ROZHOVOR s Martinem Feninem: Kopat budu do té doby, dokud budu tak dobrý, jak jsem

0

V české nejvyšší soutěži odehrál 97 zápasů a vstřelil 16 gólů. Mimo ČR působil na klubové úrovni v Německu a Francii, a právě v německém Frankfurtu se hned při svém debutu uvedl hattrickem. Mezi širokou veřejností je ale známý spíše kvůli svým aférám, kterých má na kontě opravdu mnoho. V roce 2018 se dokonce dočkal i písně na svou osobu. I o tom hovoří bývalý reprezentant Martin Fenin v našem rozhovoru!

Momentálně působíte v Řeporyjích. Jak se Vám daří?

Je to tak, momentálně hraju v Řeporyjích. Chtěl jsem samozřejmě i do Kataru, ale to se nepovedlo. Je tu ale ještě také ME 2024 v Německu, takže to je další plán. (dodává s úsměvem)

 

Jak dlouho ještě plánujete kopat do míče?

Kopat budu do té doby, dokud mě to bude bavit a dokud budu tak dobrý, jak jsem. (směje se)

 

Jaký vztah máte se starostou Pavlem Novotným?

Starostu Novotného znám dlouho, ještě když to byl král bulváru, v tu dobu jsme se moc rádi neměli. Teď je to ale vzorný starosta Řeporyjí, stará se tady o tu vesničku velmi dobře, včetně fotbalového klubu, takže vztahy máme dobré. Dřív to tak nebylo, protože bulvár a fotbalisti se rádi neměli, ale teď už je to všechno v pořádku.

 

Byly do Vás vkládány velké naděje. Kdyby Vás někdo označil za "zmařený talent," souhlasil byste?

Je mi to asi úplně jedno. Já si myslím, že jsem toho dokázal strašně moc. Lidi, kteří o mně mluví jako o zmařeném talentu, jsou hloupí a vůbec neví, kolik jsem toho odehrál. Já jsem na svou kariéru pyšný, byla to krásná kariéra. Samozřejmě to mohlo být lepší, ale i horší. Myslím, že jsem toho dokázal hodně a jsem na svou kariéru pyšný.

 

Nemohu se Vás nezeptat na útok na Vaši osobu v Barceloně a následný čas strávený v cele. Těžké chvíle?

Byla to prasárna... nechápu, jak se v roce 2022, v evropském městě, mohou lidé chovat takovým způsobem. Bylo to zvěrstvo a myslím, že každý by měl vidět, jaké svi** v Barceloně jsou. Dva nevinné lidi zavřít na 48 hodin do vězení by se v dnešní době stávat nemělo.

 

Pojďme k fotbalu. Nejvíce gólů jste vstřelil v Teplicích, do kterých jste se v roce 2014 vrátil. Odehrál jste však jen 7 utkání a vstřelil jediný gól. Jak hodnotíte svůj návrat?

Tam to nejvíce ovlivnil náhlý infarkt prezidenta klubu Františka Hrdličky, protože kdyby se to nestalo, všechno by samozřejmě bylo úplně jinak. I o tomto hodně mluvím ve své knížce, která zanedlouho vyjde, takže se můžete těšit. Odhalím tam spoustu detailů.

 

Největší porci zápasů jste odehrál v německém Frankfurtu. Hned v prvním utkaní proti Hertě Berlín jste vstřelil hattrick a Váš tým vyhrál 3:0. Debut snů?

Tak samozřejmě debut snů to byl, ale všichni si myslí, že jsem dal v prvním zápase hattrick a pak jsem přestal hrát. Já jsem byl ve Frankfurtu tři a půl roku a odehrál jsem tam 96 utkání. Z toho jsem ještě jednu sezonu podstoupil dvě operace třísel. Ve Frankfurtu mě mají rádi a ani já na Frankfurt nedám dopustit.

 

Jaký byl Váš nejlepší moment v celé kariéře?

Bylo jich tam víc. Ať už to bylo mistrovství světa, hattrick, gól Bayernu Mnichov nebo zápas proti Realu Madrid. Všechno bych to ale směřoval k tomu Frankfurtu, protože tam to bylo asi nejhezčí.

 

Známý český rapper Ca$hanova Bulhar vydal před více než čtyřmi lety píseň s názvem "Swag Martin Fenin." Pouštíte si ji často i po tolika letech?

Písnička mě ovlivnila, pouštím si ji strašně často. Ca$hanovu jsem poznal i osobně, je to super kluk a myslím, že jsme si padli do noty. Oběma ta písnička přinesla dobré věci, jeho to nakoplo v hudební kariéře a mě to nakoplo také, začali mě poznávat mladí lidé. Takže písničku si pouštím velmi rád, přijde mi vtipná a zároveň se i dobře poslouchá.

 

Kdo podle Vás v české lize vyhraje titul v příští sezóně?

Minulý rok jsem to přál trenérovi Bílkovi, kterého znám z reprezentace a vyplnilo se to. Kdyby to letos vyhrál podruhé, byl bych jedině rád.

 

Momentálně nejlepší fotbalista hrající u nás podle Vás?

Podle mě to byl určitě Adam Hložek a teď, tím, že odešel, bych řekl, že je to Láďa Krejčí mladší.

 

Co byste poradil Adamu Hložkovi, aby se v zahraničí prosadil a naplno ukázal svůj talent?

Adamovi asi nic radit nemusím. Myslím, že je to natolik výrazný hráč, že se prosadí. Naposledy to byl Tomáš Rosický, kdo naši ligu ovládal tak, jako Adam. Je to hotový hráč, jemu se radit nemusí, on si svojí cestou půjde dál a bude z něj velký hráč.

 

Je něco, co byste chtěl na závěr čtenářům, fanouškům nebo komukoliv jinému vzkázat?

Fanděte fotbalu a vykašlete se na nesmyslnou kritiku našich hráčů. Myslím si, že v české lize máme dost dobrých fotbalistů a měli bychom být zase po dlouhé době pyšní na náš národní tým.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou