Odvolací komise potvrdila tresty. Vyšehrad padá až do přeboru, Koval a Vitner si nezapískají, Hořejší si na rozhodnutí počká

0

Naposledy jsme informovali o rozhodnutích Etické komise FAČR po jeho zasedání dne 10. ledna 2022. Od té doby se uskutečnila další dvě zasedání Etické komise, a také zasedala Odvolací komise, která rozhodovala o trestech, proti nimž se někteří z obviněných odvolali. Zde vám tedy přinášíme další přehled nad rozhodováním v úplatkářské kauze, která v posledních letech hýbe českým fotbalem.

20. ledna 2022 (zasedání Etické komise)

Etická komise FAČR na svém zasedání dne 20. ledna 2022 přijala jedno rozhodnutí, týkající se pana Jana Hořejšího. 

 

Etická komise došla k závěru, že se pan Jan Hořejší provinil tím, že dne 6. června 2019 v pozici vedoucího sekretáře Řídící komise pro Čechy předal úplatek ve výši nejméně 100 000,- Kč od pana Romana Rogoze panu Robertu Hájkovi v souvislosti s ovlivněním utkání České fotbalové ligy TJ Sokol Živanice – FC Slavoj Vyšehrad hraným dne 1. června 2019 v Živanicích.

 

Dále se pan Jan Hořejší provinil tím, že dne 26. června 2020 při osobní schůzce ovlivnil rozhodčího Jiřího Musila, aby utkání Fortuna Národní ligy FC Sellier & Bellot Vlašim – FC Slavoj Vyšehrad rozhodoval ve prospěch FC Slavoj Vyšehrad.

 

Dále se pan Jan Hořejší provinil tím, že se dne 12. května 2019 v ulici Skandinávská, Praha 5, sešel s rozhodčími Martinem Hányšem, Lukášem Nehasilem a Janem Aubrechtem a zadal jim za přítomnosti funkcionáře FC Slavoj Vyšehrad pana Romana Rogoze pokyny spočívající v ovlivnění utkání TJ Štěchovice – FC Slavoj Vyšehrad hrané téhož dne ve Štěchovicích.

 

Za spáchání výše uvedených disciplinárních přečinů uložila Etická komise panu Janu Hořejšímu úhrnný disciplinární trest zákazu účasti na všech aktivitách spojených s FAČR na dobu 4 let a peněžitou pokutu ve výši 25 000 Kč.

 

Jan Hořejší se proti rozhodnutí Etické komise odvolal.

 

31. ledna 2022 (zasedání Etické komise)

Zahajuje se řízení s panem Davidem Bejdákem (bývalý masér družstva FC Slavoj Vyšehrad) pro podezření ze spáchání disciplinárních přečinů úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže.

 

16. února 2022 (zasedání Odvolací komise)

Ve věci odvolání pana Zdeňka Kovala (rozhodčí), proti rozhodnutí Etické komise ze dne 21. prosince 2021, OK FAČR rozhodla tak, že zrušila rozhodnutí Etické komise ze dne 21. prosince 2021 (původní trest ve výši 8 let zákazu činnosti) a sama rozhodla tak, že pan Zdeněk Koval spáchal disciplinární přečin úplatkářství za což panu Zdeňku Kovalovi uložila trest zákazu účasti na všech aktivitách spojených s činností FAČR na dobu 7 let a peněžitou pokutu ve výši 25.000,- Kč.

 

Ve věci odvolání pana Miloše Vitnera (rozhodčí), proti rozhodnutí Etické komise ze dne 21. prosince 2021, OK FAČR rozhodla tak, že zrušila rozhodnutí Etické komise ze dne 21. prosince 2021 (původní trest ve výši 8 let zákazu činnosti), a sama rozhodla tak, že pan Miloš Vitner spáchal disciplinární přečin úplatkářství za což panu Miloši Vitnerovi uložila trest zákazu účasti na všech aktivitách spojených s činností FAČR na dobu 7 let a peněžitou pokutu ve výši 25.000,- Kč.

 

Ve věci odvolání pana Miroslava Svobody (delegát), proti rozhodnutí Etické komise ze dne 21. prosince 2021, OK FAČR rozhodla tak, že rozhodnutí Etické komise ze dne 21. prosince 2021 zrušila a řízení zastavila.

 

Ve věci odvolání pana Milana Tandary (vedoucí družstva FC Slavoj Vyšehrad), proti rozhodnutí Etické komise ze dne 29. prosince 2021, OK FAČR rozhodla tak, že rozhodnutí Etické komise ze dne 29. prosince 2021 zrušila a řízení zastavila.

 

Ve věci odvolání pana Jana Hořejšího, proti rozhodnutí Etické komise ze dne 21. ledna 2022, OK FAČR rozhodla tak, že projednání věci odročila za účelem doplnění dokazování.

 

Ve věci odvolání členského klubu FC Slavoj Vyšehrad, a. s., proti rozhodnutí Etické komise ze dne 21. prosince 2021, OK FAČR rozhodla tak, že zrušila rozhodnutí Etické komise ze dne 21. prosince 2021 a nově rozhodla tak, že v pěti dílčích skutcích členský klub FC Slavoj Vyšehrad, a. s., spáchal disciplinární přečin úplatkářství a ve třech dílčích skutcích přečin úplatkářství v jednočinném souběhu s disciplinárním přečinem narušení regulérnosti soutěže, za což byl členskému klubu uložen úhrnný disciplinární trest vyloučení družstva mužů ze soutěže Fortuna ČFL A s účinností od právní moci tohoto rozhodnutí. Dále Odvolací komise rozhodla, že družstvo mužů členského klubu FC Slavoj Vyšehrad, a.s. je od soutěžního ročníku 2022/2023 oprávněno startovat v nejvyšší soutěži organizované Pražským fotbalovým svazem.

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou