ROZHOVOR s Jakubem Jugasem: Slavii jsem vděčný, že si mě vybrala a dala mi šanci být součástí klubu

0

Dva české fotbalové poháry se Slavií, jeden se Zlínem a stříbro z Mistrovství Evropy do devatenácti let. Momentálně působí někdejší reprezentant a třicetiletý obránce v polské Cracovie. Přinášíme vám rozhovor s Jakubem Jugasem!

Momentálně hájíte barvy polského celku Cracovia, v posledních pěti soutěžních utkáních jste ale chyběl v sestavě. Proč?

V posledním pohárovém utkání, někdy před měsícem, se mi bohužel stalo zranění kolene. Aktuálně jsem v rekonvalescenci, která probíhá podle plánu a na start zimní přípravy bych měl být připraven.

 

Máte na kontě tři vítězství v českém poháru. Nechtělo by to i titul?

Na tuto otázku existuje jasná odpověď - samozřejmě mě mrzí, že jsem nezískal titul v české lize. Aktuálně už je to spíše mé tajné přání, získat titul. Ale nikdy neříkej nikdy.

 

V květnu 2017 jste zaznamenal poměrně veliký přestup, a to do pražské Slavie. Měla o Vás ale velký zájem i Sparta. Proč jste dal přednost sešívaným?

V mém rozhodování sehrála hlavní roli osobní schůzka s vedením Slavie Praha, na kterém byl pan Tvrdík, pan Syrovátka a také tehdejší trenér pan Šilhavý s trenérem Chytrým. Po této schůzce jsem měl jasno, že volba padne na Slavii a nikdy jsem toho nelitoval.

 

Jak hodnotíte své angažmá v Edenu?

Myslím, že v první sezoně, po příchodu, jsem si vybudoval silnou pozici. O tom svědčí i to, že jsem odehrál všechny zápasy na podzim v lize, v evropské kvalifikaci o Ligu mistrů i následná pohárová utkání v Evropské lize. V zimě došlo ke změně trenéra, kdy přišel pan Trpišovský. I pod ním jsem si ale vybudoval pozici v základní sestavě a odehrál skoro všechny zápasy, vyjma prvního jarní kola a stopce za žluté karty. Pak přišlo zranění v posledním tréninku před generálkou na ligu v letní přípravě, které bylo velice vážné. Jednalo se o mé první vážné zranění v kariéře, které se nakonec ukázalo jako zásadní. V težké konkurenci jsem si místo na hřišti už nevybojoval a neprosadil se do kádru. Nikdo však nemůže vědět, zda by se to nestalo, kdybych byl zdravý. Poté jsem byl na třech hostováních - v Mladé Boleslavi, se kterou jsme vybojovali postup do kvalifikace Evropské ligy, následné hostování v Jablonci se stejným koncem a poslední v Liberci, kde jsme dokonce vybojovali základní skupinu Evropské ligy. V kontextu toho si myslím, že i přesto, že jsem nepůsobil ve Slavii Praha a nebojoval v Lize mistrů o tituly, můžu říct, že se jednalo o povedená hostování. Já jsem celkově Slavii velice vděčný, že si mě vybrala a dala mi šanci být součástí klubu a klubové historie, i když jsem tam fakticky působil jen sezonu. Je to prostě klub s velkými ambicemi a bohatou historií a každý by chtěl působit ve Slavii, ať už jen sezonu či více.

 

Kdybyste se z Polska vracel do Česka, kam by to bylo?

Myslím si, že v této situaci, kdy už mám rodinu a zázemí na Moravě, by to byl Zlín, který mě vychoval do velkého fotbalu a jak jsem jednou řekl, zakončit kariéru bych chtěl na zlínské Letné.

 

Pokud se nemýlím, Vašimi fotbalovými vzory jsou Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. To jste asi jeden z velkého mála, který vzhlíží k oběma, co?

Tohle jsem řekl při svém prvním rozhovoru v lize. Mladý kluk, dvacet let. Byl jsem vykulený, co mám říct, takže jsem prostě řekl tato dvě jména. Nelituji toho, oba jsou to velcí hráči s neuvěřitelnou kariérou, ale když jsem byl malý a začínal jsem s fotbalem, mezi mé vzory patřili hlavně hráči našeho národní mužstva. To znamená hráči okolo Pavla Nedvěda, Karla Poborského, Milana Baroše a Zdeňka Grygery, takže těch vzorů bylo více a ne nějaký konkrétní.

 

Jste ale obránce, máte tedy i nějaký defenzivní vzor?

Upřímně nemám. Sleduji spíše celkově obranou fázi hráče, který hraje na mém postě. Jak se chová a jak řeší situace.

 

Nemohu se nezeptat na velice kuriózní utkání, které jste sehrál v dresu Brna 22. srpna 2014 v pátém ligovém kole proti Baníku Ostrava (prohra 0:1), kde jste si dal vlastní gól a později dostal červenou kartu, a musel tak předčasně opustit hřiště. Nejhorší zápas kariéry?

Kdybyste se mě zeptal v tom období, určitě Vám to potvrdím. Ale jak jde čas, a ten fotbalový extrémně rychle, byly i horší zápasy. Některé ale dopadly dobrým výsledkem, takže na to poté tak nemyslíte. Nicméně na tento určitě nezapomenu.

 

Co má člověk delat, aby se po takhle nevydařeném utkání nesložil?

Myslím si, že mladší hráči potřebují podporu hlavně od trenéra, aby s nima daný zápas probral a vysvětlil, kde byl hlavní problém jejich výkonu. Ukázat jim chyby a co dělat, aby je neopakoval. Pokud je to chytrý hráč, vezme si z toho to pravé a bude bělat všechno proto, aby se to neopakovalo. Chyby se každopádně můžou stát v kterémkoliv věku, ale postupem času a zkušeností si ty dané situace umíte vyhodnotit i sám.

 

Sledujete občas českou ligu?

Ano, pokud mi to čas dovolí, sleduji pravidelně českou ligu.

 

Budou to sešívaní, kterým byste letos přál titul?

Letos to budou mít opět složité. Plzeň byla na podzim v laufu, ke konci jí ale trochu docházely síly a Slavie se dostala na dostřel. Myslím, že by do boje o titul mohla ještě promluvit také Sparta, ale uvidíme, jak se jaro bude vyvíjet. Já nicméně přeju Slavii, aby se titul vrátil zpět do Edenu a také, aby se Zlín zachránil. K těmto klubům mám nejblíže.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou