Dostat Čížovou do třetí ligy, to byl sen pana doktora Vávry. Jak na klub z Písecka vzpomínal jeho někdejší hráč?

0

Fotbalové vrcholy a pády - 1. díl: TJ Sokol Čížová

První díl našeho seriálu se zaměří na celek z Písecka, který okusil celkem nedávno metu třetí nejvyšší soutěže u nás. Jaká byla cesta na vrchol klubu z Čížové a co stálo za jejím pádem?

CESTA NA VRCHOL DÍKY MECENÁŠŮM

Klub, který byl založen v roce 1919 se dlouhou řadu let pohyboval pouze po okresních úrovních, a to až do roku 1994. Do klubu ten rok zavítal nový mecenáš Alexandr Bystrov od jehož příchodu se hra v Čížové zvedla a už v roce 1998 slaví klub postup do Divize.

 

Po třech letech se klub vrátil do krajských soutěží Jihočeského kraje, když hned po první sezóně v Krajské přeboru spadl do 1.A třídy. Na další návrat do čtvrté nejvyšší fotbalové úrovně u nás si musel počkat až do roku 2011. Od té doby se Čížová držela stabilně ve středu tabulky Divize A. Zlom přišel v roce 2017, kdy Čížová triumfovala v Divizi A s ohromným náskokem 12 bodů a fotbalová vesnice slavila historický postup do ČFL sk. A, tedy 3. nejvyšší soutěže.

 

Tehdejšího čížovského manažera JUDr. Vladimíra Vávru po postupu do ČFL zpovídala naše redakce"Jasným úkolem pro nás je v této chvíli záchrana v soutěži. I kdyby se to nepovedlo, budeme chtít dohrát ročník se ctí. Máme méně hráčů než ostatní kluby, takže nevíme, co sezóna přinese. Čeká nás také více zápasů, uvidíme, co to pro nás bude znamenat a jak sezónu ve třetí lize zvládneme," sdělil tehdy před památnou sezónou.

 

Třetí nejvyšší soutěž však byla nad síly fotbalistů z Čížové a klub v ČFL obsadil poslední příčku s pouhými 14 body, což znamenalo návrat do Divize.

 

ZÁSADNÍ RÁNA PRO FOTBAL V ČÍŽOVÉ

Následuje celkem vydařená sezóna, kdy tělovýchovná jednota skončí na druhé příčce. Ovšem v následující sezóně (2019/2020) přišla krutá rána pro místní fotbal. Koncem srpna roku 2019 odešel do fotbalového nebe v nedožitých 55 letech dlouholetý funkcionář, manažer a mecenáš klubu v Čížové, pan JUDr. Vladimír Vávra. 

 

Hned v následujícím utkání uctili fotbalisté jeho památku šestigólovým nášupem do sítě Hořovic, ale po zbytek podzimu už to nebylo jako dřív. V klubu po utkání skončil také hlavní kouč Zdeněk Staroba.

 

I zde se projevilo, jak velikou roli hrají ve fotbale peníze, a to už v Divizních soutěžích. To potvrdila v minulosti také předsedkyně Sokolu Čížová Tereza Kolpeková v rozhovoru pro iDnes.cz: "Velkou roli hrají peníze. Bez problémů máme na provoz klubu, ale ne na provoz divizního týmu. Abychom mohli hrát divizi, k tomu by se tým musel výrazně posílit. Alespoň tak jako před druhou polovinou minulé sezony, kdy se nám několik hráčů vrátilo, získali jsme mladíky na hostování z Písku, ale nic už na téhle úrovni není zadarmo."

 

Spousta hráčů, zejména těch dojíždějících z Prahy, změnila po podzimu působiště a přivedení posil na jaro stálo klub nemalé peníze. "Zaplatili jsme dost peněz za to, že u nás hráči nastoupili k jednomu zápasu. Pak sezóna skončila. Myslela jsem si, že by dohody a hostování mohly pokračovat, až se znovu začne hrát, ale to byla prý naivní představa. Ještě prý nemám ve fotbale tolik zkušeností," sdělila Kolpeková pro iDnes.cz.

 

Počátkem roku 2020 totiž do Česka přišla pandemie Covidu-19 a ukončením soutěží na sebe nenechalo dlouho čekat. V Divizi se ukončovalo po jediném odehraném jarním kole, po kterém se Čížová umístila na 9. pozici se ziskem 23 bodů. Z následujícího ročníku se z Divize odhlásila a její další působení je v současné době v 1.B třídě sk. C Jihočeského kraje. Zde je klub však na chvostu tabulky s prozatímním ziskem 4 bodů a vypadá to na další pád nejméně o soutěž níže.

 

VZPOMÍNKA NA ČÍŽOVOU

Jedním z hráčů, kteří oblékli dres Čížové, je i Vladimír Švec. Odchovanec jihočeského fotbalu, který v patnácti letech přesídlil do pražské Sparty, aby zde oblékal po většinu doby dres "B" týmu, se rozpovídal o zkušenosti, kterou v Čížové zažil. Tam zavítal v průběhu jarní části sezóny 2013/2014. "Před sezónou jsem absolvoval celou přípravu v Dunajské Stredě, ale před začátkem sezóny jsem si zranil koleno a následně jsme se nedomluvili na smlouvě. Takže jsem se vracel zpět do Česka."

 

Po zotavení se ze zranění mu Tomáš Pešír (bývalý profesionální fotbalista, dnes předseda Hráčské fotbalové unie, pozn. red.) sdělil, že se mu ozve pan JUDr. Vladimír Vávra o možnosti dohrát sezónu v Čížové. Nakonec v Čížové dohrál nejen odehranou sezónu, ale ještě další rok navíc. "V Čížové byla super parta. Byli tam výborní fotbalisté jako Ondra Prášil, Michal Polodna, Michal Held a další. Samozřejmě nemohu zapomenout na výborného trenéra, pana Feču."

 

Zavzpomínal i na pana Vávru: "K panu doktorovi nemohu říct špatného slova. Vytvořil nám v Čížové podmínky, za které hráli kluci ve druhé lize. Byl to obrovský srdcař, který miloval Čížovou a jeho snem bylo dostat Čížovou do třetí ligy. Chtěl pro to udělat všechno, byl to jeho cíl." A jak na jména hráčů, kteří se objevovali v dresu Čížové, hleděli domácí příznivci? "Lidi se divili, proč všichni ti hráči jsou v Čížové. Za vším je třeba hledat podmínky, které poskytl právě pan doktor Vávra. Pro něj byla každá sobota 'den D' a vždy, když se hrálo důležité utkání, dokázal dvojnásobněji motivovat." Hráči z Prahy dokonce dostali od pana Vávry k zapůjčení auto, aby se nikdo nemohl vymlouvat na dopravu, a všichni pražáci tak jezdili pospolu jak na tréninky, tak na zápasy. "Všechno tam fungovalo jako v normálním druholigovém klubu." 

 

Sen o třetí lize se panu Vávrovi nakonec splnil, ale Vladimír Švec u toho už nebyl. "Nám se třetí ligu vykopat nepodařilo a následovaly za mého působení i nějaké odchody, které kvalitu kádru poznamenaly. Později jsem se i já nepohodl s trenérem a cítil jsem od některých místních, že se jim pražští kluci v klubu nezamlouvají. Dostal jsem nabídku z Rakouska, kterou jsem s panem Vávrou probral a po vzájemné dohodě, po roce a půl působení v klubu, odešel do Rakouska." 

 

Kde se zastaví cesta Čížové soutěžemi směrem dolů? Zachrání sezónu v jihočeské 1.B třídě, nebo poputuje do Okresního přeboru Písek? To se dozvíme na konci sezóny. Každopádně je ale téměř jisté, že na své největší úspěchy klub v následujících letech nenaváže... Dost možná už nikdy.

 

V GALERII NALEZNETE STŘÍPKY Z DOHLEDANÝCH STATISTIK ANEBO VÝBĚRU ZAJÍMAVÝCH FOTOGRAFIÍ Z POSLEDNÍCH ÚSPĚŠNÝCH SEZÓN ČÍŽOVÉ.

 

NOVÝ SERIÁL: Fotbalové vrcholy a pády


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou