"Využil jeho nízké finanční gramotnosti," aneb jak Limberský přišel o miliony

0

Zní to vymyšleně, ale je to tak. Nezkušenost a "naprostou naivitu" Davida Limberského využil podnikatel Čeněk Pazderka. Z bývalého plzeňského obránce postupně vylákal více než pět milionů korun. O stovky tisíc připravil i Vladimíra Daridu, donedávna kapitána české reprezentace.

Za zproveněru a podvod si Pazderka odsedí sedm let, rozhodl o tom Krajský soud v Plzni. Rozsudek je zatím nepravomocný.

 

Poměrně bizarní je vyjádření Heleny Przybylové, předsedkyně senátu. „Využil toho, že finanční gramotnost poškozeného Limberského je na nízké úrovni, kdy mu nic neříkají pojmy, jako například variabilní symbol. Tím, jak se vůbec neorientoval v obchodu, nechal se obžalovaným zneužívat a nikterak nad tím neuvažoval,“ uvedla.

 

Pazderka podnikal coby obchodník s luxusními auty, Limbovi nabídl "snadný přivýdělek". Spolupráce měla spočívat ve spolufinancování nákupu nových vozidel. Ty pak měl Pazderka s přirážkou prodat a plzeňské legendě dát část výnosu. Limberský však z výnosů neviděl nikdy ani korunu.

 

S čistými úmysly krajní bek zkontaktoval i kamaráda Vladimíra Daridu, kterému měl Pazderka také "přeprodat" auto. Z domluvené cifry, která měla být Daridovi vyplacena, přes milion korun, viděl český středopolař jen 300 000,-. 

 

Partnerství s Pazderkou vzniklo již v roce 2014. David to bral jako příležitost ke snadnému přivýdělku. „Chodil luxusně oblékaný, měl drahé hodinky, vypadal, že je úspěšný, že mu jde podnikání dobře. Jeho nabídka mi přišla zajímavá, tak jsem do toho šel. Věřil jsem mu, bral jsem ho jako kamaráda. Když se ozval, že potřebuje peníze na nějaké auto, tak jsem mu je prostě poslal. Víc jsem to neřešil,“ vypověděl fotbalista.

 

I přes to, že Pazderka nikdy nevrátil ani zlomek do něj investované částky, Limba mu peníze dával nadále.

 

„Tvrdil mi, že peníze z uskutečněného obchodu použil zase na další kšeft, že se to potřebuje pořádně rozjet. Tak jsem s tím vracením peněz počkal a nechal se přesvědčit k dalším investicím. Věřil jsem mu, že to pomůže nakopnout jeho podnikání,“ tvrdil Limberský.

 

Nebylo překvapením, že se poté Pazderka na dlouhou dobu odmlčel a vypadalo to, že se vypařil z povrchu zemského.

 

„Po nějaké době se zase odněkud vylíhl a začal s tím, že má problémy a starosti, ale že chce dát věci do pořádku, a slíbil všechny peníze vrátit. Byl jsem v tomhle prostě hloupý a naivní,“ dodal Limberský, který nakonec vše ukončil podáním trestního oznámení.

 

U soudu Pazderka několikrát změnil svou výpověď a nakonec také nařkl Limberského z "problémů s gamblením". 

 

„Každý den, každou noc hraje. Využíval mě k tomu, abych mu po nocích půjčoval statisícové částky. Byly to desítky případů. Byly to miliony korun. Vždy čekal, až mu klub pošle výplatu, a peníze mi vracel,“ pronesl podnikatel.

 

To Limberský dle očekávání popřel. „Samozřejmě si někdy s kamarády zahraju blackjack nebo poker, někdy si hodím něco do rulety, někdy stovku do automatu. Rozhodně ale nechodím po nocích gamblit,“ uvedl.

 

„Jsem přece profesionální fotbalista a jsem 11 měsíců na hřišti. Nikdy jsem si od Pazderky peníze nepůjčoval, mám dost svých prostředků, nevím, proč bych si půjčoval zrovna od něj, když mi tolik dlužil,“ vypověděl Limberský. A soud mu uvěřil.

 

„Z výpovědí svědků nevyplývá, že jeho hráčství probíhalo v takovém rozsahu, jak popisoval obžalovaný. Z výpisu bankovních účtů poškozeného je navíc patrné, že v předmětném období měl velmi nadstandardní příjmy a neměl problém platit sázky do hry v řádu stovek tisíc korun ze svého, aniž by si musel půjčovat,“ konstatovala soudkyně.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou