Ondřej Pytlík vstoupil s B-týmem Staré Bělé do městského přeboru jako predátor. Se stejnou vervou se pustil i do našeho interview

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jak dlouho trénujete B-tým Staré Bělé?
Tento projekt jsem rozjel loni, takže druhým a zároveň posledním rokem.
Ze zápisů o utkání a statistik vyplývá, a nelze si toho nevšimnout, že jste také aktivní jako hráč, kromě toho, že mužstvo samostatně vedete. Čím je to způsobeno? Personálním deficitem, nebo zkrátka ještě chcete aktivně pomáhat vašemu mužstvu přímo na hrací ploše?
Celá věc se má asi takto. Mám toho strašně hodně ať už vlastních aktivit, tak hlavně vedu obě děti ke sportu, takže jsem rodič šofér a rodič trenér. Nemám čas už chodit dvakrát, třikrát týdně na trénink a hrát v áčku. Takže jsem se v Bělé domluvil s několika bývalými hráči, že založíme béčko a kopneme si poslední soutěž, dáme si o víkendu zápas a zajdeme na pivko. Jenže hned v prvním roce jsme to vyhráli a postoupili. Já pokračovat moc nechtěl, ale pak nastala situace, že v našem dorostu skončilo asi devět kluků, z nichž hned na áčko měl asi jeden. Aby nemuseli končit, nebo přecházet jinam, tak jsem se rozhodl, že v tomto projektu ještě budu pokračovat. Takže jsem vlastně spojil příjemné s užitečným a jsem rád, že si můžu ještě o víkendu kopnout.
Jak jste se dostal do Bělé jako hráč a vlastně i jako trenér?
Jako hráč jsem se sem dostal z Hrabůvky. Za těch 12 let co tady jsem, jsem trénoval několik předpřípravek. Letos také trénuji ještě 2x týdně předpřípravku, hraje mi tam syn. Jako trenér béčka bych sám sebe moc nenazýval. My, co hrajeme v béčku tak trénujeme zároveň s áčkem, komu to jak prostě vyjde, dorazí na trénink a pak vždy poskládáme tým z hráčů, kteří se nedostali do nominace áčka a z nás „starších“ a jdeme si zahrát. Já to všechno spíš organizuju, občas řeknu v kabině nějaké pokyny nebo rady, ale jako klasický trenér bych to nenazval.
Z jaké soutěže jste se jako fotbalový klub dostali do Městského přeboru v Ostravě?
Z městské soutěže, kterou jsme hned na první pokus vyhráli.
Jak jste spokojen s vystoupením nováčka v aktuální podzimní části sezony?
Nějaké nedostatky tam vidím, ale mám radost, když vidím, že naši mladí kluci získávají zkušenosti a můžou být v dalším obdobím přínosem pro áčko. Umístění a výsledky tak nějak moc neřeším.
Na nováčka si nevedete špatně po sedmi odehraných kolech. Přesto se zeptám, na jakém postu byste si přál provést nějaké personální změny?
Na žádném.
Na jaké úloze je třeba zapracovat po taktické stránce, abyste se herně vyrovnali nebo přiblížili lepším celkům, které jsou v tabulce před vámi?
Jako dlouholetý obránce bych byl rád, kdyby kluci pochopili věci, které po nich chci v defenzivní činnosti. Já sám jsem před lety dostal od starších hráčů a od našeho bývalého trenéra Kováře školu a tu se snažím zase předat dále. Mladí kluci pořád chtějí a někdy zbytečně vyhledávají souboje a přitom v jednoduchosti je síla.
Jste spokojený s návštěvností a podporou fanoušků v tomto ročníku? Cítíte, že je tady hlad po fotbale a považujete Bělou za baštu kopané?
U nás je skvělá návštěvnost jak na áčku, tak i na béčku. Po této stránce jsme všichni, co hrajeme v Bělé spokojeni a našim fanouškům patří obrovský dík. Tímto zdravím do Bobra.
Trénujete béčko Staré Bělé, ale máte něco profesně společného také s hlavním celkem? Jste tam také zaangažovaný na nějaké pozici, máte tam nějakou funkci?
Už ne, áčko loni a předloni prošlo generační obměnou, skončil jsem já, Ondra Malík a do béčka se mi přestěhoval na stálo i Jirka Kačer, čímž se uvolnilo místo pro nastupující generaci. S trenéry áčka úzce spolupracuji hlavně v oblasti zapojování kluků do béčka, kteří ještě nemají výkonnost na áčko, ale chceme ať dostávají prostor a zvykají si na mužský fotbal. Občas klukům a trenérům poradím, pokud je o to zájem. Jsme i domluveni, že kdyby hodně teklo do bot, jsem připraven pomoct v zápase, ale zatím to zvládají výborně i beze mě.
Jak je to s nominacemi hráčů k mistrovským soutěžním duelům? Vypomáháte si vzájemně s prvním celkem? Půjčujete si hráčský materiál, abyste byli na hřišti konkurenceschopnější, nebo se každý oddíl spoléhá sám na sebe?
My jsme jeden tým, moc to u nás nerozlišujeme. Ale když to vezmu papírově, tak mám na soupisce béčka asi 12 stabilních hráčů, které doplňuji o kluky z lavičky áčka, nebo kluky co se vracejí po zranění, případně o ty, kteří hráli jen minimum minut. Ze stálé soupisky áčka hráče neberu. Pokud je nás málo, můžu ještě oslovit některé aktivní kluky ze staré gardy, případně beru šikovné kluky z dorostu. Nějak to vždycky poskládám. Nejvíc mě mrzí, když slyším, že některé týmy si myslí, že budu mít na soupisce celé áčko. Kvůli tomu to určitě nedělám!!! A navíc to ani nejde, hlídá to systém.
Jak byste charakterizoval fotbalovou soutěž, kde momentálně působíte, respektive váš B-tým? Jakou specifickou vlastnost byste přisvojil této lize? Je bojovná, rychlá, technicky vyspělá?
Oproti městské soutěži to kvalitu má, soutěž hraje plno zkušených kluků, proti kterým jsem třeba hrál v A-třídě nebo dokonce v krajském přeboru. Některé zápasy mají úroveň. Celkem mi to vzhledem k mému věku vyhovuje.
Na co kladete jako trenér větší důraz? Na ofenzívu, defenzívu, záložní řadu? Kde spočívá základ úspěchu ve vašem celku?
Jednoznačně defenzívu, na ofenzívu mám Marka Lišaníka.
Jaké máte ambice pro celou sezonu? Kde byste chtěli skončit?
Jak jsem již napsal, o výsledky a body mi až tak moc nejde, chci, aby projekt béčka měl přínos pro Starobělský fotbal. Ale rád bych skončil v horní půlce, do třetího místa by to byl úspěch.
Jste spokojen s přístupem hráčů na tréninkových jednotkách a zápasech? Máte pocit, ačkoli se nejedná o jejich hlavní zdroj obživy, že přistupují k tomuto amatérskému fotbalu zodpovědně a dávají mu sto procent?
Mladí kluci chodí na tréninky pravidelně a trénují poctivě. Tím že trénujeme společně, tak se navzájem motivují a hecují, což je přínos. U těch starších už to tak veselé není, jsem rád, když se někteří ukáží alespoň jednou v týdnu.
Jakou vlastnost musí mít hráč, aby u Vás hrál v základní sestavě, jakou slabinu v chování či dovednostech hráči zásadně neodpustíte?
Nemám rád nezodpovědnost, ostatní neřeším, každý je individuální osobnost.
Jak slavíte góly na hřišti jako kouč a jako hráč? Je mezi tím nějaký rozdíl?
Úplně stejně, teď když se nad tím zamyslím, tak už jsem se dlouho netrefil. Musím tu kebuli zase do něčeho strčit.
Jaké si vybíráte členy realizačního týmu a trenérských pracovníků? Co musí splňovat, aby s Vámi mohli spolupracovat?
Nikoho nevybírám, mám jen vedoucího družstva Michala, se kterým se znám už od dětství, nikdo jiný mi během zápasů nepomáhá. A když něco nevím, obrátím se na našeho generálního managera Peťu, ten všechno zařídí.
Vy sám mátě nějaké osobní ambice v hráčské kariéře pro tento soutěžní ročník?
Dohrát ve zdraví.
Jak dlouho ještě chcete být činným coby fotbalový hráč?
Všechno záleží na zdraví a volném čase.
Na jakém postu nejčastěji hrajete, kde se Vám hraje nejlépe?
Krajní bek, stoper.
Co děláte po vítězném utkání? Jste už hlavou u dalšího zápasu, nebo si umíte vítězství pořádně vychutnat?
Dám si několik piv a to nemusíme ani vyhrát.
Jste tvrdý na hráče z pozice trenéra, a jste tvrdý na sebe?
Ne.
Jakým způsobem odpočíváte, když se nevěnujete fotbalu?
Dívám se na Premier League, jdu běhat nebo na kolo, zaházet s dcerou na koš.
Jaký tým z vaší soutěže považujete za současně nejlepší?
Koblov.
Kam si myslíte, že se naopak pro body jezdí nejsnadněji?
To teprve zjistím.
Kde se vašemu výběru hraje nejlépe, na jaký stadion nejraději zajíždíte?
Do Hrušova na škváru.
Dá se hraním ostravského přeboru uživit, nebo je to pořád spíše peněžně symbolická záležitost?
Do této debaty se raději pouštět nebudeme, některé zvěsti se ke mně dostali a nestačím se divit, nevím, co pravda je, a co není. Já nikomu peníze nedávám, občas klukům koupím v hospodě pivo.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.