Občas s otevřenou pusou sleduji, o čem se “jen” o deset let mladší kluci baví a říkám si, zda jsme byli stejní, říká s úsměvem Jakub Volák

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 29. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz. Tím se stal brankář Dobřan Jakub Volák. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
V zimě jsi vyměnil Radnice za Dobřany. Tedy krajský přebor za 1.A třídu. Co tě k tomu vedlo a jsi zde spokojený?
Stalo se to, co jsem už nějakou dobu odkládal a v Radnicích to věděli. Narodil se mi před rokem a půl syn a dojíždění na tréninky a zápasy znamenalo, že jsem byl v podstatě 3 celé dny v týdnu bez kontaktu s ním. Teď v zimě už nadešel čas, bydlím s rodinou v Dobřanech a ač jsem měl i jiné nabídky, myslím, že jsem se rozhodl dobře. Zejména s ohledem na čas a jsem i rád, když může rodinka dorazit na zápas podporovat, což se s ohledem na režim s malým prckem v Radnicích stávat nemohlo, tam se hraje v neděli v pozdním odpoledni. A jestli jsem spokojený? Spokojenost je tedy největší s ohledem na čas a blízkost rodiny. To ostatní je, a teď kluci z Dobřan snad prominou, až na druhém místě. Parta je zde jinak zdravá, mladá a občas jen s otevřenou pusou sleduji, o čem se "jen" o deset let mladší kluci baví a říkám si, zda jsme byli stejní (směje se). Fotbalově to snad bude jen růst, je zde mladý mančaft a když budou kluci chtít spolu pracovat i nadále a učit se, jistě se příští sezónu nemusíme do posledních zápasů bát o udržení, jako tomu bylo teď.
V posledním zápase sezóny v Sušici nebylo daleko od toho, abys na hřiště vyběhl bez rukavic. Jak to, že byla tato varianta vůbec reálná a proč se tak nakonec nestalo?
Bylo nás bohužel vinou některých zranění a dovolených, zejména v útoku, méně než obvykle. Na střídání byli čtyři kluci do pole a já. Jelikož jsme deset minut před koncem prohrávali o jednu branku, ale v zápase jsme na vytváření šancí nebyli horším týmem, jen jsme je neproměňovali, přemýšleli jsme s asistentem trenéra Kripnerem, že to na chvilku zkusím kvůli centrům do vápna, kde jsme výškově strádali. Takže jsem bílou lepenkou přelepil hráčské číslo 17 na 22 a oblékal se. Jenže jsme dostali druhou branku a to už nemělo smysl... Škoda, chtěl jsem si po vstřelení gólu před panem Korandou svléct dres a po vzoru Messiho si jít pro fotku do vitríny (směje se).
Máš prý dlaň velkou jako Hulk, Michael Jordan nebo třeba Bud Spencer. To se pak ty balóny chytají jedna báseň, ne?
Ruka větší než většiny kluků v kabině, kteří mají kolem 170cm výšku, je asi větší, to přiznávám. Ale zas tak velká zase není. Je taková akorát, abych v jedné ruce udržel míč a ve druhé pivo.
Ještě když se po remíze kopaly pokutové kopy, byl jsi noční můrou všech střelců. Nemrzí tě, že už není možnost vychytat svému týmu bod navíc?
Na jednu stranu mi to mrzí, penalty mě bavily a asi se mohu i trochu pochválit, nějaké ty body za mnou díky rozstřelu šly. Na druhou stranu, na hřištích, kde brankoviště nebylo vždy úplně zatravněné, nebo se hrálo na umělce, jsem byl i zbytečně navíc otlučenej, takže z tohoto hlediska mi to tolik nechybí. Navíc to získání druhého bodu mnohdy ani nebylo spravedlivé, ale to bychom se mohli bavit u piva dlouho na toto téma.
Pracuješ na rokycanské kriminálce. Co je vlastně náplní tvé práce?
Je to tak, pracuji na oddělení analytiky a kybernetické kriminality, to znamená, že se šťourám ve všem protiprávním, co se týká internetu, internetových podvodů, kryptoměn, ale i analyzuji různá data z našich interních systémů, týkajících se i neinternetových věcí, od krádeží aut, vloupaček do baráků, podvodů po třeba i násilné nebo mravnostní činy.
Na hřišti si prý po inkasované brance nebo špatně odbráněné situaci rád zakřičíš na své spoluhráče. Jsi horká hlava?
Občas mi "rupne v kouli", to je pravda. Ale většinou se to týká situací, kdy to kluci vypustí nebo jako například s Bolevcem, když dělají žákovské chyby. To mi hodně zvedlo mandle. Nicméně ani já nejsem neomylný a snad jen mládí některým klukům brání mi taky něco říct...
Je to takové veřejné tajemství, že rovněž píšeš pro fotbalunas. U tebe to ale není jen o psaní. Co všechno máš na fotbalunas pod svými křídly?
Pravda, když přijedu z práce, tak si vždy mile rád sednu znovu k počítači a datluju do večera... (směje se) Zpočátku to bylo jen psaní, ale postupně se nám vyprázdnila redaktorská křesla v Plzeňském kraji, tak jsem začínal pomáhat s náborem nových zájemců o tento velmi lukrativní přivýdělek. U náboru jsem zůstal do teď a k tomu mi přibylo i vedení těchto lidí. Pod rukama mi za těch pár let prošla už snad více než stovka redaktorů a ti, kteří byli šikovní a baví je to, jako jsi ty, jsou pod mým dohledem do dnes. Jinak s naším vedením řešíme různé novinky na webu, jako je aktuálně třeba hráčský, týmový nebo rozhodcovský archiv. Občas si natočíme video z losování nějaké výhry od sponzorů a nebo uděláme zajímavý rozhovor s nějakou fotbalovou celebritkou. Jo a k tomu správa sociálních sítí... No, je toho pomálu, brnkačka.. Jen najít více času na ty doma.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.