ROZHOVOR S HRÁČEM KOLA - 28.kolo Moravskoslezský | Frýdek-Místek | Okresní přebor, 2023-2024

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 28. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Martin Bednár je talentovaný záložník TJ Sokol Mosty. Sedmnáctiletý student třineckého Gymnázia se zabydlel v základní sestavě mužstva. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Co říkáš na svou výhru v anketě hráč kola? Věděl jsi vůbec, že Tě trenér nominoval?
Jsem opravdu šťastný, o své nominaci jsem se dozvěděl, až když jsem se podíval na sestavu kola.
Čím si myslíš, že sis vysloužil svou nominaci?
Myslím si, že rozhodla bojovnost a vytrvalost, také mi to docela “lepilo” a štěstí bylo na mé straně.
Na jaře se Ti střelecky daří. I v posledním utkání ses střelecky prosadil. Označil by ses za střelce týmu.
Je pravda, že v jarní části mám větší formu než na podzim, ale za střelce týmu se nepovažuji, na tuto pozici bych jednoznačně dosadil našeho nejlepšího střelce Adama Puczoka.
Poslední utkání jste doma šokovali výhrou favorita z Hukvald? Jak jsi viděl utkání Ty a čím to, že se soupeř i přes drtivou převahu nedokázal proti vám prosadit?
Celý tým makal a bojoval na hranici svých možností a každý na tom hřišti nechal kousek sebe, taky se nám dařilo vystavovat soupeře do ofsajdů a když už se dostali do nebezpečnější pozice, ztroskotali na zakončení nebo na naší obraně.
Zbývají dvě kola do konce ročníku. Jak budete v Mostech hodnotit uplynulou sezónu?
Na jaře se nám v porovnání s podzimní částí dařilo více a stále máme možnost ukončit sezonu na 6.místě, se kterým už bychom mohli být spokojeni, poslední zápasy budou hodně důležité.
Tvůj trenér o Tobě mluví jako o borci, který má parametry na to, aby jednou hrál třeba i divizi. Jaké máš v tomto ohledu plány Ty sám?
Moc si vážím toho, že mi takto věří a představa kopnout si to někde výš je pro mě velká motivace, ale je přede mnou ještě spousta práce.
V týmu hraješ se svým třídním učitelem z Gymnázia Přemkem Zbončákem. Jaké to je hrát se svým učitelem, prožívat s ním vypjaté chvíle i radost na hřišti, snášet třeba i kritiku a podobně.
Nikdy bych netušil, že se to takhle všechno sejde a musím říct, že je to skvělé, na hřišti i ve škole si rozumíme a když jde o vzájemnou kritiku, co si řekneme na hřišti, tam i zůstane.
Jak jsi se k fotbalu dostal? Proč zrovna fotbal, nelákaly Tě třeba jiné sporty?
Na první trénink mě dovedl táta, když mi bylo 7 a byla to jedna z nejlepších věcí, kterou pro mě kdy udělal. Byl to první sport, který jsem zkusil a hned jsem si fotbal zamiloval. Ani jednou jsem nemyslel na to, že bych s fotbalem skončil a zkusil něco jiného.
Jak Tě baví studium na gymnáziu? Jaký jsi student?
Studium na gymnáziu mi naprosto vyhovuje, potkal jsem tady mnoho super lidí. A jaký jsem student? To je spíše otázka pro učitele, ale doufám že dobrý.
Proč sis vybral ke studiu právě tuto školu a jaké jsou Tvé další kariérní plány do budoucna? Máš už nějakou představu?
Gymnázium jsem si vybral, protože jsem vůbec netušil, co bych chtěl v životě dělat a za ty dva roky se toho moc nezměnilo, ale určitě bych se chtěl co nejdéle držet ve světě sportu.
Jak mostecká kabina slaví po vydařeném utkání a jak po sezóně?
Po zápase si sedneme, dáme si klobásu, starší i pivo a po sezoně pořádáme týmový výšlap na Skalku.
Ty jsi jedním ze tří dorostenců, kteří pravidelně nastupují v sestavě “A” týmu. Jak vás berou starší kluci? Dělalo Ti potíže začlenit se do mužstva?
Některé starší borce jsem už trochu znal a jsem velice vděčný za to, jak dobře nás přijali mezi sebe, chvíli mi samozřejmě trvalo zvyknout si na nové tváře, ale teď už se v kabině cítím jako doma.
Jakou hru od Tebe vyžaduje trenér Szlaur? Má na Tebe i nějaké speciální požadavky?
Chce po mě, ať hraju jednoduše, rychle, hodně roztahuju hru a nebojím se dovolit si v souboji jeden na jednoho.
Čím Tebe osobně, nebo vás jako mužstvo trenér motivuje.
Často říká, že musíme hrát tak, abychom se pak mohli jeden druhému podívat do očí a být na sebe hrdí. A motivací je to, že to pak s týmem můžeme pořádně oslavit.
Ty máš nejlepší tréninkovou docházku v celém mančaftu. Baví Tě tréninky a trénování obecně, nebo je bereš jako nutnost k přípravě na utkání?
Tréninky mě baví, trenér je kreativní a dělá je zábavné, ale účinné. Určitě jsou důležité k přípravě na zápasy, protože bez trénování se nemůžeme zlepšovat a posouvat se.
O Tobě je známo, že chodíš do posilovny. Co dalšího ještě děláš v rámci svého fyzického rozvoje.
Kromě fotbalu a posilovny se už ničemu až tak aktivně nevěnuji.
Jak prožíváš chvíle těsně před utkáním a jak potom samotné utkání? Býváš nervózní?
Chvíle před výkopem jsou vždy napjaté a nervózní jsem vždy, ale po prvním kontaktu s míčem vše odezní a soustředím se jen na hru.
Máš nějaký rituál před utkáním, nebo i po něm?
Ne, žádné rituály nemám.
Proti jakému typu soupeře hraješ nejraději a jaká hra Ti nesedí?
Vyhovuje mi, když soupeř hraje otevřený fotbal s hodně vytaženou obranou, jelikož pak máme více prostoru pro rychlé útočné výpady a špatně se mi hraje pochopitelně proti soupeřům, kteří hrají defenzivně.
Jak bys charakterizoval svého kouče Przemka Szlaura?
Přemo mi jako trenér i jako člověk vyhovuje, je trpělivý, kreativní, a celému mančaftu toho hodně předal.
Kdo, nebo co Ti nejvíce pomohlo k fotbalovému růstu?
Svůj nevětší fotbalový pokrok jsem zaznamenal v posledních dvou letech, a to právě pod vedením trenéra Szlaura, který do mě vštěpil mnoho užitečných fotbalových návyků a předal mi své vlastní zkušenosti. Obecně mě moc posunulo to, že jsem hrával s chlapy, kteří už hrávali, když jsem ještě nebyl ani na světě a hodně jsem se od nich naučil.
Máš nějaký fotbalový vzor, nebo hráče, se kterým by sis rád zahrál, pokud by to bylo možné?
Fotbalový vzor asi nemám, ale vždy se mi líbila hra Mohameda Salaha a kdybych si s někým mohl zahrát, pak by to byl Kevin De Bruyne.
Čím jsou Mosty jako klub podle Tebe výjimečné?
Myslím si, že je to kolektivem lidí, který vždy byl a je na Mostech vynikající.
Jaké jsou Tvé záliby mimo fotbal? Čím nejraději trávíš volné chvíle?
Rád chodím na hory, trávím čas s rodinou anebo poslouchám hudbu.
Můžeš prozradit něco, co o Tobě Tví spoluhráči ani trenér neví?
Když jsem poprvé vešel do kabiny mužů a viděl všechny ty, v průměru o 10 let starší borce, říkal jsem si, že po tréninku nemůžu odejít po svých. Ze všech jsem měl obrovský respekt, a tak trochu i strach, ale jak už jsem zmínil, vzali mě mezi sebe a hned jsem se začlenil.
Chceš někomu poděkovat, nebo vyjádřit uznání?
Rád bych poděkoval všem, kteří pro mě hlasovali a hlavně borcům, kteří se mnou odehráli zápas proti Hukvaldům.
Děkuji za rozhovor

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.