ROZHOVOR S HRÁČEM KOLA - 26.kolo Moravskoslezský | Frýdek-Místek | Okresní přebor, 2023-2024

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 26. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Vítězem je záložník FK Staříč Sebastian Matula. Do staříče přišel tento rodák z Frýdku-Místku v dorosteneckém věku, to byly zrovna zlaté časy tohoto klubu, který hrál v divizní soutěži. Co říká vystudovaný inženýr ekonomie na úroveň soutěže, jak by kultivoval fotbalové prostředí, jak se připravují rozhodčí na utkání a jak hráči, nebo jak vidí šance české reprezentace an nadcházejícím ME? Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a odpovědi nejen na tyto otázky naleznete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jsi už pátým hráčem Staříče, kterého zvolili fanoušci hráčem kola. To je Staříč tak silný?
Nevím, zda jsme tak silní. Kromě remízy v Písku jsme ztratili body pouze s týmy z horní části tabulky, to může být fanouškům sympatické. Je ale třeba říct, že oproti podzimní části sezóny vidíme v kabině posun, za což jsme rádi a snažíme se fanouškům, kteří pravidelně hlasují tuto důvěru vrátit.
V posledním kole jste vyhráli vysoko proti Smilovicím. Je to hlavně Tvoje zásluha, když jsi měl bilanci 1+1?
Zásluha tam bude, ale hlavní patří asi obraně a brankáři. Podařilo se nám dát branku poměrně brzy a pokud v průběhu celého zápasu už neinkasujete, tak se vám do útoku hraje lépe a můžeme si více dovolit.
Jaké byly Tvé fotbalové začátky. Vzpomeneš si ještě, kdo Tě přivedl k fotbalu a kdo měl zásadní podíl na Tvém fotbalovém růstu?
Když jsem byl v první třídě, tak jsme se přestěhovali na sídliště do Frýdku nedaleko stadiónu Stovky. Navštěvoval jsem i 9. ZŠ kousek od stadionu, takže jsem měl vlastně možnost mít vše tzv. „pod nosem“. Ve chvíli, kdy jsem se začal zajímat o sport a jakou volnočasovou aktivitu zvolit, tak to byla jednoduchá volba. Ve „Valcovnách“ jsme měli kvalitní trenéry, ve škole se nám vycházelo vstříc, měli jsme ideální podmínky se ve fotbale rozvíjet. Nevím, zda bych jmenovitě zmínil některého z trenéru, každý člověku přinese jiný pohled a nerad bych na někoho zapomněl.
Jak vypadá Tvá tréninková příprava, jsi na každém tréninku, nebo nastupuješ pouze do utkání? Staříč neměl příliš dobrý podzim, ale jaro, to je alespoň co se týče výsledků jiný příběh. Jak udržet trend i pro příští sezónu?
Člověk má více aktivit, které se snaží skloubit dohromady se sportem. Snažím se být pravidelně na tréninku, ale na každém tréninku jsem nebyl. Sezóna je dlouhá a s dalšími zápasy, na které jsem delegovaný jako rozhodčí je třeba i rozvrhnout síly tak, abych mohl oběma aktivitám věnovat dostatečnou pozornost. A co se týče udržení této formy bude nejspíše zásadní udržet kádr v současném stavu a dobrou pohodu v kabině.
Kolik získá Staříč ve zbylých 3 kolech bodů?
Minimálně 9.
Je ti sedmadvacet. Jak vidíš dále svou fotbalovou budoucnost?
Na lokální úrovni. Je pro mě důležité se fotbalem bavit.
Všichni Tví spoluhráči (předchozí vítězové ankety) zmiňovali, že kromě hráčů je klíčovou postavou vašeho úspěchu trenér Blahuta. Čím je Tvůj kouč specifický?
Martin bere trénování vážně, což týmu pomáhá. Přivedl hráče, kteří se do týmu dobře zapracovali. Píše články k utkáním a vzal si na sebe i agendu kolem bulletinů na domácí utkání, které zapojí do fotbalu i fanoušky. Tréninky se neruší, i když je spousta omluvenek, ten, kdo má na fotbal čas a náladu, tak si zatrénuje i v omezeném počtu. Toto bych viděl jako jeho zásadní přínosy.
Ty se krom hraní věnuješ úspěšně rozhodcovské dráze. Pískáš 1.A třídu. Jaké to je z pozice aktivního hráče být najednou na druhé straně?
Mám to tak už celkem dlouho. Dává to rozhodčímu vhled do utkání, jelikož se může podívat na dané situace z pozice hráče. Situace na hřišti totiž vnímá různě jak z pozice hráče, tak rozhodčího. Jako rozhodčí je třeba zachovat chladnou hlavu a rozhodovat situaci správně.
Jak vypadá Tvá příprava na utkání v pozici rozhodčího a hráče?
Nemám speciální přípravu na oba typy utkání v průběhu sezóny. Pokud je o přípravu před sezónou, tak z pozice rozhodčího máme seminář, ve kterém se projdou situace z minulé sezóny, úpravy pravidel fotbalu či opakování rozhodování nejčastějších situací na hřišti. Ta z pozice hráče má standardní harmonogram sestavený z tréninků a přátelských utkání.
Jaké jsou Tvé ambice na poli rozhodování?
Aktuálně na krajské úrovni.
Jak dokážeš časově skloubit hraní za Staříč a pískání?
Občas se stává, že mám utkání hodně, obzvlášť v období státních svátků, kdy máme v okrese vložená kola a rovněž se hrají i dohrávky či předehrávky na kraji. Pokud se tak stane, tak je třeba si jednotlivé aktivity trochu organizovat. Jinak to je v průběhu sezóny podobné jako kdybych jen pískal. Měl bych zápasy sobota i neděli. Já k tomu mám navíc v průběhu týdne tréninky, ale to není nic, co by se nedalo zvládnout.
Jaký máš názor na často nízký respekt hráčů vůči rozhodčímu v okresní soutěži?
Neříkám, že to je pravidlem, ale tyto situace se stávají i na vyšších úrovních. Je třeba si na hřišti respekt získat. Nepřehlížet chování hráčů a trenéru na utkání. K fotbalu emoce patří, je třeba oddělovat věci, které k fotbalu patří a které jsou již navíc. Rozhodčí má pro tyto situace možnosti, jak je řešit. Pokud se dle pravidel fotbalu problematické pokřiky či zákroky vyřeší, je již na hráčích či vedoucích a trenérech, zda se chtějí v takovém duchu věnovat fotbalu.
Jak posuzuješ současnou kvalitu rozhodčích z pohledu hráče na hřišti?
Z mého pohledu je v okrese mix rozhodčích, kteří pískat začínají nebo jsou již zkušení a rozhodují utkání již delší dobu. Jsem rád, že se nám stává minimálně, že bychom na utkání neměli tři rozhodčí. To ukazuje, že se v okrese s rozhodčími pracuje. Kvalita rozhodčích se z mého pohledu zlepšuje a budu rád, když bude stále snaha rozhodčích se zlepšovat.
Myslíš, že by rozhodčí měli třeba i pomocí trestů jasně vymezit hranice, kam až mohou zajít a pomoct tak kultivovat dění na hřištích?
Je to tak. Souvisí to s otázkou na respekt k rozhodčím. Jasné vymezení hranic je práce rozhodčího. Dodržování těchto hranic je na obou týmech. Pokud to jde ruku v ruce, tak budou fotbalová utkání probíhat tak, jak si asi všichni přejeme.
Co nejraději děláš ve volném čase?
Kromě fotbalu si rád zajdu do posilovny. Rád cestuji a vzdělávám se.
Jakou hudbu bychom našli ve Tvém přehrávači?
Poslouchám více žánrů podle toho, co dělám. Nicméně asi rap, rock a taneční hudbu.
Jak odhaduješ šance národního týmu na blížícím se Mistrovství Evropy?
Reprezentace to bude mít už ve skupině těžké, ale myslím, že máme tým na vyřazovací boje.
Děkuji za rozhovor.
Děkuji.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.