ROZHOVOR s Lukášem Železníkem: Fotbalu se věnuju už jen za párek a kofolu

0

Hájil barvy Zlína, Boleslavi, Opavy a nebo třeba také pražské Slavie, se kterou získal mimo jiné i mistrovský titul. Momentálně hraje bývalý ligový útočník fotbal za Neubuz. Přinášíme vám rozhovor s mládežnickým reprezentantem a další zlínskou "legendou" Lukášem Železníkem!

Lukáši, kariéru jsi ukončil v březnu minulého roku. Věnuješ se fotbalu doteď, na nějaké amatérské úrovni, nebo jsi od kopané jako hráč úplně upustil?

Věnuju, ale už jen vyloženě za párek a kofolu. Hraju úplně tu nejnižší třídu, co u nás je. Chtěl jsem si po kariéře zahrát s bráchou v jednom týmu, a to se mi podařilo. Přemluvil jsem i taťku a na můj první zápas v Neubuzi, odkud pocházím, jsem zařídil registraci a zahráli jsme si všichni tři společně. Spíše se teď věnuji hokeji. Chodím chytat hobby ligu, a ta mě baví moc.

 

V sezoně 2015/16 jsi v podzimní části nastřílel ve zlínském dresu osm gólů a společně s Tomášem Poznarem jste byli nejúspěšnější hráči Zlína. V roce 2016 jsi přestoupil do Slavie. Nejlepší období kariéry?

Určitě to bylo jedno z nejúspěšnějších období. Postup do ligy jako odchovanec, a následně hned v první sezoně v lize osm vstřelených gólů. Následně jsem měl možnost jít snad do poloviny týmů. Zvolil jsem Slavii a nikdy toho nebudu litovat. I přes zranění jsem poznal jak funguje fotbal na nejvyšší úrovni u nás. Získal jsem titul a poznal další skvělé spoluhráče.

 

Přestoupil jsi do Slavie i přes to, že jsi fanouškem pražské Sparty. Trhalo Ti to srdce?

Sparta se tehdy s konkrétní nabídkou neozvala. Ano, fandím Spartě, ale proti Slavii jsem nikdy neřekl špatné slovo. Naopak jsem jí moc fandil na evropské úrovni. Když jsem byl malý, tak Sparta vyhrávala jeden titul za druhým. Tak jsem jí začal fandit a už mi to zůstalo.

 

Ve Slavii jsi toho moc neodehrál, a to především kvůli zranění kotníku. Myslíš, že kdyby ses tehdy nezranil, měl by si teď ve Slavii jiné jméno?

Co by bylo, to už se nikdy nedozvím. Když jsem přišel, tak mi příprava vyšla fantasticky. Střílel jsem góly a cítil jsem se skvěle. Pak jsem si ale na soustředění při běhání podvrtnul kotník, a už se to se mnou táhlo. Doktoři mi tvrdili, že je to pouze distorze, a tak jsem trénoval a hrál. V té době už jsem měl ale natrhlou šlachu v kotníku. V zápase s Teplicemi už to nevydrželo a praskla mi.

 

Přeci jen sis ale zahrál evropské poháry, a to v roce 2017 při svém druhém angažmá ve Zlíně. Splnil se ti tím sen?

Určitě jeden z mých dalších snů. Zahrát si v mateřském klubu evropské poháry bylo něco nepopsatelného. Přál bych to zažít každému. Víc už je jen Liga mistrů a reprezentace.

 

Tvoje přezdívka je Palič. Je to proto, že jsi v kariéře pálil ostrými, a nebo že jsi naopak pálil jednu šanci za druhou?

Je to ten druhý případ (směje se). Už v přípravce ve Slušovicích jsem tuhle přezdívku dostal, a zůstala mi doteď.

 

Pokud se nemýlím, tvůj nejoblíbenější fotbalista je Cristiano Ronaldo. Fandíš tedy na MS v Kataru Portugalsku?

Mým vzorem byl vždy Ruud Van Nisterlooy. Ronalda mám ale taky rád. Líbí se mi na něm, jaký je to komplexní hráč, jak se chová na veřejnosti apod. Mám od něho i podepsaný dres. Přeju mu, aby v Kataru s národním týmem došel co nejdál. Kdyby k tomu ještě vyhrál nejlepšího střelce turnaje, tak by zase alespoň umlčel všechny jeho kritiky.

 

Máš i vlastní e-sportový tým Zicon e-sport. Věnuješ tomu hodně času?

Měl jsem. Jak jsem ale skončil s fotbalem a našel si novou práci, která mě moc baví, tak šly tyhle koníčky stranou.

 

Co je to za práci?

Pracuji jako prodejce osobních vozidel a AMG specialista.

 

Když se ohlédneš za svojí kariérou, je něco, co bys změnil?

Jsem za svou kariéru nesmírně rád. Kdyby mi někdo při mých začátcích řekl, co všechno dokážu a zažiju, tak mu nebudu věřit. Velké poděkování ale patří celé mé rodině, která tady byla vždy pro mě a byla tou největší oporou. Jsem rád, že teď už nemusím nikam cestovat a užívat si život i z té druhé stránky.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou