Jan Szojka: Odchod z Benešova? Pouze za princeznu a půl království

Již podruhé za sebou bojoval o přízeň aktivních čtenářů obránce Jan Szojka a právě onen druhý pokus byl až nad míru úspěšný.

 

TJ Sokol Benešov nad Černou nyní chová ve svých řadách již třetího titulanta z naší pravidelné ankety o hráče kola a stává se v ní nejúspěšnějším mužstvem celé III. třídy. Jak se a výhru dívá samotný debutant? To si přečtěte v již avizovaném rozhovoru.

 

Sledujte Fotbalunás.cz | Jihočeský kraj na Facebooku.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Zdravím Vás, Honzo. Předně gratuluji k suverénnímu vítězství v anketě. Jak výhru vnímáte?
Také zdravím a moc děkuji. Pocity se ve mně všelijak směšují, nicméně nadvládu má jasná radost a nadšení, že jsem dokázal zvítězit.
Nominován jste byl už minulý týden. Kde vidíte největší kámen úrazu, že to zprvu nevyšlo?
To je pravda, nominace mého jméno již proběhla, ale nedokáži Vám odpovědět, proč jsem úspěch neslavil již dříve. Možná méně hlasů díky nižší (ne)popularitě u hlasujících čtenářů.
Nyní jste se Standou Přívratským soupeře doslova převálcovali, když jste pro Benešov získali až neuvěřitelných 85% z rekordního počtu hlasů. Proběhla nějaká kampaň?
Abych byl upřímný, tak já osobně jsem nikomu nic o hlasování neříkal. Spíše jsme si se spoluhráči v kabině dělali legraci, aby každý hlasoval hodinu co hodinu. Výsledek jsem se však dozvěděl od spoluhráče, který mi gratuloval a byl jsem opravdu více než překvapen.
Z Benešova jste už třetím hráčem, který v anketě vyhrál. Byl jste od Standy nebo Davida informován, co Vás bude čekat?
Musím uznat, že je opravdu super, že máme takovou přízeň fanoušků. Něco málo mezi námi proběhlo, to se popřít nedá, ale to bylo ve formě srandy a vtípků, že mě bude nějaký rozhovor čekat, ale detailnější informace jsem nezjišťoval.
Jak se Váš úspěch nyní odrazí na klubové kase?
Tak to je opravdu záludná otázka. Už při středeční gratulaci se kolegové z týmu nezapomněli zmínit, že se na letošní dokopnou opravdu těší (usmívá se). Konkrétní číslo je mi ale stále neznámé.
Vraťme se tedy k onomu úspěšnému zápasu. Jak byste jej zpětně zhodnotil?
Do zápasu jsme šli s jedním důležitým cílem a to od začátku hlídat Frantu Olahů. Nesměli jsme ho k ničemu pustit. To se nám, řekl bych, podařilo skvěle a pak už jenom zbývalo, abychom se prosadili v útočné fázi. Dovolím si konstatovat, že jsme celé utkání ovládli a zaslouženě z něj odešli jako vítězi.
Nyní vás čeká Lipno. Nepříjemný soupeř, ale poslední dvě utkání prohrál. S čím do tohoto zápasu narukujete?
Nevím, jakou sestavu trenér zvolí, to nechám na něm, hned bych mu tímto způsobem rád za vše poděkoval. Nicméně, musíme nastoupit, pokud možno, v tom nejsilnějším složení a do zápasu jít naplno.
Kde vidíte největší silu Lipna a na co si bude třeba dát největší pozor?
Velkou roli hraje domácí prostředí, to ví každý, ale samozřejmě musíme počítat s jejich nebezpečnou ofenzivou a co nejlépe se připravit.
Postupme časem do vašich fotbalových začátků. Kdy jste začal hrát a kdo Vás k tomuto sportu přivedl?
Když jsem začal, bylo mi asi šest let. Seběhlo se to tak, že jsme si jako kluci vždy rádi kopali už od malička, z čehož se odvíjela i má budoucnost v benešovském Sokole. Konkrétně mě k fotbalu přivedl můj táta se strýčkem, který stále aktivně kope.
Od té doby jste jiný klub neokusil?
Ale to víte, že ano. Hrál jsem za mladší žáky v Kaplici, kde jsem absolvoval ještě jednu sezónu ve starších. Jinak jsem ale věrný jednomu klubu a to je Sokol Benešov.
Co Vám angažmá v kaplici dalo?
Hlavně zkušenosti. Důležitá však byla také možnost, zahrát si v takové věkové kategorii, jaké odpovídá mé stáří.
A pak návrat zpět domů? Na jaký popud?
Ano, potom následoval návrat do Benešova. Bylo to zejména kvůli zranění kolene. Proto jsem také musel na asi půl roku přestat hrát v aktivní formě, což zapříčinilo můj odchod z Kaplice. Složité ale bylo i dojíždění, zejména v mém věku.
Nyní tedy hodláte v Benešově setrvat?
Samozřejmě, že ano. Jak již jsem se doznal, hodlám mu zůstat věrný. Žádné další tajné plány nemám.
Jak pikantní nabídka by musela přijít, abyste třeba jen přemýšlel o jiném působišti?
Musel by přijít někdo, kdo by mi nabídnul princeznu a půl království k tomu (směje se).
Jakou událost v kariéře považujete za největší úspěch
To je těžká otázka. Určitě ale tu, když jsem se vrátil po zranění k benešovským žákům a následně jsme vyhráli naši soutěž.
Co naopak považujete za neúspěch?
Každý zápas, který se mi nepovede, je pro mě neúspěšný.
A v čem byste viděl zásadní přednosti vesnického fotbalu oproti profesionální hře?
Jde hlavně o to, že veškerá naše činnost je dobrovolná bez nároku na honorář. Děláme to pro radost a pokud je fajn parta, vše jde úplně samo. Láska k fotbalu je to, co nás spojuje.
Díky, Honzo, za Váš čas. Přeji Vám mnoho úspěchů na hřišti i mimo něj a na závěr bych Vás poprosil jen o vzkaz pro tým, fanoušky a čtenáře portálu fotbalunas.cz.
Já také děkuji. Moc rád bych poděkoval našemu trenérovi, jednateli i všem klukům z kabiny Sokola. Rovněž všem, kteří měli čas a chuť pro mě i pro mého kolegu Standu hlasovat. Moc si toho vážím a doufám, že jim svými dalšími výkony dokážu, že nehlasovali zbytečně.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.