Dvojitý pád a profi fotbal na Xaverově. Jak se na velký fotbal v Horních Počernicích vzpomíná?

0

Fotbalové vrcholy a pády - 2. díl: SC Xaverov Horní Počernice

Z Čížové jsme se ve druhém díle přesunuli do hlavního města. Právě zde se totiž v městské části Horní Počernice dlouho hrával fotbal na velmi vysoké úrovni. V minulém století to byla až do osamostatnění České republiky dlouhodobě 2. nejvyšší soutěž. Před koncem tisíciletí zažil klub svůj první pád, ze kterého se rychle oklepal. Druhý, v roce 2006, už měl dlouhodobější následky. 

ČESKÁ NÁRODNÍ FOTBALOVÁ LIGA

V roce 1977 zaznamenali na Xaverově dlouho oslavovaný počin, když se místnímu klubu podařilo postoupit do ČNFL, tedy České národní fotbalové ligy. Tehdy to byla 2. nejvyšší soutěž v celém Československu a nejvyšší na území České socialistické republiky. Na těto úrovni hrál Xaverov až do roku 1995, kdy se musel po obsazení 17. příčky posunout do ČFL.

 

Po sezóně v roce 1990 se nejvyšší Československá soutěž rozdělila mezi obě země samostatně. Od sezóny 1990/91 tedy byla ČNFL 2. nejvyšší soutěží na území pozdější České republiky, nikoliv Československa. Následující sezónu se tato soutěž přejmenovala na ČMFL, tedy Českomoravskou fotbalovou ligu, která pod tímto názvem vystupovala celé 2 sezóny. Od sezóny 1993/94 se již názvem jednalo o 2. ligu.

 

PRVNÍ CITELNÝ PÁD

První pád zaznamenal klub z Horních Počernic v sezóně 1997/98, a to z ČFL rovnou do Pražského přeboru. Jenže pád začal už daleko dřív... Sestupem z 2. ligy v roce 1995 se klub motal v dolních patrech tabulky ČFL a s udržením v soutěži si zahrával. Finanční situace klubu nakonec vyústila v pád až do zmiňovaného Pražského přeboru.

 

VELKÝ NÁVRAT S PROFI FOTBALEM

V Pražském přeboru vydržel Xaverov pouhou sezónu. Navázal totiž kontakt s týmem SK Chrudim, se kterým se nakonec sloučil a s názvem SC XAVEROV Horní Počernice se v sezóně 1999/00 vrátil zpět do 2. ligy. 

 

V týmu se při druholigovém působení vystžídalo mnoho zajímavých jmen, jako byl například Martin Frýdek, Štěpán Vachoušek, Matej Krajčík, Pavel Novotný nebo Jan Rajnoch.

 

Ve druhé lize klub působil nepřetržitě do roku 2004, když se na rok podíval do ČFL, ze které následně postoupil zpět mezi druholigovou elitu. Za návratem Xaverova do 2. ligy stál trenér Günter Bittengel. 

 

DRUHÝ PÁD DOSPĚLÉHO FOTBALU

2. liga však hornopočernickému klubu vydržela pouze jedinou sezónu. I přesto, že v průběhu roku útočil klub na nejvyšší příčky a hovořilo se o možném postupu mezi fotbalovou elitu, umístil se nakonec klub na 7. příčce. Prezident klubu Vojtěch Tomi po sezóně prohlásil, že klub z ekonomických důvodů končí a v dresu Xaverova budou nadále působit pouze mládežnické celky. Druholigová práva byla prodána klubu Bohemians Praha 1905.

 

SC XAVEROV Horní Počernice tedy od roku 2006 neměl svůj vlastní dospělý fotbalový tým. Dlouhých 7 let na hlavním stadionu Na Chvalech, který pojme 3400 sedících diváků, pobíhali hráči jiných celků, jejichž kluby si prostory pronajaly. Byli jimi například FK Bohemians Praha (tzv. střížkovští Bohemians), nebo v současné době juniorky pražské Slavie a její rezervní B-tým.

 

Až v roce 2013 se pod hlavičkou SC XAVEROV Horní Počernice, z.s., obnovil dospělý fotbal, a to v nejnižší pražské soutěži - III. třídě. Hned z úvodu se podařilo soutěž vyhrát a postoupit do II. třídy. Zde slaví postup do I.B třídy o 2 roky a se stejným časovým intervalem postupuje Xaverov do I.A třídy, kterou hraje do dnes.

 

"V XAVEROVĚ BYLA DOBRÁ PARTA"

Na klub jsme zavzpomínali s někdejším hráčem tohoto celku, Alešem Zikmundem, který na Xaverov přestoupil ve svých 18 letech. "Od malička jsem působil v mládeži SK Slavia Praha. V 18 letech jsem přestoupil do Horních Počernic, které tehdy hrály ČFL. Důvodem bylo, že jsem chtěl pravidelně hrát a ve Slavii bych neměl takové vytížení." Po úspěšné zkoušce v přípravném období se tak Zikmund zapojil do kabiny.

 

"Tehdejším trenérem byl bývalý výborný ligový hráč Slavie Bohuš Víger," vzpomíná tehdy mladá posila týmu. "Hráči zde byli rovněž s prvoligovými zkušenostmi, například Gustáv Ondrejčík nebo později Martin Frýdek a další..."

 

"Za zmínku stojí i začínající trenér Jindřich Trpišovský, který v Xaverově trénoval B-tým a už tehdy bylo vidět, jak má fotbal v krvi. Další významný trenér byl bývalý ligový brankář Juraj Šimurka a velká trenérské osobnost Jiří Dunaj," přemítá v hlavě Zikmund osobnosti, které se v klubu objevily.

 

Jaká byla kabina? "Parta byla na vynikající úrovni. Každý znal svou roli. Mladí se učili od starších a byla zde jasná hyerarchie."

 

Jak Aleš vzpomíná na návrat klubu mezi elitu? "Po letech v ČFL přišlo s novými majiteli sloučení s SK Chrudim a hrála se zde s jednou přestávkou 2. liga až do roku 2006. Město spojilo síly se sponzory v lokalitě a díky dvěma lidem zapáleným pro fotbal, kterými byli Vojtěch Tomi a František Jampílek, se zde hrál 8 let profesionální fotbal." Za koncem profesionálního fotbalu stály samozřejmě peníze. "Dosavadní majitele stál tento koníček nemalé prostředky a již se nedohodli na větší podpoře od města. A tak dospělý fotbal na Xaverově na několik let umřel úplně."

 

Zůstal ale skvělý areál, kde své působiště našla akademie Slavie Praha a chvilku i Viktoria Žižkov. "Stadion pro 3400 sedících diváků patří k nejútulnějším v Praze," pochvaluje Zikmund. "Aktuálně hostí utkání Xaverova v 1.A třídě."

 

"Na klub i partu vzpomínám opravdu rád. Dal mi příležitost nakouknout do dospělého fotbalu, seznámil jsem se se spoustou lidí a spoustu odtud kamarádů mám dodnes," uzavírá svůj příběh Aleš Zikmund.

 

20 LET V JEDNOM KLUBU

Miroslav Držmíšek, bývalý hráč Xaverova, později jeho funkcionář a dnes sportovní ředitel Bohemians Praha 1905, strávil v hornopočernickém klubu 20 let, a to mezi lety 1986 až 2006. Jaké jsou jeho vzpomínky?

 

"Xaverov býval tradičním druholigovým klubem u nás. Jsem proto rád, že po roce 2006 klub úplně nezanikl a mohla zde hrát alespoň mládež. Dospělá kategorie se nakonec také obnovila a chlapi zde hrají fotbal pro radost v krajských soutěžích. Strávil jsem zde velký úsek svého života a určitě na něj budu vždy vzpomínat jen v dobrém. Před nedávnem dokonce klub oslavil 100 let od svého založení. Škoda, že covidová situace nedovolila takové oslavy, jaké by si klub zasloužil."

 

V GALERII NALEZNETE TÝMOVÉ STATISTIKY NEBO SNÍMKY HORNOPOČERNICKÉHO STADIONU.

 

DALŠÍ STŘÍPKY SERIÁLU:

NOVÝ SERIÁL: Fotbalové vrcholy a pády

Fotbalové vrcholy a pády - 1. díl: TJ Sokol Čížová


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou