Švancara, Došek, Soldán, nebo trenér Komňacký. Osobnosti které fotbalově zasáhly do příběhu Starého Města

0

Fotbalové vrcholy a pády - 4. díl: TJ Jiskra Staré Město

Věděli jste, že dnešní 1.FC Slovácko z Uherského Hradiště vůbec nemuselo v 1. lize působit právě v Uherském Hradišti, nebýt radnice Starého Města, kde se na přelomu tisíciletí nejvyšší soutěž vykopala? Jak to celé bylo jsme se zeptali pamětníka staroměstského fotbalu, Pavlem Vlčkem. O své zkušenosti z působení v klubu se podělil i Petr Švancara.

HISTORIE

TJ Jiskra Staré Město se v roce 1982 díky vítězství v Divizi D dostala do třetí nejvyšší soutěže s tehdejším názvem 2. česká národní fotbalová liga sk. B. Postup do 3. ligy byl stvrzen čtyřbodovým náskokem před příměstským rivalem TJ Slovácká Slavia Uherské Hradiště. Ve třetí lize působil klub bez přestávky až do roku 1997 (to již pod názvem soutěže Moravskoslezská fotbalová liga), kdy soutěž ovládl se 14 bodovým náskokem a posunul se mezi profesionály do 2. ligy. 

 

Velkou měrou se na historické 3. lize podílel dlouholetý sponzor Barvy a laky a od roku 1994 společnost SYNOT (SYNové a OTec), kterou založila o tři roky dříve rodina Valentů. Od roku 1994 zároveň klub nesl jméno FC SYNOT Staré Město a cíle klubu s růstem firmy sponzora byly čím dál vyšší.

 

STAROMĚSTSKÁ RADNICE

Když pak v roce 1997 následoval postup do 2. ligy, začal se pan Miroslav Valenta zajímat o výstavbu moderního stadionu ve Starém Městě, který by snesl nároky nejvyšší soutěže. Nepochodil ale na městské radnici. Jelikož mu výstavba ve Starém Městě nebyla umožněna a zástupci firmy SYNOT se chtěli ve fotbale angažovat, rozhodla se firma oslovit v roce 1999 do Divize sestupující celek z přes řeku nedalekého rivala z Uherského Hradiště, nesoucí název FC Slovácká Slavia Uherské Hradiště s plány na spolupráci a výstavbu stadionu v Uherském Hradišti. 

 

FC SYNOT

FC Slovácká Slavia Uherské Hradiště ještě v roce 1996 hrála 1. ligu, avšak neúspěšně a neúspěšnými byly i další sezóny, když během tří let Slovácká Slavia zaznamenala pád až do 4. nejvyšší úrovně českého fotbalu (Divize).

 

Jak už bylo ale uvedeno, v roce 1999 se s klubem dohodl na spolupráci pan Valenta. Pro původní staroměstský klub s tehdejším názvem FC SYNOT Staré Město to mělo o rok později za následek, že i když se po změně názvu klubu na FC SYNOT postoupil klub do nejvyšší soutěže z prvního místa před plzeňskou Viktorkou o ohromných 17 bodů, ze Starého Města se časem vrcholový fotbal přesunul právě do sousedního Uherského Hradiště.

 

A nebyl zde mezi lety 2000-2003 ani fotbal výkonnostní, který by navázal na v podstatě fúzí zaniklý klub TJ Jiskra Staré Město. Ale postupně...

 

Jelikož v sezóně 1999/2000 vstoupil SYNOT i do klubu FC Slovácká Slavia Uherské Hradiště, přejmenoval se tento klub na FC SYNOT Slovácká Slavia Uherské Hradiště. K fúzi obou klubů tak bylo o kus blíže.

 

SLOUČENÍ DVOU RIVALŮ

Právě v roce 2000, po postupu FC SYNOT do 1. ligy, došlo k fúzi klubů FC SYNOT a FC SYNOT Slovácká Slavia Uherské Hradiště, aby vznikl silný regionální klub později sídlící v Uherském Hradišti pod názvem 1.FC SYNOT (od roku 2004 1.FC Slovácko). I když se ve Starém Městě ještě pár let hrála 1. liga, bylo jen otázkou času, kdy se dostaví stadion v Uherském Hradišti, aby se profesionální fotbal přesunul právě sem.

 

Zejména staroměštští toto sloučení a přesun fotbalu do Uherského Hradiště do dnes nemohou překousnout, jelikož rivalita Starého Města a Uherského Hradiště sahala daleko do minulosti a lokálně se dala pojmout podobně jako rivalita pražských "S". Fanoušci dnešní Jiskry však nebyli naštvaní na majitele klubu, který chtěl nejvyšší fotbalovou úroveň v regionu udržet, ale na staroměstskou radnici, která nevyšla Valentům vstříc se stavbou fotbalového stánku a následně se prvoligový fotbal přesunul do Uherského Hradiště, kde byl nakonec nový stadion otevřen v roce 2003 a dnes nese název zesnulého Miroslava Valenty.

 

Do roku 2003 se ještě tedy hrála liga na Širůchu ve Starém Městě, ovšem pod hlavičkou 1.FC SYNOT a jiný výkonnostní klub ve Starém Městě od fúze z roku 2000 nebyl. Až díky pánům Matouškovi, Panáčkovi a Duchtíkovi byl pod původním názvem TJ Jiskra Staré Město znovu obnoven místní amatérský fotbalový klub, který začal od nuly.

 

POČÁTEK NOVODOBÉ JISKRY STARÉ MĚSTO

V roce 2002 požádal bývalý starosta Starého Města a hejtman Zlínského kraje, František Slavík, Antonína Panáčka, jestli by se nepokusil založit fotbalový oddíl, který by umožňoval naplno vyplnit volnočasovou a sportovní aktivitu staroměstských dětí. A tak vznikla myšlenka na založení nového fotbalového klubu. Antonín Panáček proto poprosil své dva kamarády Zdenka Matouška a Jana Duchtíka, který také dříve působil v dnes již zaniklé bývalé TJ Jiskra Staré Město, o pomoc. Slovo dalo slovo a všichni tři se počali scházet u kulatého stolu v hospodě "U DUBA", kde společně začali pracovat na uskutečnění svého cíle. Po mnoha složitých jednáních, cestách do Prahy, Zlína a na OFS Uherského Hradiště se nakonec jejich plán uskutečnil. Dne 22.7.2003 byl přijat nový fotbalový oddíl s názvem "TJ JISKRA STARÉ MĚSTO" za člena ČMFS.

 

Začátky byly těžké. Klub potřeboval hřiště, kde by mohl oddíl žáků začít trénovat a hrát. Také bylo potřeba sehnat dresy, sítě, míče a další věci nutné k zahájení aktivní činnosti. První pomocnou ruku jim nabídla Střední zemědělská škola a Gymnázium Starého Města, na jejímž školním hřišti začali žáci trénovat, ale i hrát své první domácí zápasy. Dále se připojilo s velkou radostí všech i Staré Město, které začalo budovat úplně nové travnaté hřiště "na Rybníčku", a to včetně sociálního zázemí. Novodobý fotbalový oddíl Jiskra Staré Město se mohl po roce přestěhovat na nové hřiště, kde našel i své sportovní zázemí. Po žácích, kteří začali hrát v okresním přeboru, se začal fotbalový oddíl pozvolna rozrůstat o další hráče a členy, a bylo proto nutno přihlásit do soutěže i dorostence a o rok později nakonec i mužstvo mužů, které začalo hrát v okresních soutěžích Uherského Hradiště.

(zdroj: jiskrastaremesto.cz)

 

ROZHOVOR S PAMĚTNÍKEM

V klubu jsme se spojili se současným sekretářem a dříve také dlouhodobým trenérem fotbalové mládeže ve Starém Městě, který prožíval jako člen klubu, ale i jeho fanoušek, nejlepší léta místního fotbalu, panem Pavlem Vlčkem.

 

Jaká je vaše první vzpomínka, když zmíním "zánik" klubu na konci 90. let?

"Pro mě, jako rodilého staroměšťáka, byla asi největší rána, když jsme se sloučili s Uherským Hradištěm. S tímto rivalem to bylo vždy jak oheň a voda."

 

Přeskočme ale ještě o pár let dříve, kdy váš klub zaznamenal posun do druhé ligy. Jaké jsou na toto období vzpomínky a kdo za posunem stál?

"Staré Město se dlouhobě pohybovalo ve vodách třetí ligy a u všeho byl významný partner firma Barvy a laky. Po revoluci už ale spolupráce byla horší a tehdejší předseda klubu se tedy rozhodl oslovit místní firmu SYNOT na nějaké spolupráci. Ta nakonec byla nad očekáváním. Posháněli se nějací hráči, vyhrála se MSFL a hrálo se na špici 2. ligy. 

 

Jaké osobnosti v klubu působily?

"Asi nejvýraznější osobností byl trenér František Komňacký, který fotbalu dal úplně jinou tvář, než kterou to mělo za předchozích trenérů. Ale čest a sláva panu Sivákovi, který trénoval mančaft před ním, nebo na trenérské lavici působil také Igor Štefanko. Ale největší záslubu na postupu do 2. ligy měl právě pan Komňacký."

 

A hráči?

"Mezi asi nejvýraznější fotbality patřili Libor Soldán, Petr Švancara, Libor Došek nebo Petr Lysáček. Ale i mnoho dalších a lidi na ně vzpomínají jen v dobrém."

 

První rok ve druhé lize jste se potkávali i se Slováckou Slávií. Jaké byly tyto zápasy?

"No toto byly ohromné derby, při kterém se u nás sešlo mezi 4-5 tisíci diváky, což mohou některé dnešní ligové mančafty jen závidět." 

 

Jak to bylo se stadionem? Nejen v době druhé ligy, ale i po obnovení klubu?

"Stadion Širůch máme krásný, i když jeho základy jsou už nějakých 50 let staré. Ale zažil velké zápasy, velké kluby. Ale po obnově klubu v roce 2002 ještě pár let nebyl využíván. Nejdříve naše mládež hrála na hřišti nedaleké zemědělské školy, později "Na Rybníčku", kde právě měl onehdy v plánu pan Valenta vystavět nový moderní stadion, ale od radnice nedostal povolení. Tam začínali naši muži v roce 2003, než se později přesunuli zpět na Širůch a Na Rybníčku teď hraje a trénuje naše mládež."

 

Zmínil jste situaci kolem výstavby stadionu. Popište jak to tenkrát bylo.

"No, radnice ve Starém Městě to tu pokazila úplně. Tehdy v devadesátých letech, když jsme hráli druhou ligu, chtěl pan Valenta asi 2 hektary odkoupit od města právě na výstavbu nového stadionu, ale radnice mu to nedala. Pan Valenta se tedy naštval a začal se domlouvat s Hradištěm. Tam koketoval tak dlouho, až mu kývli na to, že tam postaví stadion. No a ten tam dnes stojí, je pěkný, i když na něj nechodím, jelikož jsem staroměšťák (smích). Na tom Širůchu to bohužel nešlo nijak rozšířit. Jak říkám, o kus dál mohl stát stadion, který stojí teď v Hradišti, on to chtěl i financovat, ale radnice byla proti."

 

A následovalo tedy sloučení klubů...

"Přesně tak. Vlastně i přes odpor staroměstské veřejnosti to odsouhlasili funkcionáři a následovalo spojení klubů."

 

Jaká je momentální situace v klubu?

"Momentálně máme v klubu 6 mládežnických celků, mladší a starší dorostence a muže. Hrají se různé oblastní nebo nižší krajské soutěže, s odchovancema nebo lidmi z okolních dědin. Možná se časem podíváme s muži i nad 1.B třídu, ale to necháme času."

 

***

PETR ŠVANCARA

Na počátku své zajímavé fotbalové kariéry se v dresu tehdejšího FC Synot Staré Město objevil také Petr Švancara, který jako kmenový hráč Zbrojovky Brno působil na hostování v roce v jarní části sezóny 1996/1997 nejprve v rivalském celku Slovácké Slavie Uherské Hradiště a po Synotu Starého Města do druhé ligy se přesunul následující sezónu sem, kde působil celý jeden ročník 1997/1998. Ve Starém Městě odehrál 27 utkání a nastřílel 10 branek.

 

Jak vzpomínáte na své působení ve Starém Městě?

"Mě toto působení obrovsky pomohlo. Trénoval mě pan Komňacký, šéfem klubu byl pan Miroslav Valenta a právě tito dva mi v mé kariéře ohromně pomohli. Byli jsme v klubu i dobrá parta kluků, mezi nimiž byli například Libor Soldán, Jiří Vojtěšek, který byl geniální na penalty. Do Synotu šel se mnou vlastně i Libor Došek, takže jsme v klubu vytvořili řekl bych i velmi zajímavou útočnou dvojici.

 

A samozřejmě diváci - to bylo něco neskutečného. Žili jsme v době, kdy jsme třeba tolik peněz nebrali, ale pamatuji si tam mnoho dobrých příhod, kdy třeba pan Valenta přišel a za dobrý výkon nám i dával prémie jako kdybychom vyhráli, protože lidi prostě chodili ve velkém a nějaký příjem od nich navíc byl. 

 

Nějakou formou to tedy pro mě byl obrovský start do celé kariéry a obrovsky mě ten region pomohl. Odtud jsem pak přešel za Lužánky a zde byl podobný tlak od fanoušků, i když samozřejmě ve větším, ale i v kádru, dostat se do základu, takže toto působení zde mi ohromně pomohlo."

 

Podmínky v regionu tedy byly na velmi dobré úrovni?

"Myslím si, že na druhou ligu jsme měli nadstandarní podmínky i třeba směrem k rehabilitacím - tenkrát se chodilo na Hotel Synot. Jak říkám, obrovsky děkuji, že jsem mohl s těmito lidmi působit a i v tom regionu. Já prostě Slovácko mám rád, působil jsem v tomto regionu celkem tři a půl roku a nedám na to dopustit. Jsou zde skvělí fanoušci. A když to velmu tak, že na prvním místě mám Zbrojovku, tak na druhém místě je určitě pro mě Opava a Slovácko díky tomu, jak se tam ke mě chovali."

 

Byla mezi Uherským Hradištěm a Starým Městem cítit rivalita?

"Tam byla obrovská rivalita. My jsme vlastně hráli i mezi sebou v soutěži a jestli si pamatuji dobře, tak jsme tato utkání zvládli. Stadiony byly narvané lidma a Širůch byl pro mě ohromně sympatický stadion, kde vlastně lidi stáli hned u plotu a fandili. Rivalita tam byla veliká, ale do budoucna určitě celému regionu pomohlo, že se kluby spojily."

 

***

Z archivních záznamů je možné si prohlédnout například udílení ocenění pro významné osobnosti Slovácké Slávie UH a Jiskry Staré Město na stadionu Širůch:

 

Případ Starého Města, ale i Slovácké Slávie UH, tak nemá podobnost s dříve vydanými díly našeho seriálu, jelikož odkaz obou klubů dále pokračoval v 1.FC SYNOT a současném 1.FC Slovácko. Ovšem si svou pozornost zaslouží, jelikož původní staroměstský fotbalový klub v roce 2000 v podstatě zanikl fúzí (převodem práv pod jiný, v tomto případě nový, subjekt) s uherskohradišťským celkem, který následně nesl název 1.FC SYNOT.

 

V GALERII SE MŮŽETE PODÍVAT NA HISTORICKÁ DATA Z ÚSPĚŠNÝCH SEZÓN, ROZHOVOR S PETREM ŠVANCAROU ZE SEZÓNY 1997/98, HISTORICKÁ LOGA KLUBU, ALE I NA NĚKTERÉ AKTUÁLNÍ FOTOGRAFIE Z KLUBU.

 

DALŠÍ STŘÍPKY SERIÁLU:

NOVÝ SERIÁL: Fotbalové vrcholy a pády

Fotbalové vrcholy a pády - 1. díl: TJ Sokol Čížová

Fotbalové vrcholy a pády - 2. díl: SC Xaverov Horní Počernice

Fotbalové vrcholy a pády - 3. díl: TJ Tatran Jakubčovice


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou