Útočník Slavie Šimon Derner: Klub máme hluboko v srdci, chceme dál hrdě nosit slávistický dres!

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 20. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Stal se jim nejlepší kanonýr Slavie Hradec Králové B Šimon Derner. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Výkony Slavie na jaře jsou famózní. Dominujete ještě více, než na podzim, čím to je?
Určitě je to změnou systému hry, respektive rozestavením. Trenér přišel před sezonou se svojí myšlenkou, jak chce hrát, ale my jsme ho už v průběhu podzimu začali přemlouvat ke změně. Poté se jeden zápas změna rozestavení nabízela a sám trenér uviděl, že je to pro nás o trochu lepší. Teď na jaře trenér přišel s ještě ofenzivnějším rozestavením a nastala gólová smršť. A tím, že jsme na jaře ještě nedostali gól, tak dokazujeme pravidlo, že nejlepší obrana je útok.
Na jaře jste vstřelil už 10 branek. Pokud budete pokračovat tímhle tempem, tak dotáhnete král střelců Plška. Je vaším cílem stát se nejlepším střelcem?
Samozřejmě by bylo hezké něco takového vyhrát, ale nepředpokládám, že bych pokračoval tímto tempem, i když se o to budu každý zápas snažit. Navíc České Meziříčí má dva odložené zápasy a Honza Plšek jistojistě přidá ještě dost branek, takže to vidím na boj o druhé místo. Hlavně jsem ale rád, že jsem konečně po dlouhé době zdravý a nebrzdí mě žádné zranění.
Která z Vašich jarních branek byla nejhezčí?
Já mnoho hezkých gólů nedávám, ale tentokrát bych vybral dvě. Nejprve gól v Malšově Lhotě, kdy jsem si ve vápně ztlumil na prsa tvrdou přihrávku a z voleje jí poslal do branky. Druhý teď proti Českému Meziříčí, kdy jsem využil přihrávku Honzy France a poslal míč z hranice vápna svojí slabší nohou přesně za háčky na vzdálenější tyč. Obě branky ale byly důležitější z pohledu vývoje zápasu, což je mnohem podstatnější.
Nepřišla po Vašich výkonech "pozvánka" do A-týmu?
V áčku je dostatek kluků a mají kvalitu, především Adam Novotný v útoku má velmi slušnou střeleckou formu. Já se již ambicemi nikam neženu, takže ani nevidím důvod, proč bych měl zabírat místo někomu z kádru áčka. Navíc mám dost pracovních povinností a chci mít také čas na rodinu. Jediné, kdy bych neodmítl pozvánku do áčka by bylo, že by jich bylo málo a potřebovali by pomoct.
V týmu máte mix mladých i zkušených hráčů, jak to v kabině klape?
Já si myslím, že nějaký problém a rozdíl mezi „mladými a starými“ není. Vtípky padají na všechny. Poslední dobou to nejvíce odnáší Michal Brázda, který patří mezi ty služebně starší. Samozřejmě někdy něco nemusí sedět, ale to je normální, když jsou věkové rozdíly o více než 10 let a každý řeší jiné starosti a priority.
Kdo je hlavní lídr týmu?
Ani bych neřekl, že je v týmu vyloženě jeden hlavní lídr. Mohl bych říct několik jmen, ale furt by to bylo málo. Máme tam několik zkušených hráčů a každý, včetně mladších, je nějakým dílkem do toho celku, jak to na hřišti i mimo něj funguje.
Ve Slavii jste již dlouhou dobu, jak jste v týmu spokojen?
Ve Slavii po této sezoně dokončím 13. rok a neumím si představit, že bych hrál někde jinde, i když bylo za ty roky spoustu nabídek. Je fakt, že 13 let je poměrně dost, i tak ale z toho staršího jádra jsem stejně služebně nejmladší. Ve Slavii jsme vždycky fungovali trochu jinak, než v ostatních týmech. Vždycky jsme hráli pro tým, chodili na tréninky pro to, abychom se viděli s ostatními, pokecat, pobavit se, zasmát se, dělat srandičky. A přesně proto dál fungujeme a držíme tu partu pohromadě a to bychom chtěli i dále. Klub má ambice, aby B-tým byl v 1. A třídě, což je naprosto v pořádku, protože chtějí zapojovat mládež a připravovat je áčku do vyšších soutěží. My starší ale ambice hrát vyšší soutěž už tolik nemáme a někteří by se ani do kádru bohužel nevešli, a právě proto bychom byli nejradši, kdyby se založil C-tým. Klub máme hluboko v srdci, chceme dál hrdě nosit slávistický dres, společně hrát za jeden tým a reprezentovat dále celý klub, u kterého vnímáme, že roste a rozvíjí se. Myslím si, že když se řekne FC Slavia Hradec Králové, tak se vybaví nejen krásný areál, široká mládežnická základna a Slavia KIDS, která se podle mého vede velmi dobře. Lidem naskočí ale také 3x postup v řadě postupně z okresního přeboru až do kraje a jména jako Lán, Linhart, Mukařovský, Kašpar a spousty dalších. I tímto bych chtěl vedení moc poprosit o zvážení založení C-týmu. My hráči se klidně budeme podílet na nákladech za fungování týmu. A doufám, že bychom třeba přilákali i starší hráče, kteří byli spjati s klubem, jako například Radek Čejchan a Víťa Šimůnek.
Jaký je Vás oblíbený tým a hráč?
Odmalička jsem velký fanoušek SK Slavia Praha, o to více mě těší, že mohu hrát za FC Slavii Hradec Králové a dávat góly v sešívaném dresu. Co se týče oblíbeného hráče, to asi vyloženě nemám. V zahraničí jsem měl velmi rád Didiera Drogbu. Ve Slavii to byla samozřejmě parádní technicka Nica Stancia a teď se mi libí Christos Zafeiris, hlavně svým entuziasmem a jak slaví branky spoluhráčů.
Kdo si myslíte, že nakonec získá titul v nejvyšší lize Sparta nebo Slavia?
Samozřejmě doufám, že se titul bude slavit ve Vršovicích. Konec téhle sezony je teď takový nahoru dolu od Sparty i Slavie, takže se může stát ledacos. Pevně ale věřím, že Slavia naváže na výkon ve finále poháru, vyhraje všechny zápasy a bude slavit double.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.