Kauza Berbr přináší nové obvinění

0

Po krátkém tichu v kauze trestné stíhaného Romana Berbra a jeho kompliců dnes vyšlo na svět nové obvinění vznesené na jednoho z Berbrových nejbližších, Michala Káníka.

Prvotní obvinění a spuštění celého případu započalo již v loňském říjnu, kdy policie obvinila spolu s Berbrem dalších 19 osob, především z trestných činů spojených s korupcí. Berbrův tým tvořili především rozhodčí, kteří se za úplatu přímo podíleli na ovlivňování výsledků.

 

Berbr, spolu s dalšími třemi kumpány, navíc čelí obvinění i z defraudace (zpronevěry).

 

Nyní přichází policie s novým obviněním. „Mohu potvrdit, že Národní centrála proti organizovanému zločinu v těchto dnech v souvislosti s takzvanou fotbalovou kauzou zahájila trestní stíhání několika fyzických osob. Více informací v tuto chvíli poskytovat nebudeme,“ odpověděl reportérovi Seznam Zpráv na otázky k právě probíhající akci plukovník Jaroslav Ibehej, mluvčí NCOZ.

 

Podle informací reportérů Seznam Zpráv došlo k rozšíření dosavadního obvinění u Michala Káníka. Ten byl opět zadržen a ještě dnes večer by měl být vyslýchán. 

 

Káník patřil mezi osoby, které policie viní z toho, že spolu s Berbrem vyvedli z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu 850 000 korun na základě fiktivních faktur. A nejspíše právě toho by se nové obvinění mělo týkat. Káník by kvůli tomu mohl přijít o statut "spolupracujícího obviněného", který získal loni, když v rámci předchozího šetření mnohé skutečnosti spojené s defraudací peněz Plzeňského KFS policii přiznal.

 

Kauza z roku 2020 se točila především okolu klubu Slavoj Vyšehrad, jejichž zápasy měl mít na starost především Roman Berbr, ruku v ruce s Romanem Rogozem, tehdejším sportovním ředitelem Vyšehradu. Odposlechy naznačily, že postup Vyšehradu z ČFL byl ovlivněn korupcí, a ta posléze pokračovala i po dobu působení klubu ve druhé lize.

 

Na základě zjištěných skutečností došla policie k závěru, že docházelo také k trestné činnosti spojené se sázením. Zápasy byly zkrátka zmanipulované tak, že sázející "dávali na jistotu". I s touto aférou je Káník spojován, za manipulování sázek byl navíc již dříve odsouzen.

 

O dalším vývoji vás budeme informovat.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou