl pomoci nějak výrazněji a mohl by to vzít i na sebe. Ale musím říci, že mě už v prvních zápasech neuvěřitelně překvapil, nebojí se osobních soubojů, má ten takzvaný čich na góly a je velmi nebezpečný. Moc se mi líbí a pro tým je skutečně obrovským přínosem. Navíc má chuť a dal týmu zase trochu nového svěžího dechu, což není nikdy na škodu.
Jaroslav vyhrál tuto anketu minulý týden, Vy jste ho následoval, myslíte, že je to díky lepším výkonům Přimdy?
To nevím, já se přiznám, že Váš web zatím moc nesleduji, v podstatě až od minulého kola. Každopádně jsem zjistil, že například u nás to chodí tak, že někdo napíše na společný "Whats up?" pojďme hlasovat a všichni jdou, takže je to snahou samotných hráčů, což asi nemá na zlepšení se týmu až takový vliv, i když, kdo ví, možná ano. Ale je škoda, že to zatím takto chodí asi jen v několika málo týmech, takže to mají ty snaživější snazší, ale myslím, že za nějaký čas se jméno webu rozkřikne více a ovládnutí sestavy bude pro všechny daleko těžší a výsledková listina bude pestřejší.
Jiří, teď trochu odbočme přímo k Vám, jak jste se k fotbalu dostal?
Já jsem vyrostl na vesnici a nesnášel jsem nudu, takže jsem dělal vše, co se dalo. Fotbal mi ale šel asi ze všeho nejlépe a postupně mi také nejvíce ze všeho přirůstal k srdci. Později si mě stáhly Blšany a od té doby jsem dělal pro fotbal vše. Zamiloval jsme si ho natolik, že i když jsme si pak hledal práci tak nikdy podle platu, nebo toho, jak by mě mohla bavit, ale podle toho, abych u ní stíhal i fotbal. Nevynechával jsme žádné tréninky, pokud to šlo, a zkrátka jsem dával fotbalu vše. Naštěstí se mi vždy vyhýbala i zranění, a tak si mohu tuto hru vychutnat i nyní. Ale abych tedy zodpověděl Vaší otázku, tak k fotbalu mě dostala chuť.
Vy jste dlouho hrál na ofenzivnějších postech, jak jste se dostal až do defenzivy?
To je pravda, já hrál většinou zálohu, nebo útok, ale jak jdou léta, tak se člověk posouvá směrem vzad, což je prostě přirozené. Hlavně je to ale způsobeno asi tím, že je u nás málo obránců, a kdyby nějací přišli, tak já si rád zahraji opět v záloze. Nic takového se ale, pokud vím, nechystá a asi ani dlouho nebude, takže si budu muset pomalu zvykat. Tím ale neříkám, že mi to nějak příliš vadí, kluci mě poslouchají a já diriguji hru odzadu.
Letos jste se ještě neprosadil, nechybí Vám ofenzivnější styl hry?
Máte pravdu. Trochu mě to mrzí, ale v obraně k tomu zkrátka nemám tolik příležitostí. Sice jsme na nějaké branky přihrál, ale moc toho nebylo. Tím, že nejsem ani nijak vysoký a ani žádný vyhlášený hlavičkář, tak jsme nikdy nechodil ani na rohy, takže se mi za zápas opravdu příliš možností nenaskytne.
Jiří, máte na závěr pro naše čtenáře nějaký vzkaz?
Hlavně jim chci vzkázat, aby o webu mluvili, na co nejvíce místech a šířili jeho jméno všude, kde to jen půjde. Tím poroste kvalita webu i jeho zajímavost například ohledně hlasování v sestavách. Myslím, že celý tento nápad udělat takovéto stránky je úžasný a jsme velmi rád, že fungují, teď už chybí jen větší počet diváků. A chtěl bych všem říct, aby hlasování nepodceňovali, ačkoli se to může zdát, jako hloupost, tak člověka vždy potěší, když v něčem zvítězí, nebo když někdo ocení jeho výkon. Takže to může pomoci jak samotnému hráči, tak celému týmu především například při jeho tmelení. Takže sledujte "fotbalunas.cz".
Děkuji za rozhovor.

Autor: Daniel Kot

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.